Foto: LETA

Vairāk nekā puse – 58% aptaujāto ir pārliecināti, ka neatkarīgi no balsojuma rezultātiem viņu pašvaldībā pārmaiņu nebūs, liecina jaunākais "Baltic International Bank Latvijas barometrs" pētījums par pašvaldību vēlēšanām.

3. jūnijā gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās plāno piedalīties 44% Latvijas iedzīvotāju, informē pētījuma autori.

Kā liecina pētījums, katrs trešais pagaidām vēl apsver balsošanas iespējas, taču sliecas domāt, ka vēlēšanās tomēr piedalīsies, bet 9% ir pilnīgi pārliecināti, ka šajās vēlēšanās noteikti nepiedalīsies. Pētījums liecina, ka kopš 2013. gada balsot gribētāju skaits ir sarucis – toreiz pilnīgi pārliecināti, ka piedalīsies vēlēšanās, bija puse jeb 50% iedzīvotāju.

Tikai 15% iedzīvotāju uzskata, ka pēc vēlēšanām viņu dzīve pašvaldībā uzlabosies, bet vairākums (58%) domā, ka pārmaiņas nav gaidāmas. Taču pozitīvi, ka salīdzinoši maz (3%) ir tādu iedzīvotāju, kuri uzskata, ka pēc vēlēšanām situācija kļūs tikai sliktāka.

Salīdzinot šā gada rezultātus ar iedzīvotāju viedokļiem 2009. un 2013. gadā, izrādās, ka visvairāk kritiski domājošo ir bijis tieši 2009. gadā, kad 13% aptaujāto bija pārliecināti, ka pēc vēlēšanām situācija pasliktināsies. Tikmēr 2013. gadā iedzīvotāji bijuši daudz pozitīvāki – toreiz kritiski noskaņoto bija vien 2%, bet pozitīvi noskaņots bija katrs piektais (21%) iedzīvotājs, kas ir par 6 procentpunktiem vairāk nekā šogad.

Lai arī aptaujātie neuzskata, ka vēlēšanas pašvaldībai atnesīs pozitīvas pārmaiņas, vairākums (68%) respondentu ir apmierināti ar savas pašvaldības darbu. Visbiežāk iedzīvotāji izceļ pašvaldības labo darbu novada labiekārtošanā, tīrības uzturēšanā (60%) un kultūras pasākumu organizēšanā (55%), kā arī novērtē pašvaldības rūpes skolu, bērnudārzu (44%) un sabiedriskā transporta (36%) uzturēšanā.

Taču vismazāk iedzīvotājus iepriecina pašvaldībā pieejamā veselības aprūpe (12%), darba situācija (6%) un pašvaldību vājais ieguldījums uzņēmējdarbības sekmēšanā (5%).

Neskatoties uz to, ka iedzīvotāji seko līdzi pašvaldībā notiekošajam, vairākums (83%) respondentu tomēr pēdējo trīs gadu laikā nav iesaistījušies pašvaldību darbā, tai skaitā izteikuši viedokli vai centušies ietekmēt ar pašvaldību saistītos lēmumus. 7% pašvaldības darbā iesaistās laiku pa laikam, gadījumos, ja aktuālie jautājumi skar arī personīgās intereses. Bet tādu, kas iesaistās regulāri, ir tikai 1%.

Kā izrādās, trešdaļai (34%) iedzīvotāju vienkārši nav laika vai vēlmes, lai aizstāvētu savas intereses un iesaistītos pašvaldības lēmumu pieņemšanā. Diezgan bieži aptaujātie arī uzskata, ka šādai iniciatīvai nav jēgas, jo iedzīvotāju viedokļi netiek ņemti vērā (26%). Tikpat bieži (26%) iedzīvotāji atzīst, ka viņiem trūkst informācijas par to, kā iesaistīties.

Vaicāti izvērtēt, no kā, pēc iedzīvotāju domām, pašvaldībām būtu jāatsakās, ja būtu jāsaskaras ar līdzekļu trūkumu, 21% ir pārliecināti, ka ietaupījumu varētu veikt, samazinot pašvaldības darbinieku algas. Salīdzinoši bieži iedzīvotāji arī domā, ka varētu ietaupīt uz pašvaldībā notiekošajiem izklaides pasākumiem (17%) un pašvaldības avīžu un citu informācijas materiālu izdošanu (16%), taču lielākā daļa (28%) atzīst, ka par šo jautājumu viņiem ir grūti spriest.

Vēstīts, ka "Baltic International Bank Latvijas barometrs" ir Latvijas iedzīvotāju noskaņojuma un attieksmes pētījums, kurā ik mēnesi, iekļaujot pazīstamu ekspertu vērtējumus, tiek atspoguļotas sabiedrībā aktuālas norises.

Jau vēstīts, ka kopumā pašvaldību vēlēšanām pieteikti 8883 kandidāti no 588 sarakstiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!