Foto: F64
Pēc Valsts prezidenta pilnvaru termiņa beigām Valdis Zatlers ir apņēmies "iedod politisko virzību" tautas kustībai par labu un godīgu Latviju, kas kļūtu par labklājības valsti, ceturtdien savā pēdējā uzrunā Saeimai prezidenta amatā sacīja Zatlers.

Viņš skaidroja deputātiem, ka pēdējā laikā sajuta – valstī notiek pārmaiņas. To apliecina cilvēku vēlme līdzdarboties valsts veidošanā. Pēdējā laikā publiskajos pasākumos cilvēki nāca klāt gan viņam pašam, gan Saeimas priekšsēdētājai, gan premjeram "dāvināja ziedus un lūdza rīkoties", stāstīja Zatlers.

Viņš skaidroja, ka pārmaiņas notiks, ja katrs cilvēks pats jutīsies brīvs, kļūs patstāvīgs gan attieksmē pret valsti, gan savos lēmumos un savā rīcībā. Tikai, ja tā notiks, sākot ar politiķiem un Saeimas deputātiem un beidzot ar paša ikdienišķāka darba darītājiem, "visi elposim brīvības gaisu", sacīja prezidents.

"Mēs šodien pieliekam punktu gan ēnu ekonomikai gan ēnu politikai", lai politikā ienāktu jauni cilvēki ar spējām strādāt un ambīcijām pārvaldīt mūsu valsti labāk nekā mēs spējām līdz šim, pauda Zatlers.

Tautas kustībai par labu, godīgu, labklājīgu Latviju "es piedošu politisko virzību", paziņoja prezidents.

Prezidents uzrunā parlamentam pateicās deputātiem, kas strādāja Latvijai vēsturiskajā brīdī, kad valsts pārdzīvoja finanšu un ekonomisko krīzi. Taču tagad ārējā uzticība Latvijai atjaunota un tas ir mūsu kopīgais panākums, bet iekšējā uzticība Latvijas valsts rīcībspējai ir daudz bēdīgāka, jo pastāv plaisa starp varu un sabiedrību, cilvēki uzdod jautājumus, vai lēmumi, ko pieņem Saeima un valdība, ir vienīgi viņu interesēs un viņu labā, klāstīja prezidents, secinot, ka "pagaidām par to ir šaubas".
"Mums, politiķiem, šīs šaubas jākliedē," sacīja Zatlers. Viņš gan atzina, ka šāda gaisotne radusies ne pēdējās dienās, mēnešos un pat ne gada laikā, jo trūkumi Latvijas politiskajā sistēmā bija redzami jau sen. Viņš skaidroja, ka ierosinājums atlaist Saeimu pamatots ar to, ka parlaments nevēlējās mainīt šo sistēmu.

Zatlers aicināja visus saprast, ka referendums par Saeimas atlaišanu un iespējamas ārkārtas vēlēšanas būs par, nevis pret - vēlēšanās par jaunu Saeimu, kurai būs lielāka uzticības pakāpe sabiedrībā. Tagad, kad vēlētāji atkal tic, ka valstī kaut kas var mainīties, tikai rīcības cilvēki gūs atbalstu, uzsvēra Zatlers.

Viņš skaidroja, ka ne "jau pašā augšā ir ļaunuma sakne", jo politbizness kā liela piramīda "iet līdz pašiem mazākiem novadiem", bet tagad ir raidīts signāls, ka tā vairs nebūs. Saeimas deputātiem ar savu rīcību un lēmumiem tas jāparāda, jo Saeimas deputātos ieklausās arī novadu deputāti, norādīja Zatlers.
Nākamo ievēlēto Saeimu Zatlers gribētu saukt par "Pārmaiņu Saeimu", kura pabeigs iesāktos darbus, un tai jābūt patiesai. Viņš arī uzsvēra, ka politiķiem ir jāskaidro vēlētājiem savi lēmumi. "Ja runājam par sociālo sistēmu, jārunā atklāti, jāstāsta, cik naudas Latvijai ir, un kā, jūsuprāt, to vislabāk izlietot cilvēku labā," pauda Zatlers. Viņš norādīja, ka tāpat atklāti jārunā, piemēram, par to, kādu izglītību mēs gribam dot saviem bērniem, arī par veselības aprūpi atklāti jārunā, "kur paliek vairāk kā miljons latu dienā, ko mēs tērējām veselības aprūpei, kā katrs lats nonāk līdz cilvēkam, kam ir veselības problēmas".

Viņš norādīja, ka pirms vēlēšanām katrai partijai būtu skaidri jāpauž, kā tā redz Latvijas nākotni, jāpauž viedoklis par to, ko darīt ar vēlēšanu sistēmu, lai tā kļūtu vēl godīgāka un proporcionālāka, jādomā par vēlētāju reģistru un vēlēšanu apgabaliem, kas dod gandarījumu gan vēlētājiem, gan ievēlētiem deputātiem.

Jau ziņots, ka apvienības "Vienotība" valde trešdien izteikusi oficiālu piedāvājumu uz otro termiņu nepārvēlētajam Zatleram pievienoties apvienībai un kopīgi piedalīties paredzamajās Saeimas ārkārtas vēlēšanās. Zatlers sola šo priekšlikumu izvērtēt līdz Jāņiem.
Pagaidām Zatleru pievienoties partijas biedru rindām aicinās tikai "Vienotība", pārējās Saeimā pārstāvētās partijas šādu gatavību nepauž.

Zatlers pēc nepārvēlēšanas uz nākamo termiņu ir paziņojis, ka arī turpmāk aktīvi piedalīsies politikā un nebūs "malā stāvētājs", taču konkrētākus nākotnes plānus solījis atklāt pēc prezidenta amata pilnvaru beigām – 7.jūlija.

Maija pēdējās dienās pašreizējais prezidents Zatlers nāca klajā ar paziņojumu, ka, izmantojot Satversmē paredzētās tiesības, ierosina atlaist Saeimu, un 23.jūlijā notiks referendums par šo jautājumu. Uzrunā tautai Zatlers atzina, ka nolēmis rīkoties radikāli un šis lēmums prezidenta vēlēšanu priekšvakarā ir politiski un konstitucionāli sarežģīts, un var mazināt viņa izredzes tikt pārvēlētam uz otro termiņu.

Taču viņa kā prezidenta pienākums ir rīkoties valsts labā nevis savā labā, uzsvēra Zatlers.

Neilgi pēc tam Saeima prezidenta vēlēšanās otrajā balsojumā ar 53 balsīm par Valsts prezidentu ievēlēja piecu "zaļzemnieku" izvirzīto, no Vidzemes ievēlēto deputātu, bijušo "Unibankas" vadītāju Andri Bērziņu (ZZS).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!