Foto: LETA
Bijušais politiķis Jānis Jurkāns intervijā laikrakstam "Latvijas Avīze" neprognozēja panākumus Valsts prezidenta Valda Zatlera iespējamai partijai, lai gan vēlētos, lai "Zatleram izdotos".

"Pagaidām nekas neliecina par iespējamo panākumu. Arī ar komandu, kā liekas, ir nopietnas problēmas," saka Jurkāns. "Prese rakstīja, ka Ingūna Sudraba tikusies ar Zatleru, bet neesot sapratusi, kāpēc uzaicināta. Zatlers it kā esot lūdzis Sudrabas kundzei tikai viņas "seju un vārdu". Viņa nesadzirdēja neko par nākotnes projektiem un mehānismiem, kā tos realizēt. Prezidents nebija sagatavojis mājas darbu! Zatleram šobrīd neapšaubāmi ir potenciāls, bet viņš izskatās apjucis un vēl nezina, ko ar šo paštaisīto vēsturisko iespēju iesākt."

"Es negribētu pagaidām neko sliktu teikt par jauno partiju, ja tāda būs. Varbūt tur tiešām pulcēsies cilvēki, kuri zinās, ko un kā darīt. Bet viņiem vajadzīgs sabiedrības atbalsts – un ne tikai latviešu. Bez krievu atbalsta vairākumu iegūt nevarēs, turpināsies tas pats, kas līdz šim," uzskata Jurkāns. "Nedomāju, ka Zatleram tagad būs viegli izveidot jaunu partiju. Būs liels profesionāls pretspēks. Kaut kā nejūt, ka sabiedrībā valdītu 90. gadu politiskais entuziasms."

Runājot par ekonomisko situāciju Latvijā, Jurkāns runā salīdzinājumā ar zosu fermu. "Zosis tiek regulāri un labi barotas, aprūpētas, viņas dienām ganās zaļā pļavā, saimnieks ir gādīgs un brīnišķīgs cilvēks, un dzīve ir tik skaista. Viņas cer, ka tā būs vienmēr! Bet... tad pienāk Mārtiņdiena. Par to zosis neviens netika brīdinājis. Arī Latvijas iedzīvotājiem neviens nestāsta par to, ka Mārtiņdiena ir katram sava, kalendārā nerakstīta."

"Problēma tā, ka tie, kas zināja par Mārtiņdienu, sabiedrībai to nestāstīja. Sabiedrībai garantēja treknus gadus uz mūžīgiem laikiem. Pie mums netiek runāts, kādā virzienā valstij vajadzētu attīstīties, ko bērniem vajadzētu mācīt skolās, ko Latvija šodien var ražot, lai konkurētu pasaulē. Mūs nepārtraukti turpina biedēt, ka gar austrumu robežu snaikstās riebīga sarkana lapsa un grasās mūs visus nokost," piebilst Jurkāns.

Bijušais politiķis pauž viedokli, ka "cilvēki netic šai valstij, un arī jaunai partijai būs grūti šo attieksmi mainīt". "Manuprāt, ir trīs priekšnoteikumi, lai kaut kas Latvijā mainītos. Pirmkārt, lai vēlētājs tā pamatīgi nokrīt uz ekonomiskās pakaļas, varbūt tad acis atvērsies. Otrkārt, vajadzīga inteliģence, kas šobrīd vai nu nolīdusi brīvprātīgā pagrīdē, vai arī strādā pie "fermeriem", apkalpo tos. Treškārt, vajadzīga jauna partija, kas tiktu būvēta uz jaunajām idejām un to atbalstītu apskaidroti vēlētāji, kuri zina, kas ir Mārtiņdiena."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!