Foto: DELFI

Līdzšinējais Daugavpils mērs Jānis Lāčplēsis ("Latgales partija") varētu zaudēt mēra posteni, Latvijas Televīzijas "Dienas ziņām" sacīja apvienības "Saskaņa" saraksta līderis Daugavpilī Andrejs Elksniņš.

Pēc CVK apkopotajiem provizoriskajiem vēlēšanu rezultātiem, Daugavpilī pašvaldību vēlēšanās ar minimālu pārsvaru uzvarējusi valdošā "Latgales partija", kas ieguva par 113 balsīm vairāk nekā partija "Saskaņa". Daugavpils domē ir iekļuvušas tikai trīs partijas - "Latgales partija", "Saskaņa" un Riharda Eigima pārstāvētā "Mūsu partija", bet valdošās koalīcijas izveidošanai būs nepieciešama vismaz divu no tām vienošanās.

Lai gan dienu pēc vēlēšanām politiskie spēki izvairīgi runā par sadarbību, LTV norāda: tās rīcībā esošā informācija liek secināt, ka topošo koalīciju veidos "Saskaņa" un "Mūsu partija".

Elksniņš LTV atzina, ka cilvēku balsojums par vieniem vai otriem politiskajiem spēkiem norāda, ka pilsētai ir nepieciešamas pārmaiņas. Šobrīd ir nepieciešams koncentrēties nevis uz to, lai vērtētu viena vai otra pagātni, bet gan uz izdarāmajiem darbiem. Vaicāts, vai tas nozīmē ka esošais pašvaldības vadītājs savā amatā nepaliks, Elksniņš atbildēja, sakot, ka "tā tas varētu būt".

"Mēs varam strādāt arī visi," LTV sacīja Eigims, kuram, ja viņš iegūs mēra posteni, tā varētu būt trešā reize šajā amatā.

Eigims apliecināja, ka ir gatavs strādāt arī ar Lāčplēsi, jo "arī pie viņiem ir cilvēki, ir profesionāļi, kuri var strādāt", taču vispirms nepieciešams uzzināt, vai cilvēki vēlas strādāt daugavpiliešu labā un "par interesēm mūsējām".

Savukārt Lāčplēsis LTV atzina, ka šobrīd politiskā iniciatīva ir "viņu pusē" un "viņiem pašiem jāpieņem lēmumi". "Ja būs kādi piedāvājumi, mēs viņus izskatīsim," sacīja Lāčplēsis, piebilstot, ka "būtu nepareizi veidot koalīciju, kura nepārstāvēs pat pusi no vēlētājiem".

Kā ziņots, par "Latgales partiju", kuras saraksta līderis ir pašreizējais pilsētas mērs Lāčplēsis, balsis Daugavpilī atdeva 28,57% iedzīvotāju, savukārt par "Saskaņu", kuras saraksta līderis ir Saeimas deputāts Elksniņš, nobalsoja 28,16% vēlētāju. Par Eigima pārstāvēto "Mūsu partiju" vēlēšanās nobalsojuši 19,34% vēlētāju.

"Latgales partija" domē būs ieguvusi sešus mandātus. Lielāko balsu skaitu ieguva pašreizējais pašvaldības vadītājs Lāčplēsis, kurš saņēma 13 718 balsu, saņemot 5912 plusus, kā arī 93 svītrojumus. "Saskaņai" Daugavpils domē būs piecas deputāta vietas. Partijas līderis Elksniņš vēlēšanās ieguva 13 050 balsu, 5396 plusus, kā arī 132 svītrojumus.

"Mūsu partijai" domē būs četras deputāta vietas. Partijas līderis vēlēšanās ieguva 9025 balsis, 3891 plusu, kā arī 213 svītrojumus.

Pārējās partijas nav pārvarējušas 5% barjeru. Daugavpils domē ir 15 deputātu vietas.

Otrajā lielākajā Latvijas pilsētā no 58 483 balsstiesīgajiem nobalsoja 27 679 jeb 47,33% vēlētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!