Foto: LETA
Drošības policijai (DP) nav informācijas par iespējamiem jauniem balsu pirkšanas gadījumiem vēlēšanu laikā.

Kopumā tiesībsargājošajām iestādām vēlēšanu nakts aizritējusi mierīgi.

DP klāstīja, ka tās pārraudzībā esošajās jomās saistībā ar pašvaldību vēlēšanām, tostarp iespējamiem balsu pirkšanas gadījumiem, nekas jauns nav konstatēts.

Vienlaikus DP norādīja, ka plašāka informācija par tās darbu vēlēšanu norises laikā gaidāma tuvāko dienu laikā.

Arī Valsts policijai (VP) ziņas par jauniem pārkāpumiem nav, pastāstīja VP pārstāve Ilze Jurēvica,. "[Vēlēšanu] diena bija diezgan mierīga. Tāpat arī nakts laikā nekas īpašs nenotika," sacīja Jurēvica.

Jau vēstīts, ka 3. jūnijā līdz pulksten 19 DP saistībā ar pašvaldību vēlēšanām bija saņēmusi 29 signālus par iespējamiem pārkāpumiem vēlēšanu norisē, kuru pārbaude ir DP kompetencē. Veicot informācijas pārbaudi, dažiem no šiem signāliem nav gūts apstiprinājums, bet par citiem tiek turpināta pārbaude.

2. un 3. jūnijā DP no dažādiem Latvijas reģioniem saņēmusi signālus par iespējamo vēlētāju balsu pirkšanu. Signāli saņemti no dažādiem reģioniem saistībā ar dažādām partijām.

Kopumā tiesībsargājošās iestādes sākušas trīs kriminālprocesus par iespējamo balsu pirkšanu.

Savukārt VP sestdien reģistrējusi vismaz deviņus notikumus, kas saistīti ar iespējamiem vēlēšanu pārkāpumiem un lielākā daļa bijusi saistīta ar laikus nenovāktu partiju aģitāciju

Sestdien pie vēlēšanu urnām devās apmēram 549 000 vēlētāji. Savukārt nobalsojušo skaits kopā ar tiem, kas izmantoja iespēju balsot iepriekšējās trijās dienās, bijis gandrīz 730 000 jeb 50,55% no balsstiesīgajiem.

Tas ir vairāk, nekā 2013. gadā, kad pašvaldību vēlēšanās piedalījās 685 890 jeb 45,99% balsstiesīgo.

Tomēr šogad pašvaldību vēlēšanās balsotāju aktivitāte bijusi otra zemākā pēdējo pašvaldību vēlēšanu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!