Foto: LETA
Trešdien Liepājā biedrība "liepājnieki", kura startēs zem Latvijas Reģionu Apvienības (LRA) saraksta, prezentēja savu pašvaldību vēlēšanu programmu un iepazīstināja biedrības biedrus ar kandidātu sarakstu, kuru pašvaldību vēlēšanās varēs atrast iekļautu LRA sarakstā.

"53 dienas pirms vēlēšanām, Latvijas Reģionu Apvienība/liepājnieki sāk savu sprintu, lai pēc vēlēšanām turpinātu maratonu," ar šādiem vārdiem, tika atklāta biedrības "liepājnieki" biedru kopsapulce, kuru vadīja tās valdes loceklis Ilmārs Ozoliņš – Ozols.

"Mūsu lielākie sparinga partneri un oponenti ir pie varas esošā partija, kas atšķiras no mums ar to, ka komandā tai ir izpildvaras cilvēki, darbinieki, augstākā ierēdniecība, kas ir mūsu pašvaldībā, protams, ar dažiem izņēmumiem," kopsapulces ievadā atzīmēja biedrības "liepājnieki" priekšsēdētājs Jānis Vilnītis.

Pirms iepazīstināšanas ar kandidātiem un programmas izklāsta, Vilnītis publiski paziņoja, ka Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!" - "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" apņemšanās memorandu par valsts drošību un nacionālo interešu aizstāvību, biedrība neparakstīšot. "Par sadarbības veidiem un virzieniem domāsim pēc vēlēšanām. Slēgt jebkādas vienošanās pirms vēlētājs ir devis savu vērtējumu un izlēmis, kas to pārstāvēs pašvaldībā, nevēlamies. Pirms vēlēšanu rezultātiem neshēmojam. Mēs vēlamies godīgi uzvarēt vēlēšanās! Šāda dokumenta parakstīšana, mūsuprāt, ir pretrunā ar mūsu izvirzīto mērķi."

Dalībai Liepājas domes vēlēšanās biedrība "liepājnieki" ir izveidojuši pilnu sarakstu. Sarakstā ir aizpildītas visas pieejamās 18 vietas. Diemžēl, šajās pašvaldību vēlēšanās kandidātu lokā liepājnieki vairs neredzēs Domes deputāti Lailu Atiķi, kura personisku iemeslu dēļ ir atsaukusi savu kandidatūru.

Latvijas Reģionu Apvienība/liepājnieki izvēlētais moto ir – "Prieks dzīvot Liepājā". "Prieks ir kaut kas gaisīgs, stipri individuāls, katram par sevi izprotams. Prieks vieno ģimenes, prieks vieno draugus, prieks vieno sabiedrību, prieks vieno mūs – liepājniekus!" par moto izvēli stāsta biedrības kandidātu sarakstā iekļautais tagadējais Liepājas domes deputāts Atis Deksnis.

Par mēra kandidātu LRA sarakstā startējošie "liepājnieki" izraudzījuši Jāni Vilnīti, kurš apstiprināja, ka izaicinājumu pieņem. "Esmu gatavs kandidēt, bet galavārdu teiks liepājnieki 3. jūnijā, nekas nav akmenī cirsts. Programmas saturu veidojām mums pašiem, jo nav MŪSU un JŪSU, visi esam MĒS – LIEPĀJNIEKI. Cilvēks ir mūsu absolūtā pamatvērtība."

"Programma ir tas dokuments, kur parādām šīs vērtības un kādas mums tās ir! Mūsu programma ir veidota nevis kā tradicionāls dokuments, kur ir uzskaitījums par darbiem, ko mēs darīsim vai ko mēs nedarīsim, bet kā dokuments, kas ir viegli lasāms. Patiesībā jebkurš viņu var izlasīt un atrast sev to, kas viņu uzrunās. Šeit parādās tās atziņas un domu graudi, ko esam ieguvuši no Jums – liepājnieki," par biedrības pirmsvēlēšanu programmu turpina Deksnis, "mēs uzskatām, ka ir laiks mainīt prioritātes – tās prioritātes, kuras ir pamatā tam, kāda un kā šodien tiek veidota pilsēta. Ir laiks atteikties no celtniecības mērvienībām un kā prioritāti izvirzīt cilvēku – cilvēka vērtības, cilvēka attiecības un cilvēka kvalitātes."

