Foto: LETA

Atklātā sēdē sestdien Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) lems par Ināras Vilkastes un divu Latvijas nepilsoņu svītrošanu no Vislatvijas Sociāldemokrātu kustības (VSK) "Par Neatkarīgu Latviju!" Rīgas vēlēšanu saraksta, portālam "Delfi" apliecināja CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Par Ināras Vilkastes un Latvijas Republikas nepilsoņu Pāvela Suhlova un Aidina Askerova svītrošanu no VSK "Par Neatkarīgu Latviju!" Rīgas kandidātu saraksta CVK lems, pamatojoties uz iesniegtu sūdzību, portālam "Delfi" apstiprināja Bērziņa.

VSDK "Par Neatkarīgu Latviju!" ģenerālsekretārs Jānis Kuzins, saņemot līdzīgu lēmumu no Rīgas vēlēšanu komisijas, to apstrīdēja CVK. Vilkaste no saraksta tika svītrota, jo nebija dzēsta sodāmība, bet nepilsoņiem Latvijā nav tiesības balotēties pašvaldību vēlēšanās.

Ināra Vilkaste tā dēvētajā Rīgas domes amatpersonu kukuļošanas lietā tika sodīta ar 40 000 latu (57 000 eiro) naudas sodu.

"Ināra Vilkaste pēc, mūsuprāt, netaisnīgās lietas viņai uzlikto naudas sodu samaksāja un sodāmībai bija jādzēšas, bet nepilsoņi 18 no 27 Eiropas Savienības valstīm, deklarējot savu dzīvesvietu un maksājot nodokļus, var balotēties vēlēšanās, bet savā dzimtenē, Latvijā, nē," portālam "Delfi" komentēja Kuzins.

Kustības ģenerālsekretārs uzskata, ka šādas lēmums nav taisnīgs. "Saprotam, ka varam zaudēt un iziesim šo ceļu, ka arī tiesa atstās visu, kā ir, lai varētu vērsties Eiropas Cilvēktiesību tiesā par diskrimināciju, jo tāda dažāda attieksme pret saviem tautiešiem nav pieļaujama, kad citas ES valstis LR nepilsoņiem piešķir vairāk politisko tiesību nekā Latvija," teica Kuzins.

Vēlēšanu likumā ir teikts, ka pašvaldības vēlēšanu komisijas lēmumu par kandidāta svītrošanu var apstrīdēt CVK trīs darbadienu laikā. CVK sūdzība jāizskata trīs dienu laika no saņemšanas dienas, skaidro Bērziņa.

"Rīgas pilsētas vēlēšanu komisija no saraksta ir izsvītrojusi trīs kandidātus. Sūdzību par šiem Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijas lēmumiem iesniedza saraksta pārstāvji," tā Bērziņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!