Foto: DELFI
Augustā politisko spēku reitingu līderi joprojām ir "Saskaņas centrs" (SC) un Zatlera Reformu partija (ZRP), savukārt nedaudz pieaudzis atbalsts "Vienotībai" un Nacionālajai apvienībai, liecina pēc aģentūras BNS pasūtījuma veiktā "Latvijas Faktu" aptauja.

Ja rīt notiktu Saeimas vēlēšanas, par SC balsotu 18,1% Latvijas pilsoņu, salīdzinājumam jūlijā – 17,5%, savukārt par ZRP balsotu 17,3% vēlētāju, jūlijā – 17,5%.

"Vienotībai" augustā nedaudz palielinājies iedzīvotāju atbalsts, proti, ja jūlijā par šo politisko spēku balsotu 8,7%, tad augustā – 10,4% vēlētāju. Arī Nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK augustā pieaudzis reitings – 7,6%, salīdzinājumam jūlijā – 6,3%.

Piecu procentu barjeru vēl pārvar tikai Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), kurai augustā bija 8,5% vēlētāju atbalsts, jūlijā – 8,1%.

Pārējiem politiskajiem spēkiem ir mazāk nekā 2% vēlētāju atbalsts. Par partiju "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" augustā balsotu 1,9% (jūlijā – 2%), par LPP/LC – 1,3% (jūlijā – 1,7%), Pēdējo partiju – 0,8% (jūlijā – 0,9%), "Par prezidentālu republiku" – 0,8% (jūlijā – 0,5%), Tautas partiju – 0,8% (jūlijā – 0,5%), "Atbildību" – 0,4% (jūlijā – 0,4%), "Tautas kontroli" – 0,3% (0%), "Ražots Latvijā" – 0,2% (jūlijā – 0,6%), "Daugava – Latvijai" – 0,1% (jūlijā – 0,1%), Kristīgi demokrātisko savienību – 0,1% (jūlijā – 0,4%).

Sarūk arī to vēlētāju skaits, kuri vēl nav izlēmuši, par ko balsot, un kuri nepiedalīsies vēlēšanās. Ja jūlijā savu izvēli Saeimas ārkārtas vēlēšanās nezināja 21,4%, tad augustā – 20,7% pilsoņu. Savukārt vēlēšanās nepiedalītos 10,6% vēlētāju, jūlijā šādi atbildēja 13,5% pilsoņu.

"Latvijas Faktu" direktors Aivars Freimanis, vērtējot partiju reitingus augustā, norādīja: "Brīnumi nav notikuši. Vēl vairāk. Gandrīz nekas nav noticis. Sev ierastajā pirmajā vietā joprojām atrodas "Saskaņas centrs", un šķiet, ka 17.septembra vēlā vakarā viņi beidzot sevi sauks par vēlēšanu uzvarētājiem."

Savukārt par ZRP un "Vienotību" Freimanis tēlaini izteicās, ka gaidāmajā "blic-kampaņā" (no vācu valodas - "zibens kampaņa") notēlot romantiskus mīlētājus tām diez vai sanāks un nav skaidrs, kā veidosies šo partiju savstarpējās attiecības.

"ZZS atbalstītāju loks joprojām ir stabils, garlaicīgi stabils. Droši var justies arī "Visu Latvijai!"–TB/LNNK, vēlētāju atbalsts ir pat nedaudz pieaudzis. Maģisko viena procenta barjeru augustā pārvarējuši arī politikas veterāni PCTVL un Šlesera Reformu partija. Vairāk gan – nekā. Rudenīga sajūta par lielu mieru pirms mazmazītiņas vētras jeb priekšvēlēšanu kampucīša," rezumēja Freimanis.

Aptauja notika no 11. līdz 20.augustam, aptaujājot 1002 Latvijas pilsoņus.

Jau vēstīts, ka 11.Saeimas vēlēšanām iesniegti 13 partiju un politisko apvienību saraksti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!