Foto: Publicitātes foto
Mazajā ģildē svētdien, 16. decembrī notiks koncerts "Ceļojums laikā", kas klausītājus aicinās pārcelties uz 18. gadsimta beigu Rīgu un izbaudīt tā laika Ziemassvētku noskaņu, portālu "Delfi" informē organizatori no "Early Music".

Koncertā piedalīsies diriģents Māris Kupčs, baroka orķestris "Collegium Muisicum Riga" un baroka koris "Collegium Choro Musici Riga", kā arī soprāns Inga Šļubovska, kontrtenors Sergejs Jēgers un tenors Viesturs Jansons.

Svētdien, 16. decembrī plānoti divi koncerti - plkst. 16.50 un plkst. 19.30. Abos koncertos ieeja ar bezmaksas ielūgumiem, kurus var iegūt Mazās ģildes kasē.

19. gadsimta beigās laikā Rīgas spilgtākais komponists bija Georgs Mihaels Tēlemans (Georg Michael Telemann), kurš bija dižā Georga Filipa Telemana ( Georg Philip Telemann) mazdēls, un, protams, nodarbojās gan ar savas mūzikas popularizēšanu, gan arī ar vectēva darbu aktīvu atskaņošanu. Koncertā būs iespēja dzirdēt abu šo komponistu mūsdienās reti atskaņotus opusus.

Ap 1792.gadu Rīgas pilsētā lielu lomu spēlēja arī notiekošais Kurzemē, kur iemīļots ir vijoļvirtuozs un komponists Francis Ādams Feihtners (Franz Adam Veichtner), kuram sevi bija jāpierāda, stājoties pretī milzīgajai Johana Ādama Hillera ( Johann Adam Hiller) operkomponista slavai. Tobrīd tā vēl arvien zēla, par spīti tam, ka viņa darbība vairs nebija aktīva. Kurzemes hercogistē viņš ieņēma vien goda kapellmeistara vietu. Interesanti, ka tieši J.Ā.Hillera ietekme latviešu sabiedrībā ir liela, ko apliecina viņa kantāte "Tā 100. dziesma", kas ir pirmais sakrālais skaņdarbs latviešu valodā. Lai gan šo opusu Māris Kupčs no jauna atradis jau pirms 10 gadiem, tieši 16.decembrī pirmoreiz kopš 18.gs. nogales skaņdarbs tiks atskaņots pilnā veidā – visas daļas uz vēsturisko instrumentu kopijām.

Šajā koncertā īpašu gaisotni radīs arī tas, ka par norises vietu izvēlēta Mazās ģildes ēka, pie kuras 18.gs. piederēja visi Rīgas pilsētas mūziķi, un kur noteikti kāds no šiem opusiem piedzīvojis atskaņojumu.

Klausītāji, kuri apmeklēs koncertu plkst. 16.50, būs liecinieki Eiroradio tiešraidei, kuru nodrošinās Latvijas Radio 3 Klasika. Pateicoties šai translācijai, ceļot laikā varēs arī tie, kuri atradīsies pie radio aparātiem citur Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!