Foto: LETA
Laikraksta "Latvijas Avīze" žurnālisti Ināra Mūrniece un Zigmunds Bekmanis, kuri kandidē 11.Saeimas vēlēšanās no nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) saraksta, līdz septembra vidum devušies atvaļinājumā, informēja preses izdevuma pārstāve Linda Rumka.

Kā norāda laikraksta valdes priekšsēdētājs Viesturs Serdāns, Bekmanis jau februārī devies bērnu kopšanas atvaļinājumā, bet Mūrnieces atvaļinājums sācies līdz ar viņas iekļaušanu apvienības vēlēšanu sarakstā.

""Latvijas Avīzes" iekšējais ētikas kodekss paredz, ka žurnālists drīkst būt partijas biedrs, bet nedrīkst ieņemt amatu kādā partijā. Ja žurnālists kandidē valsts vai pašvaldību vēlēšanās, tad no brīža, kad vēlēšanu saraksts ar viņa kandidatūru tiek reģistrēts Centrālajā vēlēšanu komisijā, žurnālists pārtrauc savu radošo darbību un dodas atvaļinājumā," skaidro Serdāns. Savukārt darbu redakcijā žurnālisti izbeidz tikai gadījumā, ja tiek ievēlēti.

Kā biznesa pastāstīja Bekmanis, viņa motivācija iesaistīties 11.Saeimas vēlēšanās saistīta gan ar sajūtu, ka tauta tiek uzklausīta, gan ģimenes apsvērumu dēļ.

"Pēc nu jau eksprezidenta Valda Zatlera ierosinātās 10.Saeimas atlaišanas beidzot ir atgriezusies sajūta kā Trešās atmodas sākumā, ka tautas balss tiek sadzirdēta, tautas griba atkal tiek ņemta vērā un tai ir iespējams veidot savu valsti, lai tā kalpotu iedzīvotāju vairākuma, nevis mazākuma labklājībai. Man aug meita. Kā gan es varēšu mācīt viņai būt Latvijas patriotei un mīlēt savu zemi, ja būšu stāvējis malā un nebūšu centies ietekmēt valsts politiku, lai tā sekmētu tautas garīguma izaugsmi un dzimstību, nevis degradēšanos un došanos laimes meklējumos svešumā?" atzīmē Bekmanis.

Žurnālists arī uzskata, ka patlaban ir pēdējais brīdis nacionāli domājošiem cilvēkiem iesaistīties politikā.

"Ir sasniegta sarkanā līnija - radušies reāli draudi latviešu valodas un tautas pastāvēšanai jau tuvākajā nākotnē. Tādēļ nacionālajiem spēkiem ir jākļūst daudz ietekmīgākiem, lai neitralizētu "Saskaņas centra" (SC) darbību un 11.Saeima spētu pieņemt latviešu tautas intereses aizsargājošus likumus. Manuprāt, Raivja Dzintara un viņa domubiedru ideālisms un darbība ilgtermiņā (pat tad, kad citi politiķi smīkņāja par viņu aktivitātēm) ir pierādījusi, ka "Visu Latvijai!" un tagad jau kopā arī ar TB/LNNK ir vienīgais politiskais spēks, kuram nacionālās intereses ir pirmajā vietā," uzsver Bekmanis.

Savukārt Mūrniece klāsta, ka laikrakstā vairāk nekā desmit gadus rakstījusi par nacionālajiem jautājumiem un tajos saskata daudz problēmu.

"Mums jānonāk pie latviskas Latvijas, vienotas sabiedrības, spēcīgas valsts nācijas, ko veidotu latvieši un lojālie cittautieši. Tas ir mūsdienīgs modelis, kas pastāv gandrīz visās Eiropas Savienības valstīs. Ir jāstiprina valsts valodas pozīcijas, kurai jābūt sabiedrību vienojošam faktoram. Vienlaikus jāstiprina arī Latvijas identitāte, uz kuru ietekmi atstāja ilgie okupācijas gadi. Pēdējie pētījumi skaidri parāda, ka Latvijā arvien vairāk tiek diskriminēti latviski runājošie. Jāstiprina Latvijas pozīcijas Eiropas Savienības telpā, un to var panākt abpusējās sarunās," vēsta Mūrniece.

Nacionālajā apvienībā VL-TB/LNNK žurnāliste iesaistījusies, jo, viņasprāt, tas ir vienīgais politiskais spēks, kas ar darbiem konsekventi aizstāv nacionālās valsts intereses.

Kā ziņots, nacionālā apvienība VL-TB/LNNK pirmdien valdes sēdē vēl nepieņēma lēmumu par savu premjera amata un ministru amatu kandidātiem, pastāstīja VL-TB/LNNK valdes loceklis Imants Parādnieks.

Parādnieks norādīja, ka nacionālā apvienība cerot šajā jautājumā galīgo lēmumu pieņemt trešdien, 10.augustā. Tad arī varētu tikt apstiprināts galīgais variants 4000 zīmju vēlēšanu programmai.

VLL-TB/LNNK jau apstiprinājusi deputātu amatu kandidātu sarakstus 11.Saeimas vēlēšanām visos piecos vēlēšanu apgabalos. Nolemts pieteikt atļauto maksimālo skaitu - 115 kandidātus.

Rīgas vēlēšanu apgabala sarakstā ar pirmo numuru startēs pašreizējais nacionālās apvienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Einārs Cilinskis, bet ar otro numuru - parlamenta deputāts Dzintars Rasnačs.