"Programmā mēs neveicam kādu darbu uzskaiti, bet mēs gribam parādīt to filtru, tās lietas caur kurām mēs gribam vērtēt visu, ko mēs vēlamies šajā pilsētā darīt, mainīt, sakārtot. Ne velti mūsu programmas nobeigumā ir minēts – mēs uzskatām, ka ir pienācis laiks, kad, paraustot domes ēkai durvis, beidzot tās viegli veras vaļā ikvienam!" ar smaidu sejā A. Deksnis citēja biedrības priekšvēlēšanu programmu.

Latvijas Reģionu Apvienība/liepājnieki deputātu kandidātu saraksts 2017.gada Liepājas domes vēlēšanām:

Linda Matisone – Liepājas domes deputāte, a/s "Lauma lingerie" valdes priekšsēdētāja;

Agnese Jansone – studente, Liepājas reģiona tūrisma informācijas biroja darbiniece;

Agris Kovaļevskis – drošības speciālists;

Andris Kalns – ārsts (radiologs-terapeits);

Arnolds Šablovskis – pedagogs;

Atis Deksnis – Liepājas domes deputāts, personāla vadības un apmācības speciālists;

Gints Ročāns – pedagogs, Oskara Kalpaka Liepājas 15.vidusskolas direktors;
Ģirts Kronbergs – Liepājas domes deputāts, uzņēmējs;

Guntis Šalts – uzņēmējs;

Guntis Čukurs – "Balto link" Kurzemes reģiona pārdošanas daļas vadītājs;

Juris Burņevskis – uzņēmējs, SIA LVCT direktors;

Kirils Polovenko – uzņēmējs nekustamo īpašumu jomā;

Kristaps Žīmants – students, tehniskais sekretārs "Caljan Rite-Hite Latvia";

Kristiāns Kaire – students, noliktavas pārzinis "Caljan Rite-Hite Latvia";

Mārtiņš Ķesteris – pedagogs, gids;

Modris Šveiduks – uzņēmējs;

Varis Jansons – jaunsargu instruktors;

Jānis Vilnītis – Liepājas domes deputāts, AS "Liepājas papīrs" valdes priekšsēdētājs.

Latvijas Reģionu Apvienība/ liepājnieki priekšvēlēšanu programma

Liepājā turpina būvēt dārgus ceļus un celtnes, taču cilvēki turpina aizbraukt, un pilsēta kļūst aizvien tukšāka. Mēs — liepājnieki — joprojām strādājam Liepājā, lai Tev ir pilsēta, kur atgriezties.
Liepāja ir cilvēkiem pievilcīga pilsētvide, taču cilvēki ir tie, kas piesaista citus cilvēkus. Pilsēta ir pietiekami kārtota. Kārtojam cilvēcisko vidi, kas vilina to apdzīvot un piedzīvot, sadzīvot un pat uzdzīvot tajā. Liepāja ir īstā vieta darbam un dzīvei svaigajā gaisā starp jūru un ezeru no saules lēkta līdz rietam, kur viss ir tuvu, ērti un mierā.

Liepājnieki ir darba devēji pašvaldībai. Lai ieviestu no jauna prieku dzīvot Liepājā, uzklausām liepājniekus un kopā nosaucam galvenos attīstības virzienus, pie kuriem ar cilvēciskām vērtībām turamies.

Liepājnieks ir cilvēks. Cilvēks ir absolūtā pamatvērtība. Neatkarīgi no tā, kādai politiskajai vai jebkurai citai pārliecībai pieder.

Darot, plānojot, lemjot un veidojot pilsētas dzīvi, mūsu vērtības un atbildība ir:

•Cilvēka telpa un cilvēka laiks.

•Cilvēka ģimene.

•Cilvēka emocionālā un fiziskā drošība.

•Cilvēka godīgums, atklātums un pietāte.

•Cilvēks cilvēkam. Saruna. Vienkārša un nenogurstoša savstarpēja sadarbība.

