Foto: LETA
Advokāts un rakstnieku Andris Grūtups, kurš iepriekš atbalstīja ieceri par tautas vēlētu prezidentu, uzskata, ka Valsts prezidenta Valda Zatlera lēmums rosināt Saeimas atlaišanu ir vieglprātīgs un pašreiz "gaisā ir benzīna smaka, atliek tikai uzšķilt sērkociņu" un Zatlers jau vienu sērkociņu iemeta, intervijā laikrakstam "Neatkarīgā" paudis Grūtups.

"Zatlers ar savu vieglprātību un netālredzību ir nolicis valsti muļķīgā stāvoklī. Nebija nekāda pamata atlaist parlamentu. [..] Zatlers bailēs no amata zaudēšanas rosināja Saeimas atlaišanu. Vienīgais gandarījums ir tas, ka parlaments ātri ievēlēja nākamo prezidentu [eksbaņķieri Andri Bērziņu]. Kāds viņš būs, to nākotne rādīs, bet finanšu un ekonomikas jomā viņš ir vismaz trīsreiz gudrāks par Valdi Zatleru," intervijā klāstījis advokāts.

Viņš arī klāstījis, ka viens no motīviem tautas masu iekustināšanai ir "šķiriskais jeb mantiskais, kad cilvēki iespaidojas no lozunga "Sitīsim bagātos – ļaunuma sakni!", un šo motīvu izmantoja Zatlers". "Nezinu, kas Zatleram ieteica izmantot pirmo, bet izskatās, ka viņš pats nesaprot, ko izdarījis. [..] No vēstures mēs taču visi zinām: ja tu pacel šādu lozungu, tas nozīmē, ka darbība neapstāsies pie kaut kādiem "trim oligarhiem" – meklēs arvien vairāk turīgo cilvēku, kuri ir vainīgi pie tā, ka esmu nabags un man neveicas. Beigās šis process pārvērtīsies par totālu izrēķināšanos," paudis Grūtups.

"Dīvaini, ka tik augstām amatpersonām nav elementāru zināšanu par valsti. Šā brīža situācija, tēlaini runājot, ir tāda: gaisā ir benzīna smaka, atliek tikai uzšķilt sērkociņu, un... Zatlers jau vienu sērkociņu iemeta, bet tas bija tikai pirmais sprādziens, ko izraisīja viņa varaskāre, muļķība un egoisms," prezidenta lēmumu kritizējis Grūtups.

Viņš arī norādījis, ka nekur pasaulē tauta nemīl parlamentus, taču Latvijā problēmu sakne ir lielais bezdarbs, cilvēkiem "nav naudas, ar ko uzturēt ģimeni, un ne valdība, ne parlaments nav apzinājušies šīs situācijas radītās briesmas, vien nepārtraukti cēluši nodokļus un metuši cilvēkus uz ielas, atbrīvojot viņus no darba". Viņaprāt, no parlamenta atlaišanas iegūs tikai prokrieviskie spēki, nedaudz stiprināsies partija "Visu Latvijai!", savukārt apvienība "Vienotība" sašķelsies.
Savukārt "Vienotības" aicinājums Zatleram pievienoties partijai ir skaidrojams ar to, ka apvienībai vienai pašai "nekas nespīd, bet Zatlers var kļūt par ieejas biļeti Saeimā".

Jau ziņots, ka maija pēdējās dienās Zatlers nāca klajā ar paziņojumu, ka, izmantojot Satversmē paredzētās tiesības, ierosina atlaist Saeimu. Šis rīkojums stājās spēkā uzreiz, 28.maijā, un 23.jūlijā notiks referendums par šo jautājumu. Uzrunā tautai Zatlers atzina, ka nolēmis rīkoties radikāli un šis lēmums prezidenta vēlēšanu priekšvakarā ir politiski un konstitucionāli sarežģīts, un var mazināt viņa izredzes tikt pārvēlētam uz otro termiņu. Taču viņa kā prezidenta pienākums ir rīkoties valsts labā nevis savā labā, uzsvēra Zatlers.

Saeima prezidenta vēlēšanās otrajā balsojumā ar 53 balsīm par Valsts prezidentu ievēlēja piecu "zaļzemnieku" izvirzīto, no Vidzemes ievēlēto deputātu, bijušo "Unibankas" vadītāju Andri Bērziņš (ZZS).

Zatlers pauda, ka Saeimas balsojums, otrajā kārtā par Rīgas pils saimnieku uz nākamajiem četriem gadiem ievēlot ZZS frakcijas deputātu, eksbanķieri Andri Bērziņu, tikai apliecina, ka viņa lēmums rosināt Saeimas atlaišanu bija pareizs.

Pagaidām Zatleru pievienoties partijas biedru rindām aicinās tikai "Vienotība", pārējās Saeimā pārstāvētās partijas šādu gatavību nepauž.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!