Sabiedrība par atklātību "Delna" vērsusies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) un Valsts ieņēmumu dienestā (VID), lūdzot izskaidrot, kādos gadījumos būtu pamats Koalīcijas izvirzīto Valsts prezidenta amata kandidātu Valdi Zatleru saukt pie kriminālatbildības par maksājumu un citu labumu pieņemšanu no pacientiem.
Saskaņā ar spēkā esošajiem likumiem valsts amatpersonai ir jādeklarē visi ienākumi un ar profesionālo darbību saistītā atlīdzība jāapliek ar nodokli, teikts "Delnas" paziņojumā. Kā arī dāvanu pieņemšana ierobežota līdz minimālās mēnešalgas apjomam un amatpersona nedrīkst pieņemt lēmumus par dāvinātāju.

Sabiedrība par atklātību "Delna" lūdz KNAB skaidrojumu par to, kādi ir normatīvajos aktos ietvertie kritēriji, kas nosaka vai ārsts, vienlaikus valsts amatpersona var pieņemt maksājumus un citus labumus no slimnīcas pacientiem. KNAB skaidrojums ir nepieciešams, lai secinātu, vai prezidenta amata kandidāts Valdis Zatlers, saņemot maksājumus un citus labumus no slimnīcas pacientiem, ir pārkāpis likumu "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" un ir saucams pie kriminālatbildības, teikts izplatītajā paziņojumā.

Gadījumos, ja Zatlers kā ārsts no pacienta ir pieņēmis dāvanas, kas viena gada laikā pārsniedza minimālo mēnešalgu, pieņēmis mazāku dāvanu par minimālo mēnešalgu, taču divu gadu laika posmā pirms vai pēc dāvinājuma ir pieņēmis administratīvos aktus attiecībā uz dāvinātāju vai tā interesēs, vai pieņēmis kā slimnīcas vadītājs, proti, amatpersona – ir pārkāpts likums.

Organizācija lūdz VID sniegt skaidrojumu par normatīvajos aktos ietvertajiem kritērijiem, kas būtu jāņem par pamatu, vērtējot vai ārsts, saņemot maksājumus un citus labumus no slimnīcas pacientiem, ir pieļāvis likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" pārkāpumus.

Ārstam ir jādeklarē arī pacientu "aploksnē" pasniegto naudu vai citas materiālās vērtības un pakalpojumus, kā to nosaka likums "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā", teikts izplatītajā paziņojumā.

Portāls "Delfi" jau rakstīja, prezidenta amata kandidāts Zatlers atzinis, ka mediķa darbā ir saņēmis aplokšņu naudu, taču pats to nekad neesot prasījis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!