Foto: Publicitātes foto
Arvien biežāk aiz mākoņiem slēpjas saule – lielākais un svarīgākais D vitamīna avots. Nav pārsteigums, ka Ziemeļvalstīs dzīvojošie cilvēki (tai skaitā arī latvieši) aukstajā sezonā bieži sastopas ar D vitamīna trūkuma problēmu. Vai vērts uztraukties? Speciālisti apgalvo, ka daudzi D vitamīnu nepietiekami novērtē, lai gan tam ir ļoti svarīga loma mūsu organismā.

Saule – galvenais avots

Lai gan saules gaisma un siltums nesatur D vitamīnu, saņemot gaismu (precīzāk, UVS starus), mūsu organisms pats to sāk ražot. Interesanti, ka tas ir vienīgais vitamīns, kuru organisms var saražot no esošajiem un uzņemtajiem avotiem. Līdz 90% D vitamīna mēs saņemam no saules gaismas. Šim mērķim stundām ilgi nav jāguļ pludmalē – pietiek, ja pēc iespējas vairāk ādas (sejas, plaukstu, rokas un kāju) saulē tieši atradīsies 5–20 minūtes dienā.

Viss ir vienkārši un viegli, kamēr nesāk krist koku lapas. Novembrī diezvai vēlēsimies šortos un T-krekliņā ārā atrasties 20 minūtes, savukārt domas par šādām darbībām ziemas vidū mūs mudina meklēt skapī vēl vienu džemperi. Tāpēc mūsu puslodes iedzīvotājiem, kuri rūpējas par savu veselību, aukstajā sezonā nākas meklēt citus D vitamīna avotus.

Mierīgām naktīm un spēcīgākiem kauliem

Rūpēties patiešām ir vērts – D vitamīns mūsu organismam ir svarīgs, jo palīdz uzņemt kalciju un fosforu, kā arī ir atbildīgs par spēcīgiem kauliem un muskuļiem. Ja tā trūkst, tad var tikt traucēta kaulu attīstība – tie kļūst mīkstāki un var deformēties. Tāpēc D vitamīns sevišķi svarīgs augošam organismam – bērniem un pusaudžiem.

Tomēr arī pieaugušajiem arī nebūtu jāignorē šis vitamīns – tā trūkums vecāka gadagājuma cilvēkiem var būt viens no osteoporozes cēloņiem. Turklāt D vitamīns uztur labu pieaugušo cilvēku kaulu struktūru, tas var palīdzēt izvairīties no kaulu lūzumiem. Pietiekams D vitamīna daudzums organismā var palīdzēt aizmirst par muskuļu vājumu, bezmiegu, hronisku nogurumu un sliktu koncentrēšanos.

Ar D vitamīnu bagātīgi saturoša uzkoda – siera nūjiņas

Kur saņemt D vitamīnu, ja šorti un kleitas dziļi skapī gaida silto pavasari? Pārskatiet savu uzturu! D vitamīnu satur taukvielām bagātas zivis (siļķes, lasis) un olas. Nedaudz tas sastopams arī liellopu gaļā, fermentētā sierā un taukainā pienā.

Ja zivis un olas ēst katru dienu nevēlamies, bagātiniet savas uzkodas ar D vitamīnu! Ievērojot pasaules zinātnieku rekomendācijas, ražotāji savus produktus bagātina ar D vitamīnu – lai būtu vieglāk sagaidīt pavasara sauli. Viens no šādiem produktiem – "Pik-Nik Twiller" siera nūjiņas. 100 g šīs uzkodas satur 100% no nepieciešamās D vitamīna diennakts devas. Turklāt viena šī siera nūjiņa satur 20% no kalcija, (kuru D vitamīns palīdz uzņemt), kā arī olbaltumvielas, A vitamīnu un fosforu. Šīs siera nūjiņas ļoti garšo bērniem, kā arī būs piemērotas pieaugušajiem!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!