"Bizness ir bizness. Man sola – es solu tālāk. Ja es pats to solu, tad es solu un to izdaru," savukārt priekšvēlēšanu solījumi "Zaļo zemnieku savienībai" Jelgavā ir balstīti uz reālām iespējām. To portāla "Delfi" projektā "Delfi TV ar Jāni Domburu" intervijā uzsvēra Jelgavas domes deputāta kandidāts līdzšinējais pilsētas mērs Andris Rāviņš (ZZS).

Runājot par "lielajiem projektiem" Jelgavā, Rāviņš sacīja, ka, piemēram, patlaban labi funkcionē rūpnīca "AMO Plant", kurā Maskavas valdība ieguldījusi 30 miljonus eiro. "Mēs uzbūvējām rūpnīcu, un nesanāca". Vaicāts, vai pašvaldība nav "aizbraukusi kaut kur grāvī ar partnerību ar Krieviju", Rāviņš sacīja, ka šobrīd rūpnīca strādā un tāds ir bizness. Savukārt partnerība ar Ķīnu attīstās, "taču ne tik strauji, kā mēs varbūt gribētu. Ķīnā notiek savas pārmaiņas".

Skarot visu Latviju satraukušo jautājumu par lielveikala "Depo" būvniecību, kas izraisīja plašus protestus, Rāviņš sacīja, ka "mēs varam šaubīties vai nešaubīties. Tā ir mūsu katra personība un emocijas. Veiktas likumā noteiktas darbības, divu gadu garumā esam runājuši ar attīstītājiem".

Kopumā pilsētas attīstību vērtējot, Rāviņš sacīja; "šodien mēs runājam par lielveikalu, bet tur būs būve, kas šodien ir lielveikals, rīt varbūt būs peldbaseins. Runa ir par ēku".

Vaicāts, kā tas nākas, ka Jelgava starp pilsētām ir administratīvo izdevumu līdere, pilsētas mērs to noliedza, sakot: "Mēs gribam saprast, kur ir meli. Mēģinājām šo formulu iegūt no formulas radītājiem. Kādēļ nevar pateikt, kā tas aprēķināts? Varbūt (nav meli). Kāpēc tad viņi to nesaka?", savukārt to, kāpēc ieguldījumi Jelgavas ielu atjaunošanā tiek pamatoti ar 2. Pasaules kara postījumiem, Rāviņš komentēja, sakot: "kad mēs remontējam ielas, mēs rokam vairāku metru dziļumā. Ir virkne ielu, kas ir pēc vecā plānojuma, tur ir mazāk problēmu. Tās ielas, kas taisītas pēc kara – tur var atrast gan sadegušu baļķu galus... tur mums jārok laukā viss ļoti lielā dziļumā".

Savukārt par partijas programmu šajās pašvaldību vēlēšanās Rāviņš raksturoja, sakot, ka tie ir "uz reālām iespējām balstīti solījumi, ko četros gados padarīt". "Kā var nesolīt? Ja ierullēsim, būs kārtībā," sacīja politiķis. Starp paveicamām lietām, kas minētas partijas programmā, viņš minēja, ka "ieņēmumi – tā ir mūsu mācību stunda, tie ir mūsu darbi. Tur ir arī infrastruktūra sakārtota, kas pievilks klāt uzņēmējus." Viņš akcentēja, ka vairāk vajadzētu mācīties "par ģimeniskām lietām, par alkohola kaitīgumu, jo mūsdienās "bieži saduramies ar alkohola lietošanu. Ne velti mums ir arī atskurbtuve. Nevaram aizliegt to, kas glābj mūsu cilvēkus. Tā ir glābšanas institūcija".

Runājot par to, kuri būtu tie punkti, kuros viņa pārstāvētā ZZS un "Saskaņa" nekad nevarētu atrast vienotu viedokli, politiķis minēja 9. maija svinības, jo ZZS ir par Eiropas dienas svinībām 8. maijā, taču ne par Uzvaras dienas svinībām 9. maijā. "ZZS pozīcija ir, ka mēs nekad nesvinēsim 9. maiju kā Uzvaras dienu," sacīja Rāviņš. Tāpat būtisks esot jautājums par spēļu zālēm, kur esot ideoloģiskas pretrunas – "arī šobrīd Rīga kaut kādā veidā ietekmē procesus par spēļu zāļu atrašanās vietām, "Saskaņa" pateica skaidri un gaiši, ka viņi jaunas spēļu zāles nākotnē neatbalstīs. Mēs esam ļoti daudz ar spēļu zāļu īpašniekiem diskutējuši par sociālo atbildību, un vai aizliegums ir tas, kas veicina šīs nelaimes izskaušanu", taču Rāvinš norādīja, ka aizliegums neko nemainīs, jo "pareizais ceļš ir runāt ar cilvēkiem, lai arī spēļu zāļu īpašnieki sajūt šo sociālo atbildību".

Savukārt situāciju par Jelgavas bērnunamu, kurā pirms neilga laika izgaismojās iespējamā vardarbība un tika aktualizēts jautājums par to, vai bērnunama vadītājai jāpaliek amatā, Rāviņš komentēja, vispirms atskatoties, kā šis skandāls sācies: "sākās ar to, ka ļaudis aizbrauca paskatīties, kas bērnu namā notiek, jo šobrīd tiek ieviests jaunais deinstitucionalizācijas projekts. Ļaudis šajā iestādē pabija, pēc kāda mēneša parādījās kaut kādas atziņas, bet tādas var dot tikai Bērnu tiesību aizsardzības inspekcija. Jā, viņi deva savu atzinumu, un trīs darbinieces tika atstādinātas, viena tagad ir atjaunota, viena saņēmusi sodu, bet par trešo nav ziņu".

Pēc tam viņš piebilda, ka viņam pašam skaidras pozīcijas par amatpersonu atbildību šajā jautājumā nav un līdz vēlēšanām arī nebūs, jo "nav runa par to, vai institūcijas vadītājai jāpaliek amatā. Pats galvenais ir bērni," turklāt "ir lietas, kuras ir jāuzlabo.

Viņš arī apliecināja, ka šobrīd viņam konkurences Jelgavā nav – "var piekrist, ka tad, kad nav konkurences, nesajūti elpu pakausī, tas tā ir, bet pašvaldība ir pietiekoši daudzveidīga, katra diena nāk ar jaunām idejām, izaicinājumiem, līdz ar to tāda iesūnošana nav".

Pilnu interviju ar Rāviņu iespējams noskatīties šeit.

No 16. maija līdz 30. maijam "Delfi" katru darba dienu un svētdienās piedāvā īpašu pirmsvēlēšanu projektu "Delfi TV ar Jāni Domburu" – Rīgas un citu Latvijas lielāko pilsētu kandidātu sarakstu un populārāko partiju līderu intervijas, kā arī žurnālistu, ekspertu un sabiedrībā pazīstamu personību diskusijas.

Iepriekš ciklā "Delfi TV ar Jāni Domburu" jau notikušas intervijas ar Rīgas mēru Nilu Ušakovu ("Saskaņa"), ZZS pretendentu Rīgas mēra krēslam Armandu Krauzi, Jaunās konservatīvās partijas Rīgas saraksta līderi Jutu Strīķi, kā arī Latvijas Reģionu apvienības izvirzīto Liepājas saraksta līderi Jāni Vilnīti, Nacionālās apvienības līderi Baibu Broku.

Interviju un diskusiju ciklu finansē Latvijas Valsts kultūrkapitāla fonds no programmas "Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!