Foto: Valsts kanceleja
Igaunijas un Lietuvas politiķi piesardzīgi vērtē eksbaņķiera, Zaļo un Zemnieku savienības Saeimas deputāta Andra Berziņa uzvaru Valsts prezidenta vēlēšanās ceturtdien, informē portāli "Delfi.ee" un "Delfi.lt".

Igaunijas parlamenta Ārlietu komisijas vadītājs Marko Mikhelsons atzinis, ka viņu mulsinot Bērziņa izteicieni par pensiju sistēmu un nacionālajām tradīcijām. "Viņš arī ir teicis, ka latviešu patriotisms, paražas un tradīcijas ir novecojuši un no tām vajadzētu atteikties. Viņa pirmie izteikumi rada neizpratni un mulsina," Mikhelsons atzina intervijā "Vikerraadio".

"Bērziņa uzvara tieši apliecina, ka viņa "atbalsta grupa" sastāv tieši no oligarhiem," sacīja Mikhelsons.

Savukārt Lietuvas premjers Andrjus Kubiļus aicina Bērziņu "attīrīties no oligarhiskām tendencēm". "Gribu novēlēt veiksmi prezidentam un visai Latvijas sabiedrībai, lai Latvija pēc iespējas ātrāk atgrieztos pie politiski stabilas un efektīvas valsts vadības," sacījis premjers intervijā raidstacijai "Znad Wilii".

Viņš atzinis, ka Latvijā, visticamāk, notiks ārkārtas parlamenta vēlēšanas, tāpēc valdības darbība "aptuveni četrus mēnešus nebūs pārāk efektīva politisko apstākļu dēļ".

"Taču es ļoti ceru, ka tie mērķi, pēc kuriem tiecās līdzšinējais prezidents Valdis Zatlers un līdzšinējā valdība – ne tikai cik vien iespējams ātri iziet no ekonomiskās krīzes, bet iziet arī no nosacītas politiskās krīzes, atbrīvoties no oligarhiskām tendencēm – ceru, ka tie patiešām tiks sasniegti," sacījis Kubiļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!