•Cilvēkam saprotama, caurredzama un draudzīga pilsētas pārvalde.

•Vieta Tavai vērtībai.

Pilsētas attīstības virzieni, kurus līdzsvarojam cilvēkam kvalitatīvā dzīves telpā, ir:

•sabiedrība

Es esmu liepājnieks, kas prot sarunāties, jo cenšos vairāk dzirdēt otru. Nebaidos būt tiešs, tomēr cienu citu viedokļus. Man ļoti patīk sadarboties. Mēs nenogurstoši strādājam kopā — tikko pēc studijām pārnākušie kultūras administratori, jaunie literāti un sirmās bibliotekāres. Lai lasīšanā ieinteresētu vismazākos liepājniekus. Lieku lietā savas spējas, tāpēc mani aicināja atgriezties un nu novērtē. Esmu piemērs, lai citi man pievienotos. Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolā iet abi brāļi, bet baleta studijā vingrinās māsiņa. Tas viņai no audžuvecākiem, kuri sadziedājās tautas deju kolektīvā. Pašdarbība pilsētniekus aizrauj, sports — vieno. Bērnu talantus te ierauga. Teātri apmeklē mācībām, svētdienās ar ģimeni uz muzeju, vasarā — plenēri. Un tie veselības tūristi. Viņi apciemo laimīgos liepājniekus! Liepājniekam ir pašam sava atlaižu pase, viesim — patstāvīgā klienta karte. Auto noliekam uz bezmaksas stundu, lai pakustētos uz divriteņa. Mans opītis brauc tramvajā par brīvu. Viņš, kam jau pāri 70, regulāri vada kino darbnīcas Jauniešu mājā.

•ekonomika

Nauda nav vara. Nauda ir varēšana. Vai ar to iespējams viss? Piemēram, izcilība. To trenē no mazām dienām. Pirms skolas, skolā, pēc skolas. Gan alternatīvi, gan tradicionāli. Visādi cilvēki ir mūsējie. Vērojam. Tiem, kam jāpiepalīdz, palīdzam. Tiem, kas spēj, jāspēj dalīties. Sanākam un spriežam — kā. Ir bagātīgs pilsētas attīstības fonds. Ir ievērojams sociālo uzņēmēju skaits. Ņudz aktīvas nevalstiskās kopas. Par kvalificētiem darbiniekiem jāpacīnās, jo daudzi uzņemas nodarbināt sevi paši. Analizējam. Te ir videi draudzīgo biznesi. Te ir biznesam draudzīga vide. Ar darbagaldu Liepājā, noieta tirgu — visā pasaulē. Liepājas speciālā cilvēciskā, piedod, ekonomiskā zona — iedzīvinās. Kūrortā uzzied pat Karosta. Latvijai vasara ir par velti, Liepājai — pludmale. Jūnijs, jūlijs, augusts ir 3 notikumi, kurus liepājnieki gaida visvairāk. Tūristiem vasaru dāvātu 365 dienas. Nav vasaras, nav Liepājas? Divtik strādājam sezonā, lai nesezonā — prieka pēc.

•vide

Liepāja ir brīvdienu galvaspilsēta. Kūrorta klusums ir tikpat unikāls kā trokšņainais tūrisms. Aura bija, ir un būs. Pārdomāti un vienmērīgi pieaug i Vecliepāja, i Jaunliepāja, i Ezerkrasts, i Velnciems, i Zaļā birze, i Tosmare, i Karosta, i Jaunā Pasaule. No ziemeļiem līdz dienvidrietumiem. Kopti parki, ezera krasts un jūrmala atvēsina un izvēdina vēsturnieku un modernistu strīdos uzkarsušo bruģi. Gan vēsturei, gan laikmetam Liepājā ir vieta! Kā kokam, tā betonam. Dzimtsarakstu birojā, bibliotēkā, Pētera I namiņā, jaunajā studentu pilsētiņā vai vecās slimnīcas dārzā. No brīnumainās baznīcas cauri Pētertirgum uz skaļo stadionu. Paraustot Domes ēkai durvis. Beidzot tās viegli veras vaļā. Ikvienam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!