Nespējot vienoties par visas koalīcijas atbalstu Tautas Partijas izvirzītajam Valsts prezidenta amata kandidātam Mārim Riekstiņam vai Latvijas Pirmās partijas un Latvijas Ceļa apvienības virzītajai kandidātei Karinai Pētersonei, koalīcija otrdienas vakarā vienojusies Valsts prezidenta amatam izvirzīt Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas galveno ārstu Valdi Zatleru.
Premjers Aigars Kalvītis pēc koalīcijas partiju tikšanās ar Zatleru atzina, ka "viedoklis bijis vienprātīgs". Ar Zatleru trešdien iepazīsies Saeimas frakcijas, kas arī pieņems izšķirošo lēmumu par atbalstu viņam, tomēr koalīcijas frakciju vadītāji bija vienisprātis, ka Zatlers ir piemērotākais kandidāts šim amatam.

Nespēju vienoties par Riekstiņu vai Pētersoni Kalvītis neatzina kā koalīcijas neveiksmi, norādot, ka Latvijas politiskajā situācijā to jau varēja prognozēt. "To nevar saistīt ar domstarpībām", sacīja premjers.

Latvijas Ceļa priekšsēdētājs Ivars Godmanis žurnālistiem uzsvēra, ka Zatlera kandidatūra Valsts prezidenta amatam sabiedrībai nebūs nekāds pārsteigums. "Tas ir tieši tas, ko tauta sagaida", sacīja Godmanis, paužot pārliecību, ka Zatlers kļūs par visas tautas atbalstītu valsts prezidentu. Zatlers pēc tikšanās ar koalīcijas frakcijām žurnālistiem atkārtoti apstiprināja, ka ir gatavs uzņemties šos pienākumus. "Katram pilsonim ir gods kalpot Latvijai", sacīja Zatlers, norādot, ka šādā situācijā nedrīkst teikt "nē". Lai gan sākotnēji, pēc pirmās uzrunāšanas, viņš esot noraidījis izteikto aicinājumu kandidēt Valsts prezidenta amatam, vēlāk esot apdomājies un sapratis, ka nedrīkstot atteikt.

Zatlers jau uzreiz pēc ierašanās uz koalīcijas padomes sēdi otrdienas vakarā žurnālistiem atzina, ka ir gatavs uzņemties Valsts prezidenta pienākumus.

Premjers Aigars Kalvītis žurnālistiem iepriekš sacīja, ka četras koalīcijas partijas otrdien turpinās sarunas, uz kurām ir uzaicināts Zatlers, un sarunu gaitā varētu tikt pārrunāts visu četru koalīcijas partiju atbalsts viņa kandidatūrai.

Kalvītis skaidroja, ka otrdien koalīcijas partijas nonākušas pie secinājumiem, ka visu četru partiju atbalsts nebūs nevienam no patlaban izvirzītajiem valsts prezidenta amata kandidātiem, tāpēc pieņemts lēmums par Zatlera uzaicināšanu.

Latvijas Pirmās partijas priekšsēdētājs Ainars Šlesers žurnālistiem sacīja, ka piemērotu valsts prezidenta amata kandidātu partijas meklējušas dažādās jomās un nozarēs, savukārt Zatleru ieteikuši koalīcijas partijās esošie mediķi, kas viņu raksturojuši kā ļoti labu profesionāli. Svētdien ar Zatleru jau esot tikušies koalīcijas frakciju pārstāvji un otrdien koalīcijas frakcijas viņu uzklausījuši atkārtoti. Pēc Šlesera domām, viņš ir ļoti labs kandidāts - viņš ir cilvēks, kuru pazīst ļoti plaša sabiedrība, "ļoti labs speciālists ar lielu atbildības sajūtu". "Zatlers ir tas cilvēks, kurš palīdzējis tūkstošiem cilvēku, neatkarīgi no viņu politiskās piederības" sacīja Šlesers, norādot, ka Zatlers esot ārstējis arī Ivaru Godmani un Aigaru Kalvīti.

Jau vēstīts, ka Tautas partijas, Latvijas Pirmās partijas un Latvijas ceļa apvienības tikšanās laikā pirmdien netika panākta vienošanās par atbalstu vienam no izvirzītajiem Valsts prezidenta amata kandidātiem. Koalīcijas četras partijas sarunas tika plānots turpināt otrdien.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidenta vēlēšanām līdz šim oficiāli pieteikti trīs kandidāti - Māris Riekstiņš no Tautas partijas, Karina Pētersone no Latvijas Pirmās partijas un "Latvijas ceļa" apvienības, kā arī Sandra Kalniete no partijas "Jaunais laiks".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!