Foto: LETA
Valsts prezidents Valdis Zatlers, kurš joprojām neatklāj, vai veidos savu partiju pēc prezidentūras beigām, ir pārliecināts, ka jaunu politisko spēku līdz paredzamajām Saeimas ārkārtas vēlēšanām ir iespējams izveidot.

Šādu pārliecību Zatlers pauda intervijā aģentūrai BNS. Viņš gan joprojām uzsver, ka līdz 7.jūlijam ir Valsts prezidents, un var stāstīt tikai par saviem personīgajiem uzskatiem, kādai jābūt politikai - naudas ieteikmei uz politiku jābūt minimālai vai nekādai, ir jānodala bizness no politikas.

"Katrā ziņā es esmu centriski orientēts politiķis, kas īstenībā ir visgrūtākais politiķa uzdevums, jo vienmēr galējus viedokļus paust ir daudz vieglāk, bet centrisko harmoniju panākt ir daudz, daudz, daudz grūtāk," teica Zatlers.

Viņš vienmēr savas politiskās darbības pamatā likšot vairākus principus - Latvijas valsts kontinuitāte, okupācijas fakta pilnīga un skaidra atzīšana, tāpat latviešu valoda kā vienīgo valsts valodu Latvijā, tai pat laikā saglabājot to minoritāšu politiku ar minoritāšu izglītību. Tāpat Zatlers aizstāv Rietumu vērtības.

"Tie ir principi, kurus es vienmēr esmu ievērojis savā dzīvē un arī savā prezidenta darbībā, un arī turpmākajā dzīvē," norādīja Zatlers.

Viņš gan nenosauca tos politiskos spēkus, ar kuriem varētu sadarboties, jo solījis "politiski virzīt tautas kustību". "Ar tiem, kas atbildīs manai politiskajai pārliecībai,"vien noteica Zatlers. "Es jums izstāstīju visus savus politiskos uzskatus, pamatprincipus, un tie man ir svēti un tiem es arī sekošu."

Prezidents arī uzskata, ka pašlaik ir brīva vieta jeb niša jaunam politiskajam spēkam un tam ir vairāki kodoli.

"Ja mēs paskatīsimies uz situāciju, kāda šobrīd ir sabiedrībā pēc rīkojuma nr.2, tad pirmā pazīme, kas ir visiepriecinošākā, ka cilvēki ir gatavi līdzdarboties, cilvēki ir gatavi piedalīties, cilvēki ir gatavi būt aktīvi – ne tikai balsot vēlēšanās, bet cilvēki ir gatavi veltīt savu enerģiju, savus darbus un arī savu dzīvi pārmaiņām Latvijas politiskajā sistēmā un arī partiju politiskajā vidē," klāstīja Zatlers.

Viņš arī novērojis, ka jau notiek zināma veida pašorganizēšanās, ko viņš manījis, ne tikai tiekoties ar nevalstiskajām organizācijām, kuras arī ir ļoti aktivizējušās. Zatlers arī esot saņēmis daudz vēstuļu, ar kuru autoriem ir ticies Rīgas pilī, tāpat arī novados organizējas pilsoniskas grupas, paužot viedokli par to, kādai jābūt politiskās vides, tai skaitā politisko spēku attīstībai.

"Tie reāli procesi, kas dzīvē jau notiek. Un tie cilvēki, kas ir jauni, enerģiski, labi izglītoti un vēlās kalpot valsts pārvaldībā, ir daudz vairāk, nekā mēs esam pieraduši redzēt. Mēs esam pieraduši redzēt it kā jaunas sejas, kas ir atpazīstamas, bet īstenībā ir vecās sejas, mēs esam pieraduši redzēt vecos politiķus, mēs esam pieraduši domāt tajā stereotipā, kas mūsu politikā ir valdījis līdzšinējos gadus," sacīja prezidents.

Uz jautājumu, vai saredz kodolu jaunam politiskajam spēkam, Zatlers atbildēja: "Ne tikai vienu, bet pat vairākus." Viņš pauda pārliecību, ka līdz gaidāmajām Saeimas ārkārtas vēlēšanām, kas varētu notikt septembrī, ja tautas nobalsošana 23.jūlijā nobalsos par parlamenta atlaišanu, ir iespējams izveidot jaunu politisko spēku.

"Pie tāda cilvēku līdzdalības līmeņa, kāds ir šobrīd, es esmu pārliecināts, ka tas ir iespējams," atzina Zatlers.

Prezidents ir pārliecināts, ka pašlaik ir īstais brīdis, lai 30 gadnieku paaudze nāktu politikā, jo viņi ir jaunās paaudzes cilvēki, kuriem potenciāls kļūt par politiķi ir daudz lielāks par iepriekšējās desmitgades politiķiem.

"Viņi noteikti būs virzošais spēks, un viņi jau ir tie, kas ir uzauguši ne privatizācijas un kapitāla uzkrāšanas laikmetā. Viņi ir uzauguši jau stabilā ekonomiskā sistēmā, bet viņi vislabāk redz tos trūkumus, ko mēs esam mantojuši no pirmās desmitgades. Un es domāju – tas ir tas spēks, kas tiešām var pārveidot Latvijas valsti gan politiski, gan ekonomiski," norādīja Zatlers.

Pēc viņa domām, Latvijas politikas attīstību pēc neatkarības atjaunošanas var iedalīt divos posmos.

Pirmā desmitgade bija kapitāla uzkrāšanas, privatizācijas un likumu rakstīšanas periods, mantojot tikai Satversmi. "Varbūt uz tā perioda vērtībām un varbūt arī interesēm balstās arī līdzšinējā politika," piebilda Zatlers.

Savukārt pēdējā desmitgadē Latvijas sabiedrībā ir izauguši jaunas paaudzes cilvēki, kas ir profesionāli sagatavoti, ir spējīgi būt ļoti labi politiķi un kuru politiķu potences ir daudz augstākas nekā iepriekšējās desmitgades politiķiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!