Foto: LETA
Salaspils novada vēlēšanās varēs kandidēt kāds bijušais Latvijas Komunistiskās partijas (LKP) biedrs, jo šī sadarbība nav konstatēta tiesas ceļā, kā to prasa likums.

Salaspils novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Silvija Zālīte skaidroja, ka pēc Satversmes aizsardzības biroja (SAB) Totalitārisma seku dokumentēšanas centra (TSDC) informācijas saņemšanas par kādreizējā LKP biedra kandidēšanu vēlēšanās, šī situācija tika pārrunāta ar domes juristiem un secināts, ka saskaņā ar likumu nav pamatojuma viņu svītrot no kandidātu saraksta. Komisijas vadītāja uzsvēra, ka vēlēšanu komisija vēlēšanu organizēšanā vadās pēc likuma prasībām.

TSDC konstatējis, ka kādas mazāk pazīstamas partijas deputāta kandidāts, kas kandidē vēlēšanās Salaspils novadā, pēc 1991.gada 13.janvāra bijis LKP Centrālās komitejas loceklis. Par to liecina 1991.gada 23.maijā šīs personas parakstīta kadru uzskaites personas lapa. SAB gan norāda, ka pārbaudes lieta nav bijusi ierosināta un fakts tiesas ceļā nav konstatēts.

Likums nosaka, ka pašvaldību vēlēšanām pieteikts kandidāts no saraksta svītrojams tad, ja ar tiesas spriedumu apliecināts, ka viņš pēc 1991.gada 13.janvāra darbojies LKP.

Zālīte par saņemto informāciju no TSDC vēlēšanu komisijas sēdē informēs tās locekļus. Taujāta, vai un kurai institūcijai būtu pienākums vērsties tiesā, lai tā izvērtētu, vai attiecīgā persona ir darbojusies LKP, vēlēšanu komisijas vadītāja pieļāva, ka ar šo jautājumu varētu vērsties TSDC, kura pārstāvjiem ir kompetence šādās lietās.

Kā vēstīts, pašvaldību vēlēšanas Latvijā notiks šā gada jūnija pirmajā sestdienā. Vēlēšanas notiks 119 pašvaldībās, un tajās kopā jāievēl 1614 deputāti.

Uz Salaspils novada domi kandidēs 132 cilvēki no astoņiem sarakstiem, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas informācija. Kandidātu sarakstus Salaspilī iesniegusi nacionālā apvienība "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), partija "Vienotība", Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), politiskā partija "Reģionu alianse", sociāldemokrātiskā partija "Saskaņa", politiskā partija "Alternative", "Eiroskeptiķu Rīcības partija" un "Latvijas centriskā partija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!