Foto: LETA
Rīgā, 84. un 85.vēlēšanu iecirknī Teikas vidusskolā pirmajā pusstundā kopš to atvēršanas kopumā teju 100 cilvēku izmantojuši iespēju jau iepriekš atdod balsi pirms sestdien gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām. Savukārt Ventspilī vēlētāju aktivitāte tiek raksturota kā samērā augstā, bet Jelgavā pie vēlēšanu iecirkņa Jelgavas 6. vidusskolā bija izveidojusies rinda.

Kā liecina pirmie novērojumi, Rīgā cilvēki arvien turpina nākt un vēlas izmanot iespēju jau iepriekš nobalsot vēlēšanās. 84. iecirknī veidojusies neliela rinda, bet balsošana notiek raiti un bez starpgadījumiem. Diviem cilvēkiem gan iespēja balsot tika liegta tāpēc, ka bija beidzies pases derīguma termiņš.

Ventspils 6. vidusskolā ierīkotajā 261. vēlēšanu iecirknī vēlētāju aktivitāte pirmajā iepriekšējās nobalsošanas dienā ir vērtējama kā salīdzinoši liela, pastāstīja vēlēšanu komisijas sekretāre Aija Lukša.

No plkst. 17 līdz 18.30 šajā iecirknī, kas atrodas pilsētas centrā, bija nobalsojuši aptuveni 40 vēlētāji. Salīdzinot ar vēlēšanām pirms četriem gadiem, šoreiz vēlētāju aktivitāte iepriekšējās balsošanas laikā ir lielāka, vērtēja Lukša.

Šodien uz iecirkni nobalsot devušies dažādu vecumu vēlētāji – kādu īpašu vecuma kategoriju nevarot izdalīt. Tas, kāpēc cilvēki izvēlas balsot jau šodien, nevis gaidīt sestdienu, vēlēšanu komisijai neesot zināms, jo šādus jautājumus vēlētājiem neuzdod, un neviens arī pats par to iecirknī neesot stāstījis. Nekādu pārpratumu vai neskaidrību par balsošanas procedūru līdz šim neesot bijis – cilvēki uz iecirkni nākot pietiekami sagatavojušies.

Kā pastāstīja Ventspils vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Baiba Līdaka, Ventspilī kopumā cilvēki izmanto iepriekšējās balsošanas iespēju, taču sīkāki dati par aktivitāti katrā iecirknī pašlaik vēl nav apkopoti. Diezgan daudz cilvēku zvanot un piesakot balsošanu mājās. Nekādi pārkāpumi vēlēšanu norisē Ventspilī pašlaik neesot fiksēti.

Savukārt pirms iepriekšējai balsošanai atklāts vēlēšanu iecirknis Jelgavas 6. vidusskolā, pie iecirkņa bija izveidojusies rinda, pastāstīja iecirkņa komisijas pārstāves.

Pirmajās divarpus stundās iecirknī nobalsojuši 60 cilvēki, ko iecirkņa komisijas priekšsēdētāja Ilze Arbidane vērtē kā lielu atsaucību. To veicinājusi arī vēlēšanu darba laiks – vakars.

Iecirkņa atklāšanā piedalījies partijas "Saskaņa" novērotājs, kas ir pārbaudījis vēlēšanu urnu, atzīstot to par atbilstošu. Starpgadījumu iecirknī nav bijis.

"Cilvēki ir izglītoti, zina, kā vēlēt. Un jau ir izlēmuši, par ko balsot," uzskata Arbidane.

Nobalsot šodien jelgavnieki devušies, jo sestdien, vēlēšanu dienā, ir aizņemti – kāds dodas uz salidojumu, cits darba darīšanās. Taču balsotāji nav tikai strādājošie, iepriekš novēlēt izvēlējušies arī pensionāri.

Iecirknī līdz šim vakaram pieteiktas arī piecas nobalsošanas dzīvesvietā.
Kā ziņots, pašvaldību vēlēšanās iespējams atdot balsot arī iepriekš. Trešdien, 31. maijā, to var izdarīt no plkst. 17.00 līdz 20.00. Ceturtdien nobalsot varēs no plkst. 9.00 līdz plkst. 12.00, bet piektdien no plkst. 10.00 līdz plkst.16.00.

Vēlēšanu dienā sestdien, 3. jūnijā, iecirkņi būs atvērti no plkst. 7.00 līdz plkst. 22.00.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!