Rīga ir rekordiste konkurences kropļojumu gadījumos, tomēr pēdējā laikā arī citas pašvaldības sākušas atbalstīt savus uzņēmumus, ierobežojot privāto uzņēmumu iespējas, interviju un diskusijā ciklā "Delfi TV ar Jāni Domburu" atzina Konkurences padomes vadītāja Skaidrīte Ābrama.

"Tik daudz konkurences kropļojumu, cik no Rīgas pašvaldības uzņēmumiem, neesam ne no vienas citas pašvaldības saņēmuši un pētījuši. Ir bijusi gan "Rīgas satiksmes" un "[Rīgas] mikroautobusu satiksmes" lieta, un arī daudzas citas uzraudzības, kuras esam rosinājuši, jo tie pārkāpumi ir tik smalki savērpti, ka tur pat Konkurences likums neder, bet būtība ir viena – atbalstīsim savējos, radīsim savējiem priekšrocības, un vai tur būs iepirkums vai nebūs iepirkums, rīkosim iepirkumus tā, lai tur noteikti uzvarētu," savu viedokli pauda Ābrama.

Vienlaikus galvenā konkurences uzraudzītāja atzina, ka KP pat nevar vērsties pret pašvaldībām, jo Konkurences likums ir nepilnīgs.

Savukārt KNAB vadītāja amata pienākumu izpildītāja Ilze Jurča uzsvēra, ka Rīgas dome vienmēr bijusi KNAB redzeslokā neatkarīgi no vēlēšanu tuvuma. Viņa skaidroja, ka Rīgas dome apgroza lielus līdzekļus, tāpēc tajā ir augsts korupcijas risks. "Vienmēr pastāv iespējamība, ka var notikt koruptīvas darbības," skaidroja Jurča.

Arī viņa norādīja, ka nereti problēma ir likumdošanā. "Kādu laiku atpakaļ mēs patērējām divus gadus, lai izgrozītu pantu likumā par to, kā pašvaldības un valsts var iesaistīties uzņēmējdarbībā," stāstīja Jurča. Savukārt attiecībā uz kriminālprocesiem, viņa sacīja, ka tie rit savu gaitu. "Tur viss notiek," diezgan lakoniski izteicās KNAB vadītāja pienākumu izpildītāja.

Vaicāta, vai Rīgas mērs Ušakovs, runājot par kriminālprocesiem, kas saistīti ar Rīgas domes kapitālsabiedrībām vai padotības iestādēm, maldina sabiedrību, Jurča pauda viedokli, ka Ušakovs "koķetē priekšvēlēšanu laikā ar tautu". "Man nepiedienētu lietot epitetus, tāpēc es teikšu tā maigāk," savu teikto paskaidroja Jurča. "Viss notiek, visi procesi notiek tā, kā tiem jānorit pēc likuma," skaidroja KNAB vadītāja pienākumu izpildītāja, noslēdzot, ka Ušakovam ir "maldīgs priekšstats, ka nekas nenotiek".

Attiecībā uz Ušakova intervijā pausto, ka valsts pārvaldē problēmas ir daudz lielākas nekā Rīgas domē, bijušais Valsts kancelejas vadītājs Mārtiņš Krieviņš tam nepiekrita. "Valsts pārvadē tādi skandāli, kādi ir pašvaldībā, vairs sen nav. Tāda savējo bīdīšana," sacīja Krieviņš. Viņš pauda viedokli, ka jau kopš 2000. gadu sākuma savējo bīdīšana valsts pārvaldē ir izskausta. "Vismaz tādā mērā, kādā tas notiek pašvaldībā," piebilda Krieviņš.

"Pašvaldību uzņēmumos ieceltie vadītāji un liela daļa nodarbināto – tā ir savējo bīdīšana," atkārtoja bijušais valsts galvenais ierēdnis. Tāpat viņš arī sacīja, ka Ušakovs "maldina sabiedrību, sajaucot tomātus ar apelsīniem". "Mēs samaisām to, ka mēs ļoti vispārīgi runājam par valsts pārvaldi," teica Krieviņš.


Pagājušajā nedēļas nogalē Jānis Domburs sarunājās ar valsts kontrolieri Elitu Krūmiņu un Eiropas Savienības tiesas tiesnesi Egilu Levitu.

Iepriekš ciklā "Delfi TV ar Jāni Domburu" jau notikušās intervijas un diskusijas par tām iespējams noskatīties šeit.

Interviju un diskusiju ciklu finansē Latvijas Valsts kultūrkapitāla fonds no programmas "Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!