Foto: DELFI

Rīgas dome (RD) blēžus pieņēma darbā ātrāk nekā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), kurā tobrīd vēl aktīvi strādāja Juta Strīķe, spēja tos izķert un aizturēt, intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu", runājot par blēžiem un augstākā līmeņa neliešiem, atzina Jaunās konservatīvās partijas (JKP) biedre un Rīgas domes deputāta amata kandidāte Strīķe.

Vaicāta par to, cik cilvēkiem no Rīgas pašvaldības iestādēm un kapitālsabiedrībām utopiskā pasaulē būtu jāsēž cietumā, Strīķe atbildēja, ka "procentuāli no kopīgā skaita vislielākā vajadzība būtu iesēsties tieši augstākajiem vadītājiem, vai tie būtu kapitālsabiedrības vai departamentu vadītāji".

Bijusī korupcijas apkarotāja, kura šobrīd vairs nestrādā KNAB, pauda viedokli, ka pašreizējā domes pozīcija izveidojusi varas vertikāli. "Parasti notiek tā, ka vadītājs nosaka iestādes darbošanās principu un gaisotni. Ja priekšnieks ir korumpēts, tad tas ir skaidrs signāls uz leju," skaidroja Strīke, papildinot, ka patlaban domes vadība "nonākusi līdz tādam līmenim, ka zagšana un korupcija nav nekas, par ko ir jādomā, un piederas pie lietas".

Atceroties darbu KNAB, topošā politiķe atgādināja, ka, piemēram, Rīgas Centrāltirgus amatpersonu KNAB nācies aizturēt divas reizes. "Kāda jēga aizturēt cilvēku, ja viņš pēc tam tiek iekārtots atpakaļ. Rīgas dome blēžus pieņēma darbā ātrāk, nekā mēs spējām tos aizturēt," atzina bijusī KNAB darbiniece. Savukārt uz līdzšinējā pašvaldības vadītāja Nila Ušakova (S) viedokli, ka neviens nav notiesāts, tāpēc nav iemesla cilvēkam zaudēt darbu, Strīķe bija gana skeptiska, sakot, ka ir ierasta prakse gadījumos, kad sākts kriminālprocess, iestādei ierosināt arī iekšējo disciplinārlietu un izvērtēt, vai šis cilvēks ir zaudējis darba devēja uzticību.

Turpinot apspriest korupcijas problemātiku valsts galvaspilsētas iestādēs un uzņēmumos, Strīķe pauda pārliecību, ka, ieraugot dažādus dokumentus, kuri līdz šim nav bijuši publiski pieejami, varēs redzēt, "cik slēpjas nozagtā nauda un ir vai nav noziedzīga nodarījuma sastāvs".
"Es, [JKP priekšsēdētājs Jānis –red.] Bordāns un [bijušais KNAB darbinieks Juris – red.] Jurašs nekad neesam bijuši ne grama iecietīgi pret jebkādas izpausmes zagšanām," rezumēja Strīķe.

Par Rīgas pašvaldības uzņēmumiem Strīķe pauda kritisku viedokli, pārmetot necaurspīdību to darbībās un izsakoties, ka lielajām kapitālsabiedrībām ir nepieciešams audits, taču, turpinot skaidrot savu pozīciju, viņa pieļāva, ka audits pat varētu nebūt nepieciešams, jo Rīgas domē un tās padotības iestādēs un uzņēmumos ir godīgi cilvēki, kas "paši nāks un parādīs".

Strīķe bija arī skeptiska par pašvaldības nodarbošanos ar uzņēmējdarbību. "Pašvaldībām ir minimāli jānodarbojas ar uzņēmējdarbību. Pašlaik Rīgas dome ražo ūdeņus, tomātus, tagad ir runa par pašvaldības aptiekām. Diezgan krasi mēģina mainīt noteikumus atkritumu apsaimniekošanā," kā piemērus minēja Strīķe.

Vēl intervijā Strīķe atkārtoja jau iepriekš teikto, ka nekad nedotos politikā pie varas esošajās partijās. "Es zinu tos personāžus un viņu publisko un nepublisko rīcību," pauda Rīgas mēra postenim izvirzītā Strīķe, piemetinot, ka "viņiem ir savu personisko interešu prioritizēšana pār partijas mērķiem". Strīķe gan atzina, ka, neskatoties uz vēlēšanu rezultātiem, darbā KNAB tuvākajā laikā atgriezties netaisās. "Es esmu prasības pieteikumā atsaukusi prasību mani atjaunot. Gribu tikai, lai atzīst atlaišanu par prettiesisku," sacīja Strīķe.

No 16. maija līdz 30. maijam "Delfi" katru darba dienu un svētdienās piedāvā īpašu pirmsvēlēšanu projektu "Delfi TV ar Jāni Domburu" – Rīgas un citu Latvijas lielāko pilsētu kandidātu sarakstu un populārāko partiju līderu intervijas, kā arī žurnālistu, ekspertu un sabiedrībā pazīstamu personību diskusijas.

Pilnu "DELFI TV" interviju ar JKP saraksta līderi Rīgā Jutu Strīķi iespējams noskatīties šeit:

Visu projekta laikā plānoto interviju un diskusiju kalendārs pieejams šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!