Sestdien portāls "Delfi" projektā "Delfi TV ar Jāni Domburu" piedāvāja diskusiju par tiesiskumu, saimnieciskumu un valsts pārvaldību, kurā piedalījās valsts kontroliere Elita Krūmiņa un Eiropas Savienības tiesas tiesnesis Egils Levits.

Levits diskusijā sniedza savu vērtējumu Rīgas mēra Nila Ušakova (S) diezgan izvairīgajai atbildei "Delfi TV" studijā par to, vai Latvija tika okupēta.

"Okupācijas jautājums Latvijā ir ļoti būtisks. Nevar būt aneksija bez okupācijas. Es nevaru kaut ko juridiski pievienot, vispirms ir jāiekaro. Latvijā ir pamatoti lietots apzīmējums okupācija, un tas ir jālieto un to lieto arī starptautiskajās tiesībās," sacīja Levits.

Viņš norādīja, ka okupācijas atzīšana ir politisks jautājums, to nevar nomurmināt, un mēģināt izlocīties. To, ka "Latvija bija okupēta" Ušakovs skaidri nepateica. "Ar frāzi jau arī nepietiek, tev jābūt pārliecībai. Jāvērtē tavas rīcības kontekstā, kā tu attiecies pret 9. maiju," norādīja Levits. Ušakovs lēnām tuvojas patiesībai par okupāciju, secināja Levits.

Levits diskusijā uzsvēra, ka ikvienam vēlētājam būtu jāizvirza trīs konkrēti kritēriji, pēc kuriem vētīt partiju sarakstus. Pirmkārt, vērtēt politiskā spēka valstisko kursu, otrkārt, izslēgt šķērdētājus un tos, par kuriem ir korupcijas aizdomas, un tad vērtēt, ko konkrētais kandidāts ir līdz šim darījis.

"Baltas lapas, tie, kuri kandidē pirmo reizi, es tām nedotu īpašu plusu, jo pirms kandidē, viņam sevi ir jāparāda sabiedriskā vidē. Labs ārsts arī neskaitās, kandidātam pirms tam ir jābūt bijušam vismaz kādā sabiedriskā organizācijā," sacīja Levits.

Viņš atzina, ka, vērtējot Rīgas saraksta partijas, pēc valstiskā kritērija viņam atkritušas trīs, četras partijas, bet pēc "šķērdēšanas kritērija" atkritušas vēl divas.

Krūmiņa papildināja, ka Valsts kontrole Rīgas pašvaldību ir revidējusi daudz. Situācija pašvaldības kapitālsabiedrībās nav spoža, jo pašvaldības mīl iesaistīties uzņēmējdarbībā, bet tad ir jāseko arī līdzi tam, kā tās strādā, viņa klāstīja.

Valsts kontroliere ir pārliecināta, ka iespēja ieekonomēt Rīgā ir, ja tiešām sekotu reāls atbildības izvērtējums, jo par Valsts kontroles atklātajiem fiktīvi nodarbinātajiem "Rīgas namu pārvaldnieka" darbiniekiem, interese, lai to novērstu un nepieļautu, neseko.

Krūmiņa, komentējot izteikumus par to, ka vien Valsts kontroles vai Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pārmetumi ir politisks pasūtījums un nebeidzas ar krimināllietām, norādīja: "Ja revidējamai vienībai ir konkrēti fakti, ka Valsts kontrole ir kaut ko nepareizi secinājusi, tas tiek pateikts uzreiz. Ja nav ko konkrēti teikt, izmanto terminu "politisks pasūtījums".

Levits papildināja, ka pilsētas galva ir politiski atbildīgs, un viņam ir jāspēj ietekmēt un sakārtot sistēmu. "Ir jābūt sistēmai, kas uzrauga un nepieļauj fiktīvo nodarbināšanu," sacīja Levits, vienlaikus norādot, ka pat vislabākā sistēma nevar likvidēt kriminālas darbības un kļūdas.

Levits arī ir pārliecināts, ka demokrātijas morāle prasītu no pilsoņa nebalsot par tādiem kandidātiem, pār kuriem gulstas aizdomu ēnas, lai arī nav notiesājoša sprieduma. Tas vēlētājs, kurš balso par kandidātu, kurš iesaistīts skandālos, ar šaubām par viņa godīgumu, pat ja nav notiesāts – ja vēlētājs atbalsta, vēlētājs diskreditē demokrātiju, norādīja Levits.

Krūmiņa diskusijas noslēgumā atgādināja, ka pilsonim jābūt atbildīgam un rūpīgas izvērtēšanas rezultātā visiem ir jāiet vēlēt. "Ir jāsaprot, ka pašvaldību budžets ir mūsu kopējā nauda un tā jālieto jēgpilni."

Savukārt Levits norādīja, ka demokrātija Latvijā funkcionē un balstās uz pilsoņa gribu sevi pārvaldīt. "Ja neej uz vēlēšanām, tu negribi būt neatkarīgs un brīvs, tu gribi, lai tevi pārvalda."

Visu sarunu ar Egilu Levitu un Elitu Krūmiņu var skatīties šeit.

No 16. maija līdz 30. maijam "Delfi" katru darba dienu piedāvā īpašu pirmsvēlēšanu projektu "Delfi TV ar Jāni Domburu" – Rīgas un citu Latvijas lielāko pilsētu kandidātu sarakstu un populārāko partiju līderu intervijas, kā arī žurnālistu, ekspertu un sabiedrībā pazīstamu personību diskusijas. Savukārt nedēļas nogalēs šajā laikā notiks diskusijas ar ietekmīgiem un sabiedrībā cienītiem cilvēkiem.

Iepriekš ciklā "Delfi TV ar Jāni Domburu" jau notikušas intervijas ar Rīgas mēru Nilu Ušakovu ("Saskaņa"), ZZS pretendentu Rīgas mēra krēslam Armandu Krauzi, Jaunās konservatīvās partijas Rīgas saraksta līderi Jutu Strīķi, Latvijas reģionu apvienības izvirzīto Liepājas saraksta līderi Jāni Vilnīti, Nacionālās apvienības Rīgas saraksta līderi Baibu Broku, kā arī Ivaru Jakovelu, kurš ir "Saskaņas" pirmais numurs Jelgavas domes vēlēšanās.

Interviju un diskusiju ciklu finansē Latvijas Valsts kultūrkapitāla fonds no programmas "Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!