Foto: LETA
Partija 'No sirds Latvijai' Rīgas mēra amatam izvirza uzņēmēju Diānu Novicku, bet vēlēšanu saraksta līderi būs arī Rīgas 3. ģimnāzijas direktors Andris Priekulis un Latvijas Universitātes asociētā profesore Dita Nīmante.

Piektdien preses konferencē "No sirds Latvijai" partijas priekšsēdētāja Inguna Sudraba un deputāts Gunārs Kūtris iepazīstināja ar komandu, kas startēs pašvaldību vēlēšanās. Sudraba teica, ka komanda nes vēstījumu - "Rīgai jaunu redzējumu".

Uz mēra amatu kandidēs Novicka. Sudraba šo izvēli pamato tā, ka "viņa spēj organizēt, iedvesmot, novest lietas līdz rezultātam, spēj pārzināt laukumu", līdz ar to uzņēmēja atbilst partijas redzējumam par jaunu skatījumu Rīgai.

Novicka partijā ir no tās pirmsākumiem. Lai arī mēra amata kandidātei līdz šim vairāk ir pieredze uzņēmējdarbībā, nevis politikā, viņa uzskata, ka "galvenais ir apņemšanās un neatlaidība. Uzskatu, ka jebkuru darbu var paveikt, ja ir plašs redzējums, ir skaidrs, kas jāsasniedz, kādā veidā iespējams strukturēt uzdevumus un tos izpildīt," sacīja uzņēmēja.

Viens no galvenajiem uzdevumiem, ko Novicka vēlas paveikt, ir likvidēt rindas uz bērnudārziem. Kandidāte uzskata, ka tas 21. gadsimtā nav pieļaujams, ka jāgaida rindā. "Vecākiem jābūt drošiem par to, ka bērnudārzs būs pieejams, neatkarīgi no tā, vai tas būs privātais pašvaldības vai aukles," teica Novicka. To paveikt kandidāte plāno, likvidējot iespēju vecākiem iestāties vairākās rindās uz dažādiem bērnudārziem vienlaicīgi, kā arī nodrošinot jaunus bērnudārzus Rīgas centra rajonā.

Pašlaik nav bijušas sarunas par startēšanu kopā ar citu partiju, bet Novicka norāda, ka partija ir atvērta sadarbībai. "Mūsu princips ir tāds, ka ir sadarbība, atklātība un likumība. Noteikti sadarbosimies ar tām partijām, kas atbalsta mūsu idejas un darbības principus," teica Novicka. Mēra amata kandidāte pašlaik nevēlas norādīt uz sadarbību ar nevienu.

Mēra amata kandidāte arī plāno veikt kapitālsabiedrību revīziju, sevišķi "Rīgas satiksmes" sakarā. "Revīziju mērķis ir tāds, lai ienākumi no kapitālsabiedrībām nāktu atpakaļ pie iedzīvotājiem," teica Novicka.

Mēra amata kandidāte uzskata, ka Rīgai "nepieciešams jauns redzējums un neatlaidīgi, enerģiski cilvēki, kuri ar savu gribasspēku un enerģiju varētu aizraut, sasniegt rezultātus". Novicka norādīja, ka pašlaik Rīgā ir "koncentrēta cīņa par varu un varas sadali", kam jāmainās. Uzņēmēja uzskata, ka "pašlaik deputāti īsti nesaprot, ko vēlas iedzīvotāji". Kandidāte sola saklausīt iedzīvotājus un darboties viņu interesēs.

Savukārt Priekulis, iestājoties partijā, vēlas veikt reformas izglītības jomā, nodrošinot to, ka līmenis visās skolās ceļas. "Ir ļoti daudz darāmā, lai Rīga taptu par tādu vīziju, galvaspilsētu, kur mēs redzam, ka viņa ir labāka nekā kaimiņu galvaspilsētas. Mums ir jābūt ļoti lieliem patriotiem un jāpieliek rokas, lai tā notiktu," teica Priekulis.

Nīmante uzsvaru liek uz izglītības un bērnu tiesību problēmām. "Mums ir pazudušie bērni Rīgā, kuri nav atrodami, mums ir situācijas, kad pēc tiesībsargu teiktā ne tikai Rīgā, bet visā Latvijā ir tikai 1% bērnu, kas nav piedzīvojuši vardarbību kaut kādā veidā. Ļoti svarīgs jautājums ir pirmsskolas izglītība, kur nav skaidrs, kāpēc vecākiem jāmaksā lielas naudas summas, lai gan skolās līdz devītajai klasei pusdienas ir par brīvu. Šī disproporcija ir jālikvidē," uzskata pasniedzēja.

"Vienmēr var izvēlēties – stāvēt malā un kritizēt vai piedalīties," teica Nīmante. Latvijas Universitātes pasniedzēja cer, ka viņa būs kā piemērs saviem studentiem par nebaidīšanos un darīšanu. Nīmante partijā darbojas aptuveni gadu.

Savukārt Kūtris uzskata, ka izvēlēta laba komanda, lai startētu pašvaldību vēlēšanās. "Mēs tiešām gribam, lai Latvijas politikā ienāk cilvēki, kam ir gaišs prāts un kas zina, ko darīt," teica Kūtris. Partijas loceklis uzsvēra, ka svarīgi nevis, kas kandidēs, bet gan tas, ar kādām idejām nāks klajā partija un cik labi spēs strādāt kā komanda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!