Trešais numurs Rīgas sarakstā būs pedagoģei Ludmilai Sočņevai. Kā ceturtais numurs startēs Jūras akadēmijas pasniedzējs, kādreizējais "Helsinki 86" aktīvists Konstantīns Pupurs, bet piektais sarakstā ir publicists un žurnālists Ilmārs Latkovskis.

Rīgas vēlēšanu apgabalā arī startēs tādi cilvēki kā ilggadējais "Daugavas vanagi Latvijā" vadītājs, Rīgas domes deputāts Jānis Atis Krūmiņš, producente Lelde Stumbre, mācītājs teoloģijas doktors Guntis Kalme, zvērināts advokāts Aigars Lūsis, SIA "Mocarella" valdes loceklis Artūrs Bergholcs, arhitekts Aleksandrs Kiršteins, biedrības "Daugavas vanagi" centrālās valdes pārstāvniecības vadītāja Solvita Sekste, AS "SAF Tehnika" padomes loceklis Juris Imaks un Rīgas domes deputāts Dāvis Stalts.

Vidzemes vēlēšanu apgabalā ar pirmo numuru startēs nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars, ar otro numuru - Saeimas deputāts Jānis Dombrava, ar trešo - "Latvijas Avīzes" žurnāliste Mūrniece. Ceturtais Vidzemes sarakstā būs Saulkrastu domes priekšsēdētājs Ervīns Grāvītis, bet piektais - Valmieras domes deputāts Romāns Naudiņš.

Vidzemē startēs arī brigādes ģenerālis militārais zinātnieks Kārlis Krēsliņš, vīru kopas "Vilki" dalībnieks skolotājs Andris Balcers, IT uzņēmējs "Atlants.lv" īpašnieks Gatis Sprūds, bijušais ministrs Normunds Broks, laikraksta "Latvijas Avīze" žurnālists Bekmanis.

Zemgales vēlēšanu apgabalā ar pirmo numuru startēs Saeimas deputāts Imants Parādnieks, bet ar otro numuru sociolingviste Vineta Poriņa. Ar trešo numuru Zemgales sarakstā būs Rīgas Stradiņa universitātes lektors politologs Jānis Tomels. Kā ceturtais sarakstā kandidēs bioloģijas doktors Mārtiņš Kālis, bet kā piektais - zemnieku saimniecības "Mežcīruļi" īpašnieks un viens no lielākajiem biogāzes ražotājiem Latvijā Juris Cīrulis.

Zemgalē VL-TB/LNNK sarakstā startēs arī Bauskas novada domes deputāts Raitis Ābelnieks, Latvijas veterinārārstu sekcijas vadītājs Juris Tolpežņikovs, Jelgavas reģionālās Vides pārvaldes direktors Hardijs Verbelis, Iecavas vidusskolas direktore, Iecavas novada domes deputāte Agra Zaķe un Rundāles novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis.

Kurzemes vēlēšanu apgabala līderis būs pašreizējais Saeimas deputāts un bijušais tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš. Viņam ar otro numuru seko uzņēmējs Raivis Blumfelds, ar trešo numuru - Saeimas deputāta palīdze Guntra Riņķe. Kā ceturtais Kurzemes sarakstā būs kādreizējais prezidentes padomnieks nacionālajos drošības jautājumos Dzintars Kudums, savukārt kā piektais startēs pazīstamais tenors Nauris Puntulis.

Kurzemē arī startēs Talsu novada domes deputāts Talsu Valsts ģimnāzijas un Talsu 2.pamatskolas direktors Gundars Sebris un Liepājas universitātes lektors mūziķis Juris Pavītols.

Latgales vēlēšanu apgabalā ar pirmo numuru startēs Saeimas deputāte Inese Laizāne. Viņai ar otro numuru seko atvaļinātais Zemessardzes bataljona komandieris Donāts Valainis, bet trešā būs Rēzeknes augstskolas Inženieru fakultātes dekāne Ērika Teirumnieka. Ar ceturto numuru Latgalē kandidēs Rēzeknes Biznesa inkubatora direktors Māris Igavens, bet piektais būs zvērināts advokāts Jānis Bordāns.

Latgalē arī startēs Madonas Mākslas skolas direktore Marika Zeimule, Krāslavas novada Aulejas pagasta sociālā darbiniece Janīna Vanaga un Latvijas Lauksaimniecības universitātes docents Aigars Laizāns.

VL-TB/LNNK savos Saeimas vēlēšanu sarakstos atvēlējusi vietas vairākiem biedrības "Demokrātiskie patrioti" ieteiktajiem cilvēkiem, piemēram, Staltam un Bordānam. Biedrības "Demokrātiskie patrioti" vērtības un ideāli esot tuvi nacionālās apvienības vērtībām un ideāliem, un abas organizācijas vienojot latviskās identitātes principi.

Kandidējot vēlēšanās no nacionālās apvienības saraksta, šiem biedrības pārstāvjiem būs vismaz jākļūst par VL-TB/LNNK atbalstītājiem, bet ievēlēšanas gadījumā jāiestājas šajā partijā.

VL-TB/LNNK savu deputātu kandidātu sarakstu gatavojas Centrālajā vēlēšanu komisijā iesniegt šīs nedēļas beigās, 12.augustā.

11.Saeimas vēlēšanas notiks 17.septembrī. Kandidātu sarakstus var iesniegt līdz 18.augustam. Deputātu kandidātu sarakstu kārtas numuru izloze notiks 19.augustā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!