Foto: AFI
Kā viens no trim partiju apvienības VIENOTĪBAS līdzpriekšsēdētājiem esmu parakstījis mūsu kopīgo aicinājumu Valsts prezidentam Valdim Zatleram kļūt par apvienības, tagad jau topošās partijas, VIENOTĪBA vadošo politiķi šā gada augustā, vai pat vēl ātrāk.

Uzskatu, ka tas ir labākais iespējamais risinājums pēc Valsts prezidenta izšķirīgā soļa rosināt 10.Saeimu atlaišanu, kas patiesi satricināja sastāvējušos politikas ūdeņus.

Valdis Zatlers ir parādījis Valsts prezidenta sūtības patieso nozīmi – būt par valsts un tautas morāli ētisko, demokrātijas, tiesiskuma un drošības vērtību sargātāju. Ar šo savu soli viņš ir licis rūpīgāk izvērtēt mūsu valsts pastāvēšanas un attīstības izredzes ilgtermiņā, ko valdības locekļiem un Saeimas deputātiem ir bijis grūtāk izdarīt, jo viņu lēmumi bieži vien ir īstermiņa uzdevumu, krīzes akūto risinājumu ierobežoti. Domāju, ka tieši to apzinoties, V.Zatlers ir izšķīries par vienīgo loģisko soli – pašam turpināt un līdzdarboties šī lielā uzdevuma, nu jau var teikt – pienākuma – izpildē –nostiprināt valsts ilgtermiņa nākotni uz godīgiem pamatiem. Pazīstot mūsu prezidentu, esmu drošs, ka viņš no šī mērķa nekad neatkāpsies!

Tāpēc kā vēl nekad svarīgi ir saprast, kādas ir risinājumu iespējas, starp kurām V.Zatleram jāizvēlas. Patiesībā tās ir tikai divas - jaunas partijas izveide vai dalība VIENOTĪBĀ. Trešdien VIENOTĪBAS valde tiksies ar V.Zatleru, un mēs ceram, ka saņemsim atbildi par iespējamu iešanu politikā kopā, jo to mērķu kopība, kuru nozīmīgumam sabiedrības uzmanību pievērsa prezidenta ārkārtējais lēmums, VIENOTĪBAS un V.Zatlera starpā ir neapšaubāma.

Diemžēl laiks jaunas partijas izveidei ir nepietiekams, lai sekmīgi startētu 11.Saeimas ārkārtas vēlēšanās. Pāris mēnešu laikā nelielā valstī ir neiespējami apzināt un saliedēt vēlēšanās uzvarēt spējīgu jaunu politisku spēku, pat ja to mēģina paveikt Valsts prezidenta autoritāti guvis politiķis. Šādu īpašo jaudu iespējamai jaunai partijai pieprasa arī paša V.Zatlera pieteiktās politiskās cīņas uzdevuma nozīmīgums un neatliekamība. Tāda pienākuma uzņemšanās prasa plašu politiskā darba un vērtību cīņas pieredzi.

Platformu šai politiskajai cīņai V.Zatleram varam piedāvāt mēs, VIENOTĪBAS politiķi, ar Jaunā laika, Pilsoniskās savienības un Sabiedrības citai politikai gūto rūdījumu pēdējo gadu laikā. Mēs to apzināmies un mēs to piedāvājam!

Mēs, VIENOTĪBAS biedri, esam izšķīrušies par vienotas partijas izveidi. Domstarpības par politiskās darbības taktikas jautājumiem ir ievērojami mazinājušās. VIENOTĪBA kļūst spēcīga nekā jebkad iepriekš. Arī tāpēc, ka mēs redzam, ka līdz ar 11.Saeimas ārkārtas vēlēšanām ir parādījusies jauna iespēja veikt izšķirošu cīņu pret oligarhu vadīto grupu ietekmi valstī, pret tiem, kas ar "pirmās rokas" tiesībām, barojoties no valsts pasūtījumiem un valsts naudas, ir noslāpējuši godīgu konkurenci un radošuma attīstību Latvijā. Mūsu rindas šā mērķa vārdā kļūs arvien plašākas. To apliecina pēdējā laika sarunas, impulsi, cienījamu ļaužu gatavība iestāties VIENOTĪBAS rindās.

Valsts prezidenta Valda Zatlera pievienošanās VIENOTĪBAI izlīdzinātu un sacementētu trīs partiju saplūšanas procesu, dodot iespēju bez atkāpēm koncentrēties tam darbam, uz kuru aicināja prezidents. Domāju, ka Valdis Zatlers saprot šo izšķirošo brīdi un redz savu atbildību.

Ticu, ka trešdien VIENOTĪBA saņems skaidru atbildi par tālāku kopēja ceļa iešanu Latvijas interesēs. Tas būs labs pamats vēlētāju izvēlei, jo pilnveidos un nostiprinās lielu labēji centriski orientētu, nacionāli pieredzējušu, taču plašāku sabiedrību ietvert spējīgu, saliedētu spēku. Tieši šāds VIENOTĪBAS spēks kopā ar Valdi Zatleru varētu bez nepatīkamiem kompromisiem veidot jauno valdību. Ticu, ka tas būs spēks, kas ir brīvs no iedzīvoties kāres un no totalitārisma slimās pagātnes.

Aicinu Valsts prezidentu Valdi Zatleru sekot paša uzņemto saistību atbildīgai piepildīšanai!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!