“Tas atbilst noteikti atsevišķu mākslinieku un kultūras darbinieku izpratnei, jo viņi ir brīvdomātāji un arī mūsējie, kā redzams," tā Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdes priekšsēdētājs Armands Krauze komentēja piektdien atklātībā nonākušo Ozolnieku novada deputāta amata kandidāta no Latvijas Zemnieku savienības (LZS) Raivja Zigmunda kailfoto, kas bija nvietots Ānes ciema bērnudārzā.

Jau vēstīts, ka plašākas sabiedrības redzeslokā piektdien nonāca fotogrāfija ar Zigmundu, kur viņš redzams praktiski kails.

Portāla "Delfi" projektā "Delfi TV ar Jāni Domburu" uz žurnālista Dombura jautājumu, vai kailfoto publicēšana ietilpst ZZS vērtībās, Krauze atbildēja sakot, ka "partijā ir ļoti daudz dažādu cilvēku".

Fotogrāfijas autoru viņš personīgi nepazīstot, bet "ir jāsaprot tomēr, kāds ir partijas vairākums. Un tas, ka cilvēki ir ļoti dažādi, tas parāda to, cik mūsu partija ir iela un ka viedokļi tur ir dažādi un cilvēku izgājieni ir dažādi," turpināja politiķis.

"Es vispār uzskatu ka šādas te fotogrāfijas un vispār arī personīgās bildes nevajadzētu publicēt dažādos sociālos profilos politiķiem un tiem, kuri vēlās darboties politikā," savu viedokli neslēpa Krauze, norādot, ka ir bijuši daudzi gadījumi, gan ne viņa pārstāvētajā partijā, kad "pēc tam šīs bildes tiek ņemtas ārā" un "tiek aizskartas gan personīgās intereses, gan ģimenes locekļi".

Vaicāts, vai nesaskata ētikas problēmas, tajā, ka šādu foto publicējis Ānes kultūras nama direktors, un vai tas atbilst ZZS kultūras izpratnei, Krauze sacīja, ka "tas atbilst noteikti atsevišķu mākslinieku un kultūras darbinieku izpratnei, jo viņi ir brīvdomātāji un arī mūsējie, kā redzams". Plašajā ZZS spektrā "protams, ka būs brīvdomātāji," turpināja Krauze.

Bez tam tas, vai konkrētais attēls ir mākslas foto, "uz aci" esot "jāvērtē speciālistiem, nevis man". "Ja viņš ir tiešām teicis, ka tā ir mākslas bilde un nebija paredzēta arī publicēšanai, tad ir jautājums, starp citu, kāpēc viņa ir publicēta," sacīja Krauze, taču Domburs viņu pārtrauca, sakot, " tāpēc, ka žurnālisti dara savu darbu".

"Šitādām bildēm tātad ir autortiesības (..) Jebkura publiskā bilde, ja viņa ir vēl mākslas bilde, tad tai ir autors un tur ir autortiesības, un bildes publicēšana būtu jāsaskaņo ar autoru," savu pārliecību neslēpa Krauze, gan piebilstot, ka viņš kā politiķis saku, ka "pēc iespējas mazāk vajag publicēt personīgas bildes un tādas bildes, kas izraisa diskusijas un kas ir neviennozīmīgi vērtējamas sabiedrībā".

Krauze arī teica, ka bērnudārzs neesot tā vieta, kur šādai fotogrāfijai būtu jābūt apskatāmai.

Savukārt mūziķis un mūzikas izdevējs Guntars Račs diskusijā, kas sekoja Krauzes intervijai "Delfi TV ar Jāni Domburu", komentējot fotogrāfiju, sacīja: "Lai man piedod tas cilvēks, bet tādus frīkus, tādus skeletus ik pa laikam var atrast viskautkur (..) bet man liekas, ka cilvēki nu jau tagad arī pie tā sak pierast (..) Šī ziņa jau rīt būs aizmirsta."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!