Foto: LETA
Edmunds Sprūdžs ir mācījies prestižajā Robert Kennedy College, Cīrihē, kas augstu novērtēta Financial Times veidotajā augstskolu topā (no Latvijas augstskolām šajā topā ir tikai SSE kopā ar Rīgas un Pēterburgas nodaļām, tajā nav nevienas citas mūsu biznesa austskolas – ne RTU MBA programmas, ne Biznesa augstkolas "Turība", ne arī kādas citas MBA programmas). Koledžai ir sadarbība ar Velsas universitāti, tāpēc tā ir tiesīga piešķirt augstākās izglītības kvalifikācijas, kas tiek starptautiski atzītas.

Edmunds Sprūdžs ir studējis Velsas universitātes akreditētajā Master of Business Administration programmā, kur mācības notika gan attālināti, gan klātienā Cīrihē (pašlaik koledžā šādas programmas vairāk nav). Sprūdžs uzsāka mācības 2005. gadā, kur kā īpaši spējīgs students tika uzņemts bez formāla iepriekšējā diploma, balstoties uz klātienes interviju ar rektoru, darba pieredzi un rekomendācijām. 2010. gadā, pabeidzot visus MBA moduļus (tādus kā Corporate Finance, Organizational Behavior, Strategic Management, Competitiveness of Nations un citus), augstskolu studentiem tiek dota iespēja – saņemt MBA diplomu vai rakstīt disertāciju (dissertation) lai iegūtu akadēmisko MSc grādu. Sprūdža izvēle bija rakstīt disertāciju un iegūt MSc grādu, jo MBA diploma saņemšanai tajā brīdī nebija nozīmīga iemesla. Disertācijas aizstāvēšanas termiņš ir 2012. gada janvāris, disertācijas tēma ir saistīta ar uzņēmumu vadības informācijas sistēmu tirgus izpēti Latvijā.

Jāuzsver, ka ārvalstu augstskolu ierastā prakse šādos gadījumos ir izsniegt tikai noslēdzoši iegūtā grāda un kvalifikācijas apliecinājumu, taču starplaikā iegūtos akadēmiskos grādus ar atsevišķiem formāliem dokumentiem neapliecina. Pretējā gadījumā Edmundam Sprūdžam būtu jāizstājas no MSc programmas, lai iegūtu apliecinājumu par MBA grādu.

Skaidrojums par akadēmisko grādu iegūšanu

MBA ir profesionālās augstākās izglītības kvalifikācija/grāds. Tā nav akadēmiska universitātes programma, bet ir nozīmīga daļa no augstākās izglītības sistēmas. Grāds šādos gadījumos nav obligāts, jo piemēram arī padomju diplomi nebija grādi, lai gan vēlāk Latvijā tie tika pielīdzināti augstākās izglītības grādiem, bet patiesībā tā tas nav. Akadēmiskie grādi, kā piemēram MSc, ļauj aktīvi un bez ierobežojumiem darboties akadēmiskajā jomā. Parasti šāda grāda iegūšanai ir jāraksta disertācija – taču ne tāda apjoma, kā doktora grāda ieguvējam, taču angļu valodā tās nosaukums ir dissertation.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!