Foto: Saldus.lv/ Māra Čaklā skvērs pilsētas centrā
Pašvaldību vēlēšanās par 17 deputātu vietām Saldus novada domē cīnījās deviņas partijas. Astoņas tika ievēlētas, un tagad sešas no tām cenšas gāzt līdzšinējo mēri Indru Rassu un viņas pārstāvēto Latvijas Reģionu Apvienību (LRA).

Visvairāk balsis vēlēšanās un četrus deputātu mandātus saņēma LRA, tāpat četrus deputātu krēslus saņēma Latvijas Zemnieku Savienība (LZS), trīs ieguva Latvijas Zaļā partija, divus – Jaunā konservatīvā partija (JKP), bet pa vienam mandātam ieguva četras partijas – "Vienotība", Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija, "KPV LV" un Nacionālā apvienība (NA). Aiz borta, saņemot 0,92% balsu, palika vienīgi "Saskaņa".

Kopš 2009. gada Saldus novada domi vadījusi Rassa, bet neilgi pēc šā gada vēlēšanām JKP savā feisbuka profilā publicējusi ieskanētu sešu partiju vienošanos, kas paredz novada domes varas grožu maiņu.

Sarunā ar "Delfi" JKP līdere Natālija Balode apstiprināja, ka šāda vienošanās pastāv. "JKP tik tiešām ir jauna un līdz šim Saldū nav bijusi, un esam apmierināti ar rezultātiem. Vienošanās ar citām partijām aizvien ir spēkā, un tas nav pārsteidzīgs lēmums. Mums ir divi mandāti, un uz doto brīdi vienošanās ar partneriem ir spēkā," sacīja Balode.

Tikmēr līdzšinējā domes vadītāja Rassa sacīja, ka arī LRA notiek sarunas ar partneriem un nav nekādu indikāciju, ka vienošanas par domes koalīciju Saldū jau būtu panākta. Viņa arī apšaubīja feisbukā publicētā dokumenta autentiskumu: "Sarunas notiek. Es domāju, ka nav nekādas vienošanās. Tas, kas tika ļoti steidzīgi nopublicēts – es neesmu pārliecināta, ka tā ir patiesība, jo paralēli arī LRA notiek diezgan nopietnas sarunas".

JKP publicētā vienošanās paredz par jauno mēru ievēlēt LZS pārstāvi Reini Doniņu, bet par domes priekšsēdētāja vietnieku Māri Zustu no LZP.

Rassa apšaubīja sešu partiju izvirzītā mēra amata kandidāta atbilstību amatam. "Šajā publikācijā, kas ir feisbukā, kungs, kas nominēts priekšsēdētāja amatam… nu, sabiedrība, vismaz lielākā daļa, ir diezgan pārsteigta un neapmierināta. Tāda pati situācija un vēl vairāk ir arī par kungu, kas ir nominēts par vietnieku," sacīja Rassa.

LZS, kā jau minēts, vēlēšanās ieguva četras vietas – Doniņš sarakstā saņēma otru augstāko balsu skaitu, bet augstāko balsu skaitu saņēma Ilze Kļava, kura vienošanos nav parakstījusi, tāpat kā viņas partijas biedrs Viktors Drukovskis. Teorētiski tas gan netraucē sešām partijām atstāt LRA, "Vienotību" un divus no četriem LZS deputātiem opozīcijā.

Kļava sarunā ar "Delfi" atzīst, ka divi LZS deputāti parakstījuši sadarbības dokumentu, bet divi nē. Viņa arī norāda, ka pašlaik sarunas par jauno domi ir ļoti smagas, bet gala vienošanās nav panākta.

"LZS plāns pirms vēlēšanām bija nesadarboties ar Zustu, nevis ar tieši LZP. Bet, kā tagad redzams, Zustam izdevies mūs sašķelt," sacīja Kļava.

"Mēs mēģinām turpināt sarunas, bet mums ir ļoti, ļoti sarežģīta situācija Saldus novadā. Īsti risinājumu neredzu, bet laiks vēl ir un strādāsim. Mums pašiem LZS nodaļā ir jānobalso, kurš tad ir mūsu priekšsēdētāja kandidāts – es vai Reinis Doniņš," skaidroja Kļava.

Saldū vēlēšanās piedalījās 8730 iedzīvotāju jeb 44,25%, kas ir ievērojami labāks rezultāts nekā 2013. gadā, kad pie urnām devās vien 35,52%. Kopumā 2017. gada pašvaldību vēlēšanās Latvijā piedalījās 50,41% balsstiesīgo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!