Foto: LETA

Administratīvā rajona tiesa jaunnedēļ, 23. maijā, skatīs krimināli sodītās uzņēmējas Ināras Vilkastes sūdzību par Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) lēmumu atstāt spēkā viņas kandidatūras svītrošanu no kustības "Par neatkarīgu Latviju!" iesniegtā saraksta pašvaldību vēlēšanām Rīgā sodāmības dēļ.

Kā informēja tiesā, ar Administratīvās rajona tiesas tiesneses 18. maija lēmumu pieņemts Vilkastes pieteikums un ierosināta administratīvā lieta par CVK 13. maija lēmuma atcelšanu daļā, ar kuru atstāja spēkā Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijas 9. maija lēmumu par viņas svītrošanu no reģistrētā kandidātu saraksta.

Administratīvā lieta tiks izskatīta mutvārdu procesā 23. maijā pulksten 11.

Kā iepriekš uzzināja komisijā, 13. maijā tā atstāja spēkā Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijas lēmumus, ar kuriem no "Par neatkarīgu Latviju!" kandidātu saraksta svītroti trīs kandidāti - Pāvels Suhlovs, Aidins Askerovs un Vilkaste.

Par sarakstā pieteikto deputātu kandidāti Vilkasti tika saņemta Iekšlietu ministrijas centra izziņa, ka kandidāte ir sodīta par smagu noziegumu un sodāmība nav dzēsta. Līdz ar to viņai atbilstoši likuma noteikumiem nav tiesību kandidēt pašvaldību vēlēšanās.

Likums nosaka, ka uz pašvaldības domi nevar kandidēt personas, kuras ir sodītas par smagu vai sevišķi smagu noziegumu, ja viņas nav reabilitētas, viņu sodāmība nav dzēsta vai noņemta.

Pērn stājās spēkā spriedums tā dēvētajā Rīgas domes amatpersonu kukuļošanas lietā, ar kuru Vilkastei tika piespriests 40 000 latu (56 914 eiro) naudas sods.

"Par neatkarīgu Latviju!" saraksts ir reģistrēts pašvaldību vēlēšanām, un tā līderi ir AS "Marika" valdes priekšsēdētājs un radio "Pik 100 FM" īpašnieks Juris Žuravļovs, ekonomikas maģistrs Einārs Graudiņš un fotogrāfs Edvīns Puķe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!