Foto: LETA
Britu biznesa žurnāls "The Economist" prognozē, ka Latvijas parlamenta ārkārtas vēlēšanās, visdrīzāk, uzvarēs bijušā Valsts prezidenta Valda Zatlera reformu partija.

Šīs nedēļas drukātajā izdevumā publicētajā rakstā bijušais prezidents Valdis Zatlers un premjerministrs Valdis Dombrovskis dēvēti par "diviem taisnīgiem vīriem" un "diviem lēnprātīgiem vīriem, kas mēģinās nomierināt Latvijas vētraino politiku".

"Pat atbalstītāji viņus reti dēvē par aizraujošiem. Ar pārmērīgi centīgajiem igauņiem ziemeļos un runīgajiem lietuviešiem dienvidos vidējai Baltijas valstij bieži vien ir grūtības nonākt uzmanības degpunktā. Tomēr Latvijas politika ir krietni dzīvelīgāka - tajā ir bijis riskants ekonomikas lēciens un kritums, bravūrīgi oligarhi, vētras ap korupcijas apkarošanas biroju un pastāvīgas bailes par Krievijas iejaukšanos," raksta žurnāls.

"Jaunākajos notikumu pavērsienos ir iesaistīts cilvēks, kurš iemieso savas valsts pieticīgās vērtības, bijušais prezidents Valdis Zatlers," norāda žurnāls, aprakstot prezidenta vēlēšanas, referendumu par Saeimas atlaišanu un gaidāmās ārkārtas vēlēšanas. "Visdrīzāk, ka uzvarētājs būs vienkāršais Zatlers, kura jaunā politiskā partija iestājas par reformām un cīņu pret krāpšanu," raksta izdevums.

Zatlera partijas augsto reitingu žurnāls skaidro ar to, ka "jaunās partijas bieži gūst panākumus Latvijā, līdz naudas vākšanas netīrais bizness aptraipa viņu reputāciju".

Arī "The Economist" Zatlera partijas logo saskata līdzību ar Sarkanā Krusta emblēmu, ko starptautiskie likumi aizsargā pret politisku vai komerciālu izmantošanu.

"Jaunā partija atņem balsis oligarhu partijām, kā arī premjerministra Valda Dombrovska nestabilajai centriski labējai apvienībai "Vienotība". Viņa vienkāršais stils un stabilā roka ar smagiem taupības pasākumiem, starptautisko palīdzību un stingru atteikšanos devalvēt latu palīdzējusi Latvijai atgriezties pie izaugsmes," raksta žurnāls.

"Vēl viens jautājums ir, vai jaunajā koalīcijā varētu pirmo reizi ienākt partija, kuru pārsvarā atbalsta krievu vēlētāji. Mēreni kreisā "Saskaņa" jau pārvalda galvaspilsētu Rīgu. Līdzdalība nacionālajā pārvaldē varētu nozīmēt lielāku atbildību, kā arī Latvijas lielās slāvu minoritātes integrācijas veicināšanu," raksta žurnāls.

"["Saskaņas centrs"] varētu būt labāka izvēle par radikālu labējo latviešu partiju vai kādu no magnātu atbalstītajiem veidojumiem. "Labāk labi krievi, nekā slikti latvieši," daži saka, bet citi dod priekšroku krietni pavalkātai drēbei, ko viņi pazīst," raksta "The Economist".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!