Foto: LETA
Gaidāmās pašvaldību vēlēšanas ir fantastiska iespēja salīdzinoši mazām un līdz šim sevi nepieteikušām partijām sagatavot augsni nākamajām Saeimas vēlēšanām, atzina domnīcas "Providus" pētniece Iveta Kažoka.

Jau ierasti, mediju un sabiedrības uzmanība būs pievērsta vēlēšanām Rīgā, lai gan izskatās, ka lielākā daļa partiju uz neko sevišķu necer, mazajām partijām būs laba iespēja sevi parādīt vēlētajiem, viņa uzskata.

"Man šķiet, ka pašreizējās koalīcijas partijas sevišķi nopietni neuztver Rīgas domes vēlēšanas, kas dod iespēju paspīdēt tām partijām, kas valsts mērogā līdz šim nav bijušas tik atpazīstamas," norāda pētniece.

Kažoka domā, ka cīņas par varu gaidāmas vairākās lielajās Latvijas pilsētās, piemēram, Jūrmalā, kur neviens nevar pateikt, kā ies iepriekšējās vēlēšanās labus panākumus guvušajai Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) ar Jūrmalas domes priekšsēdētāju Gati Truksni (ZZS) priekšgalā. Tāpat interesanta cīņa būs Liepājā, jo iepriekšējās vēlēšanās labus panākumus guvusī Reformu partija (RP) vairs neeksistē.

Tikmēr Daugavpilī cīņas notiek jau kopš pērnā gada oktobra, līdz ar to šajā pilsētā būs cīņa par katru balsi, norāda Kažoka, un ir pārliecināta, ka interesanti būs vērot arī vēlēšanas un partiju panākumus Ventspilī, kur trīs partijas līdz šim ir minējušas, ka startēs vienā sarakstā.

"Bieži vien kandidāti, kuri dodas uz pašvaldību vēlēšanām, nezina, kādas ir viņu reālās izredzes, jo korekti pētījumi pašvaldību līmenī izmaksātu ļoti dārgi, un reti kurš to varētu atļauties," domā Kažoka.

Viņasprāt vēlēšanu kampaņa kļūs redzama tikai mēnesi pirms vēlēšanām, un tad būs redzams, kāds troksnis katrā no pašvaldībām tiks celts, norādot, ka vēlēšanu troksnis ierasti ir mazāks nekā parlamenta vēlēšanu laikā.

Jau ziņots, ka jūnija sākumā Latvijā notiks pašvaldību domju vēlēšanas. Iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās 2013.gadā piedalījās 45,99% balsstiesīgo vēlētāju. Visaktīvākie vēlētāji bija Rīgā, kur vēlēšanās piedalījās - 55,55% balsstiesīgo, Vidzemē piedalījās 44,93%, Latgalē - 42,17%, Kurzemē - 40,51%, bet Zemgalē - 39,39%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!