Bijušais Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētājs Aivars Endziņš, kurš pretendē uz Valsts prezidenta amatu, pērn pats sev nelikumīgi piešķīris prēmijas kopumā 1250 latu apmērā, secinājusi Valsts kontrole (VK).

"Ar rīkojumiem par vienreizējās piemaksas apmēra noteikšanu, ST priekšsēdētājs vienreizējās piemaksas ir noteicis arī pats sev" (..) un tādejādi "rīkojies pretrunā ar likumu "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā"," teikts VK revīzijas ziņojumā par ST 2006.gada finanšu pārskata sagatavošanas pareizību.

Endziņš aģentūrai LETA skaidroja, ka ST ir īpaša komisija, kas izskata jautājumus par prēmiju piešķiršanu un esot lēmusi arī par viņa prēmēšanu.

"Spekulēt uz to, ka pats sev esmu piešķīris prēmiju, nav korekti. Tas ir bijis ST koleģiāls lēmums," apgalvoja Endziņš.

Turklāt viņš piebilda, ka ST ir neatkarīga institūcijas, un neviena cita institūcija, arī VK neesot tiesīga lemt par tās lēmumiem.

Kā ziņots, Endziņu prezidenta amatam izvirzīja opozīcijā esošais "Saskaņas centrs", bet atbalstu paudusi arī cita opozīcijas partija "Jaunais laiks" (JL).

Valdošā koalīcija prezidenta amatam ir izvirzījusi ārstu Valdi Zatleru.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis pārbaudi par to, vai arī Zatlers nav pārkāpis likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" noteiktos ierobežojumus, saņemot pateicību no pacientiem. KNAB pieļāvis, ka Zatlers, pieņemot šādu pateicību, varētu būt rīkojies neētiski, taču, visticamāk, tas nav likumpārkāpums.

Savukārt Valsts ieņēmumu dienests (VID) paziņojis, ka nodokļu normatīvajos aktos nav definēti maksājumi un citi labumi, ko ārsti saņem no pacientiem. Turklāt, arī no fiziskajām personām saņemtais dāvinājums nodokļa maksātāja gada apliekamajā ienākumā netiek ietverts un ar nodokli netiek aplikts, noteikts likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN)" 9.panta 1.daļas 9.punktā.

Gada ienākumu deklarācija obligāti iesniedzama, ja ir saņemts ar nodokli neapliekams ienākums, kura kopējā summa pārsniedz likumā noteiktu apmēru, kas 2006.gadā bija 1536 lati, bet šogad - 2400 lati. Līdz ar to, no pacienta saņemta pateicība būtu jādeklarē tikai tad, ja pārsniegtu minētās summas. Zatlers apgalvo, ka nekad nav skaitījis, cik daudz naudas saņēmis kā pateicību no pacientiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!