Foto: DELFI

Politiķa un partijas "Vienotība" biedra Ģirta Valda Kristovska politiskais spēks gatavojas uzvarēt vēlēšanās Ventspilī un nemaz neizskata citus variantus, tostarp, palikšanu opozīcijā.

Intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" Kristovskis pauda pārliecību, ka viņam nav nepieciešams izskatīt "atkāpšanās variantus", taču minēja, ka, nonākot opozīcijā, strādātu tādos apstākļos, kādi tie ir. Vienlaikus gan politiķis bija pārliecināts, ka Lembergam gūstot uzvaru šajās pašvaldības vēlēšanās, četrus gadus dome nenoturētos un tas draudot ar ārkārtas vēlēšanām. Savu viedokli Kristovskis pamatoja ar krimināllietu, kurā uz apsūdzēto sola par smagiem noziegumiem Lembergs sēž jau gandrīz deviņus gadus.

Vaicāts, kāpēc Kristovskis nolēmis atgriezties politikā pēc vairāku gadu pauzes, Kristovskis sacīja, ka strādājis ar vairākiem uzņēmumiem Ventspilī un tieši uzņēmumi saskatījuši viņā potenciālu un piedāvājuši risināt "tās problēmas, kas Ventspilī ir". Politiķis gan skaidroja, ka "Ventspils uzņēmumi, kas ar mani sadarbojas ir tikai daļa," papildinot, ka esot arī ārvalstu uzņēmumi, kas ar viņu sadarbojas.

Lūgts nosaukt konkrētus vārdus, kas aicinājis Kristovski startēt vēlēšanās, politiķis paziņoja, ka "nav noslēpums", ka tas bijis viņa "sens draugs un paziņa, uzņēmējs [miljonārs – red.] Olafs Berķis". Vaicāts par uzņēmēja, miljonāra un Lemberga bijušā advokāta Rūdolfa Meroni saistību ar viņa kandidēšanu, Kristovskis sacīja, ka Ventspilī ir vairāki cilvēki, kas nav apmierināti ar situāciju pilsētā, tostarp arī uzņēmējs Meroni, kas arī ir opozīcijā Lembergam.

"Šo opozīciju ir nodefinējis Rūdolfs Meroni. Saskatot manu saistību ar Ventspili, ar rezultātiem, viņš arī uzskatīja, ka es esmu tas cilvēks, kas Ventspilī var veikt pārmaiņas. Man nav šaubu, ka es varu veikt pārmaiņas," pārliecinoši intervijā paziņoja Kristovskis, pamatojot, ka "esot Ventspilī 80. gadu beigās, gan periodā, kad veicu valstij ļoti svarīgas lietas, saskatīju milzīgas problēmas, kuras rada Lemberga varas sagrābšana".

Uz repliku, ka Meroni savulaik sadarbojies ar Lembergu, Kristovskis atbildēja: "Es vispār nevērtēju, vai Meroni ir labais vai sliktais." Savukārt attiecībā uz Lembergu politiķis bija savos izteikumos daudz konkrētāks, sakot, ka "ja viņš ir nonācis uz apsūdzēto sola, tad viņš savā idejā ir bijis blēdis". Savukārt uz jautājumu par Meroni Kristovskis atbildēja, sakot, lai to uzdod prokuratūrai. "Es nenāku pārstāvēt prokuratūras viedokli, nenāku pārstāvēt Meroni viedokli," rezumēja politiķis.

Kristovskis pauda pārliecību, ka Ventspilī, turpinoties esošajam "režīmam", pārmaiņu nebūs. "Pārmaiņu nebūs Ventspilī, ja turpināsies Aivara Lemberga vadītās domes iedibinātā sadzīve un biznesa attiecības," sacīja Ventspils mēra amata kandidāts.

Runājot par Ventspils finansiālo stāvokli, Kristovskis sacīja, ka nesen esot veikti aprēķini, ka "Ventspils nav guvusi ienākumus no ostas darbības bremzēšanas vai privatizācijas dēļ turpat 4 miljardus eiro". Sīkāk šo informāciju Kristovskis uzreiz studijā nevarēja komentēt, taču solīja informāciju atsūtīt vēlāk.

Tāpat Kristovskis sacīja, ka kravu apjomi krīt. "Nav tikai tā, ka Ventspils ostas uzņēmumu spēju dēļ vai tikai ģeopolitisko realitāšu dēļ ir kravu kritumi," aizstāvot uzņēmumus, klāstīja politiķis. Viņš arī pauda pārliecību, ka, iegūstot pilsētas vadības grožus, viņš varētu uzlabot situāciju. "Piemēram, NATO kravas, iespējams, caur Ventspili varētu iet daudz vairāk, kaut vai tāpēc, ka man ar NATO būtu vieglāk sarunāties," kā vienu no piemēriem minēja Kristovskis.

Pilnu interviju ar Ģirtu Valdi Kristovski var noskatīties šeit:

No 16. maija līdz 30. maijam "Delfi" katru darba dienu un svētdienās piedāvā īpašu pirmsvēlēšanu projektu "Delfi TV ar Jāni Domburu" – Rīgas un citu Latvijas lielāko pilsētu kandidātu sarakstu un populārāko partiju līderu intervijas, kā arī žurnālistu, ekspertu un sabiedrībā pazīstamu personību diskusijas.

Iepriekš ciklā "Delfi TV ar Jāni Domburu" jau notikušas intervijas ar Rīgas mēru Nilu Ušakovu ("Saskaņa"), ZZS pretendentu Rīgas mēra krēslam Armandu Krauzi, Jaunās konservatīvās partijas Rīgas saraksta līderi Jutu Strīķi, kā arī Latvijas Reģionu apvienības izvirzīto Liepājas saraksta līderi Jāni Vilnīti, Nacionālās apvienības līderi Baibu Broku.

Interviju un diskusiju ciklu finansē Latvijas Valsts kultūrkapitāla fonds no programmas "Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!