Foto: F64
Pēc Rīgas ebreju reliģiskās draudzes pieprasījuma Saeimas Juridiskā komisija šodien nolēma, ka 11.Saeimas vēlēšanās katrā pašvaldībā vismaz viens vēlēšanu iecirknis strādās divas stundas ilgāk - līdz plkst.22.

Rīgas ebreju reliģiskās draudzes pārstāvis Dāvids Kagans deputātus informēja, ka ārkārtas 11.Saeimas vēlēšanas notiks sestdienā, 17.septembrī, kad ebrejiem ir Sabata svētki. Vēlēšanu iecirkņi tiks slēgti plkst.20, bet ebreju Sabata svētki beidzas plkst.20.36, līdz ar to vismaz 70 ticīgie ebreji nevarēs piedalīties Saeimas vēlēšanās, jo sabatā visiem ticīgajiem ebreju draudzes locekļiem saskaņā ar jūdaisma ticības kanonu ir aizliegts veikt jebkādu darbu, tādēļ nav iespējams veikt balsošanu.

Juridiskajā komisijā tika apspriesti divi problēmu risināšanas varianti - pagarināt vēlēšanu iecirkņu darbību līdz plkst.22, kas visā Latvijā papildus izmaksātu 64 000 latu.

CVK priekšsēdētājs Cimdars ierosināja Saeimas vēlēšanu likuma pārejas noteikumos ļaut CVK, vadoties pēc nepieciešamības, pagarināt viena iecirkņa darbību katrā pilsētā un novadā līdz plkst.22.

Pret Latvijas Satversmes normu, kas nosaka, ka "Saeimas vēlēšanas izdarāmas oktobra mēneša pirmajā sestdienā", jau 2002.gadā iebilda starptautiskā ebreju organizācija "Antidefamācijas līga", kas aicināja pārcelt Saeimas vēlēšanas no sestdienas uz jebkuru nākamo svētdienu, lai tajās varētu piedalīties arī ticīgie ebreji, kas sestdienās ievēro sabata stingrās prasības.

Pirms 10.Saeimas vēlēšanām Rīgas ebreju reliģiskās draudzes lūdza Juridisko komisiju steidzamības kārtībā ierosināt atbilstošus grozījumus likumos, lai pagarinātu vēlēšanu iecirkņu darba laiku vismaz par pusstundu, jo toreiz Sabata svētki beidzās plkst.19.55. Kā kompromisa variants toreiz tika lūgts pagarināt nevis visu iecirkņu darba laiku visā Latvijas teritorijā, bet tikai to iecirkņu darba laiku, kuri atrodas Rīgā, Liepājā un Daugavpilī sinagogu tuvumā.

Kā alternatīva Juridiskās komisijas sēdē tika diskutēta iespēja ieviest depozīta balsojumu, kad vēlētāji, kuri nevarēs balsot vēlēšanu dienā, savu izvēli varētu izdarīt dažas dienas pirms vēlēšanu dienas un atstāt aploksni ar savu balsojumu pašvaldībā, saņemot spiedogu pasē.

Konkrētais Saeimas vēlēšanu likuma grozījumu teksts Juridiskajā komisijā tiks apspriests otrdien, 23.augustā. bet jau šodien CVK priekšsēdētājs Cimdars paziņoja, ka pārējos vēlēšanu iecirkņos balsu skaitīšana sāksies jau plkst.20, bet vēlēšanu organizatori nepubliskos balsošanas rezultātus līdz plkst.22, kad tiks slēgti iecirkņi ar pagarināto darba laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!