Foto: LETA

Liepājas mēra Ulda Seska vadītā Liepājas partija uzskata par neiespējamu Liepājas domes koalīcijā sadarboties ar partiju "Saskaņa" un aicina uz sadarbību Latvijas Reģionu apvienību (LRA), vienlaikus respektējot arī LRA tiesības veidot koalīciju ar "Saskaņu", informēja Liepājas partijas biroja vadītāja Dace Gruntmane.

Liepājas partija valdes sēdē, pārrunājot pašvaldību vēlēšanu rezultātus un uzklausot sabiedrībā izskanējušos aicinājumus, secināts, ka nākamajā Liepājas pilsētas domes koalīcijā Liepājas partija kā vienīgo iespējamo modeli saskata sadarbību ar LRA.

Pārrunājot iespējamos nākamā sasaukuma koalīcijas modeļus, domē ievēlētie Liepājas partijas deputāti norādījuši, ka nav gatavi kompromisiem ar Valērija Agešina vadīto "Saskaņas" sarakstu, ņemot vērā "Saskaņas" iespējamo saistību ar Reiņa Točelovska īstenoto kampaņu, kas, kā uzskata partijas pārstāvji, pirms vēlēšanām organizēta ar mērķi nomelnot Liepājas partiju. Kaut arī gan Agešins, gan Točelovskis noliedz "Saskaņas" saistību ar šīm aktivitātēm, tomēr Liepājas partija norāda, ka Valsts policija saistībā ar šo kampaņu ir ierosinājusi kriminālprocesus, "tādēļ sadarbība koalīcijā abu partiju starpā nav iespējama."

Tāpat Liepājas partija norāda, ka tai ar "Saskaņu" esot būtiskas vērtību atšķirības, kas esot aktualizējušās pēc "Saskaņas" sašķelšanās un jaunās komandas izveides ar Agešinu priekšgalā. "Šīs vēlēšanas un tajās pielietotās metodes jau parādīja, ka šie plāni attiecībā uz Rīgu, Liepāju, Daugavpili un citām lielajām pilsētām "Saskaņai" ir vērienīgi, un mēs nevēlamies būt daļa no šī plāna," sacīja Sesks.

Liepājas partija ceturtdien, 8. jūnijā, aicinājusi uz sarunām LRA saraksta pārstāvjus.

LRA saraksta līderis Jānis Vilnītis informēja, ka oficiālas sarunas starp LRA un Liepājas partijas deputātiem nav ieplānotas, bet 8. jūnijā Vilnītim paredzētas personīgas neoficiālas tikšanās gan ar Sesku, gan Agešinu.

"Tā kā pašvaldību vēlēšanās Liepājas partija ir ieguvusi lielāko deputātu skaita mandātu un nākamais pēc balsu skaita ir LRA saraksts, Liepājas partijas valde ir vienprātīga, ka likumsakarīgi koalīciju būtu jāveido šiem politiskajiem spēkiem, kuriem vēlētāji ir devuši lielāko pārstāvniecību domē. Uz to aicina arī dažādas nevalstiskās organizācijas un liepājnieku viedokļi, kas jau pēc vēlēšanām publicēti dažādos interneta portālos un masu medijos," teikts Liepājas partijas aicinājumā.

Šī Liepājas partijas izvēle esot darīta zināma LRA Liepājas saraksta līderim un biedrības "Liepājnieki" vadītājam Jānim Vilnītim. Liepājas partijas priekšsēdētājs Sesks informēja, ka aicinājis LRA pārstāvjus uz oficiālām sarunām, "taču, protams, respektējam viņu tiesības veidot koalīciju arī ar "Saskaņu"."

Kā ziņots, biedrības "Liepājnieki" pārstāvji, kuri no LRA saraksta ievēlēti domē, pēc aizvakar notikušajām sarunām ar partiju "Saskaņu" nolēmuši ieturēt pauzi. Sabiedrība esot sadalījusies divās daļās - vieni uzstājot, ka latviskajām partijām kopā jāveido koalīcija, bet citi tikpat skaļi paužot, ka domes koalīcija jāveido bez pašreizējā Liepājas mēra Ulda Seska Liepājas partijas. Kā norādīja Vilnītis, tie ir divi krasi atšķirīgi, viens otru izslēdzoši varianti. Diskusijā tiks uzklausīts liepājnieku viedoklis par to, kā rīkoties pēc vēlēšanām tālāk, lai attaisnotu pilsētnieku uzticēšanos, un kā būtu jāstrādā nākamajai LRA pārstāvju komandai.

Sestdien notikušajās pašvaldību vēlēšanās Liepājā uzvarējusi esošā mēra Seska vadītā Liepājas partija, Liepājas domē iegūstot sešas deputātu vietas. Piecus deputāta mandātus ieguvusi LRA, bet četrus - "Saskaņa". Citas partijas 5% vēlēšanu barjeru nav pārvarējušas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!