Foto: LETA
Andra Bērziņa ievēlēšana Valsts prezidenta amatā ir solis atpakaļ politiskajā neatkarībā no oligarhiem un nekļūs par robežšķirtni pašreizējā situācijā, uzskata eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

"Ne tik vien nesākās jauna ēra, bet esam diezgan krietnus soļus atpakaļ atkāpušies tieši politikas neatkarībā no oligarhiem," sacīja Vīķe-Freiberga un norādīja uz iepriekš apspriesto izrāvienu un robežšķirtni līdzšinējā politikā pēc Valda Zatlera sestdienas uzrunas tautai, kurā viņš paziņoja par Saeimas atlaišanas ierosināšanu.

"Ņemot vērā, no kura politiskā spārna un flanga Saeimā nāca iepriekšējie lēmumi, neredzu, uz kāda pamata nākotnē tie būtu citādi," atzina eksprezidente.

Viņa Bērziņu nepazīst un tāpēc nevarēja komentēt, kāds viņš būs kā Valsts prezidents, tostarp kā Latviju pārstāvēs ārvalstīs.

Vīķe-Freiberga norādīja, ka Latvijā būtu jādomā par Valsts prezidenta impīčmenta procedūru, jo pašlaik nav mehānisma, kas palīdzētu izvērtēt prezidenta darbību, kas viņai vienmēr ir šķitis trūkums.

"Ja runā par atklātu politiku, jābūt arī impīčmenta procesam. Patlaban tāda nav, tā ka, pilnīgi pēc pašreizējās Satversmes, varam gatavoties uz četru gadu ilgu jaunievēlētā prezidenta Bērziņa kunga valdīšanu," pastāstīja eksprezidente.

Viņa arī uzsvēra tautas un vēlētāju līdzatbildību notiekošajā. "Kamēr tauta zināmus cilvēkus uzskatīs par lieliem varoņiem un lielākiem mīluļiem, viņi tos arī dabūs kā vadošos spēkus savā zemē."

Jau vēstīts, ka Saeima ceturtdien aizklātā balsošanā otrajā vēlēšanu kārtā par Valsts prezidentu ievēlēja deputātu eksbaņķieri Andri Bērziņu (Zaļo un zemnieku savienība).

Par Bērziņu balsoja 53 deputāti, bet 44 bija pret viņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!