Foto: LETA
Rīgas vēlēšanu komisija šodien apstiprinājusi Rīgas pašvaldību vēlēšanu rezultātus, līdz ar to vēlēšanu rezultāti apstiprināti visā Latvijā.

Rīgas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Juris Kokins pastāstīja, ka rezultāti apstiprināti divos etapos - vispirms katrs atsevišķi izskatīti "strīdīgie" iecirkņi. Komisija salīdzinājusi, vai neizmainās struktūra balsojumam pa partijām, un konstatēts, ka izmaiņas nav vai ir tādās robežās, kas nav aizdomīgas.

Pēc tam apstiprināti galējie rezultāti, kas ir tādi paši kā 4.jūnijā publiskotie provizoriskie rezultāti.

Rezultātus var apstrīdēt trīs darbadienas, tas ir 9.jūnijā, 12.jūnijā un 13.jūnijā.

Kā ziņots "Saskaņa"/"Gods kalpot Rīgai" ("Saskaņa"/GKR) pašvaldību vēlēšanās saņēma 50,85% atbalstu un 32 deputāta vietas domē. Rīgas domē ievēlēti politiskie spēki no vēl četriem sarakstiem - Latvijas Reģionu apvienības (LRA) un "Latvijas attīstībai" (LA) apvienotā saraksta, kas saņēmis 13,66% vēlētāju atbalstu, Jaunās konservatīvās partijas (JKP) ar 13,41% vēlētāju atbalstu, nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) ar 9,24% atbalstu un "Vienotības" ar 6,26% atbalstu.

Atbilstoši šādam balsu sadalījumam LRA un LA saraksts Rīgas domē saņems deviņus deputātu mandātus, JKP - deviņus mandātus, nacionālā apvienība VL-TB/LNNK - sešus mandātus, bet "Vienotība" - četrus.

Pārējās partijas nepārvarēja 5% barjeru, kā pirmajai aiz svītras paliekot Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) ar 3,29% vēlētāju atbalstu. Tai seko partija "KPV LV" ar 1,53% atbalstu, "No sirds Latvijai" - 0,61%, "Vislatvijas Sociāldemokrātu kustība "Par neatkarīgu Latviju!"" - 0,32%, Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija - 0,23% un Eiroskeptiķu Rīcības partija - 0,22%.

Kopumā galvaspilsētā vēlēšanās piedalījās 250 445 cilvēku jeb 58,72% balsstiesīgo. Par derīgām galvaspilsētas domes vēlēšanās atzītas 99,61% vēlēšanu zīmes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!