Foto: F64
Ņemot vērā, ka pašvaldību vēlēšanās kandidējošie Saeimas deputāti ievēlēšanas gadījumā zaudē parlamentāriešu mandātu, pēc vēlēšanām varētu mainīties arī parlamenta frakciju sastāvs.

Parlamenta Juridiskā biroja vadītāja Dina Meistere aģentūrai LETA skaidroja, ka neatkarīgi no tā, vai Saeimas deputāts ir vai nav uzrakstījis iesniegumu par mandāta nolikšanu, deputāts uz likuma pamata zaudē mandātu, ja tiek ievēlēts kādā pašvaldībā. Meisteres ieskatā, Saeimas deputāts zaudē mandātu dienā, kad uz pirmo sēdi sanāk jaunievēlētā pašvaldības dome. No šīs dienas politiķim arī vairs nemaksā mēnešalgu par Saeimas deputāta pienākumu pildīšanu.

Kopumā pašvaldību vēlēšanās piedalās astoņi Saeimas deputāti. No "Saskaņas" Liepājā ar pirmo numuru kandidē šī politiskā spēka parlamenta frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins. Pirmais "aiz strīpas" Saeimas vēlēšanās šajā vēlēšanu apgabalā bija pašreizējais Liepājas pilsētas domes deputāts Romans Miloslavskis, kurš kandidē arī šajā vēlēšanās, bet no partijas "Liepāja kvadrātā". Miloslavskis ir bijušais "Saskaņas" pārstāvis, kurš pērn tika izslēgts no "Saskaņas", saņemot partijas vadības pārmetumus par "pārmērīgu sadarbību" ar Liepājas mēru Uldi Sesku (Liepājas partija). Nākamais pretendents uz Agešina vietu Saeimā būtu Aleksejs Medvedevs, kurš arī kandidē pašvaldību vēlēšanās.

Jūrmalā kandidē Saeimas deputāts Ņikita Ņikiforovs (S), un viņa ievēlēšanas gadījumā uz parlamentārieša mandātu varētu pretendēt Andis Morozovs. Savukārt Daugavpilī kandidē Andrejs Elksniņš (S), un šajā vēlēšanu apgabalā pirmā "aiz strīpas" ir bijusī parlamentāriete Jeļena Lazareva.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas deputāts Rihards Eigims arī kandidēs Daugavpilī. Viņš ir politiskā spēka "Mūsu partija" saraksta līderis. Uz viņa vietu varētu pretendēt ģimenes ārste Līga Kozlovska, kura gan arī kandidē pašvaldību vēlēšanās.

"No sirds Latvijai" frakcijas deputāts Romāns Mežeckis pieteikts pašvaldību vēlēšanām Jūrmalā ZZS sarakstā ar sesto numuru. Nākamais "aiz strīpas" šajā vēlēšanu apgabalā Saeimas vēlēšanās bija Rīgas Valsts 3.ģimnāzijas direktors Andris Priekulis, kurš arī kandidē šajās pašvaldību vēlēšanās.

Vēlēšanās Rīgā piedalās arī deputāts Vilnis Ķirsis, kurš ir "Vienotības" saraksta līderis, kā arī parlamentārietis Mārtiņš Bondars, kurš ir Latvijas Reģionu apvienības un "Latvijas attīstībai" mēra kandidāts. "Vienotībā" nākamais kandidāts uz vietu parlamentā būtu ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens, bet nākamā bija Apes novada domes priekšsēdētāja Astrīda Harju, kas arī startē pašvaldību vēlēšanās. Bondara vietā uz parlamentārieša mandātu varētu kandidēt Murjāņu sporta ģimnāzijas direktore Ingrīda Amantova. Viņa gan kandidē pašvaldību vēlēšanās no Latvijas Zemnieku savienības.

Tāpat Rīgā kandidēt arī deputāts Armands Krauze (ZZS). Šajā vēlēšanu apgabalā nākamais "aiz strīpas" Saeimas vēlēšanās bija Limbažu novada domes priekšsēdētājs Didzis Zemmers, kurš startē arī šajās pašvaldību vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!