Gada sākumā, kad valdība spriedusi par Mediju politikas pamatnostādnēm, tostarp par pašvaldību izdevumiem un to nākotni, galvenie iebildumi bijuši Ventspils pašvaldībai un tās valdītājam Aivaram Lembergam ("Latvijai un Ventspilij").

Diskusijā projektā "Delfi TV ar Jāni Domburu" bijušais Valsts kancelejas vadītājs Mārtiņš Krieviņš atgādināja, ka gada sākumā bijusi diskusija par Mediju politikas pamatnostādnēm. "Ļoti smagi gāja cauri valdībai, kur tika runāts par to, vai būt vai nebūt pašvaldību izdevumiem," sacīja Krieviņš. Viņš atgādināja, ka galvenie iebildumu paudēji bijuši viena pašvaldība un divas organizācijas, kas pārstāv pašvaldības.

Krieviņš norādīja, ka līdz ar to visi formulējumi šajās nostādnēs kārtējo reizi tikuši mīkstināti.

Aicināts nosaukt konkrētu pašvaldību, Krieviņš neminstinājās un nosauca Ventspili, papildinot, ka Lembergam bijis "ļoti argumentēts viedoklis", kāpēc valstij nebūtu jāiejaucas un jāierobežo pašvaldību darbība.

Domburs gan norādīja, ka Lembergam nav pašvaldības izdevuma, bet reģionā ir vietējais laikraksts "Ventas Balss", kurai ar pašvaldību ir noslēgti lieli līgumi. "Pastāv bailes par to, jo vairāk valsts mēģinās regulēt, jo vairāk nokļūsim labas pārvaldības zonā, jo ierobežotākas būs iespējas apiet šos likumus," savu uzskatu pauda bijušais valsts galvenais ierēdnis.

Vaicāts, vai pašvaldības lobijs ar Lembergu priekšgalā tādējādi ir izmantojis savas iespējas palikt "pelēkajā zonā", Krieviņš lakoniski noteica: "Protams."

Diskutējot par tiesiskumu, saimnieciskumu un valsts pārvaldību, sarunas dalībnieki pievērsās arī pašvaldību ietekmiei un lobijam gan Saeimā, gan valdībā. Krieviņš sacīja, ka pašvaldības parasti uzsver, ka ir ļoti dziļi autonomas un neatkarīgas, bet valdība tikai iejaucas to pārvaldībā.

Krieviņš aicināja "paskatīties uz lobijiem, kas nāk uz Ministu kabinetu un Saimas sēdēm". "Redzam tikai lielo pašvaldības vadītājus," pauda bijušais Valsts kancelejas vadītājs. "Lielo pašvaldību pārstāvji un viņu lobiji mēģina atsaukties uz savu autonomo statusu un radīt aizsargājamu zonu," atzīmēja Krieviņš.

Kā piemēru Krieviņš minēja faktu, ka struktūrfondu līdzekļi tiek novirzīti uz mazām pilsētām, kurās cilvēku skaits plok. "Valstij jāskatās, kā investēt kopējo publisko naudu tur, kur cilvēki tiecas dzīvot un strādāt. Jautājums ir par to, kur skatās Ministru kabinets un parlaments," retoriski vaicāja Krieviņš.

Arī Konkurences padomes vadītāja Skaidrīte Ābrama atklāja, ka Konkurences likuma grozījumiem, kas ierobežotu pašvaldības to darbībā, bijusi liela pretestība no Lielo pilsētu asociācijas un Pašvaldību savienības puses. "No sākotnēji piedāvātajiem grozījumiem ir palicis "kaut kas bezzobains"," savu redzējumu pauda Ābrama.

No 16. maija līdz 30. maijam "Delfi" katru darba dienu piedāvā īpašu pirmsvēlēšanu projektu "Delfi TV ar Jāni Domburu" – Rīgas un citu Latvijas lielāko pilsētu kandidātu sarakstu un populārāko partiju līderu intervijas, kā arī žurnālistu, ekspertu un sabiedrībā pazīstamu personību diskusijas. Savukārt nedēļas nogalēs šajā laikā notiek diskusijas ar ietekmīgiem un sabiedrībā cienītiem cilvēkiem.

Pagājušajā nedēļas nogalē Jānis Domburs sarunājās ar valsts kontrolieri Elitu Krūmiņu un Eiropas Savienības tiesas tiesnesi Egilu Levitu.

Iepriekš ciklā "Delfi TV ar Jāni Domburu" jau notikušās intervijas un diskusijas par tām iespējams noskatīties šeit.

Interviju un diskusiju ciklu finansē Latvijas Valsts kultūrkapitāla fonds no programmas "Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!