Foto: F64
Ārkārtas 11.Saeimas vēlēšanās uzvarējušās apvienības "Saskaņas centrs" (SC) izvirzītais premjera amata kandidāts, pašreizējais Rīgas mērs Nils Ušakovs uzskata, ka par vienotās ES valūtas eiro ieviešanu Latvijā būtu jārīko referendums, intervijā laikrakstam "Dienas Bizness" atzinis Ušakovs.

Viņš klāstījis, ka Latvijai "ir jāmēģina pildīt visus iespējamos kritērijus, lai jau 2013. gadā būtu vērts runāt par to, vai ir nepieciešams referendums par eiro ieviešanu Latvijā". Viņaprāt, referenduma rīkošana būtu pareiza, lai "Latvijas iedzīvotāji varētu paust atbalstu eiro ieviešanai vai neieviešanai".

Ušakovs uzskata, ka par šo jautājumu var rīkot nobalsošanu, jo tā nav tikai "tīrā veidā monetārā politika". "Tas ir saistīts ar valsts simbolu, ar ļoti nopietnu soli valsts attīstībā. Te nav runa par to, kādā veidā mēs cīnīsimies pret inflāciju vai veidosim valsts budžetu. Jautājums, vai mēs no lata pāriesim uz eiro, ir ļoti svarīgs un referendums tā izlemšanai būtu ļoti pareizs formāts. Turklāt "nē" eiro ieviešanai jau ir pateikusi Lielbritānija, Zviedrija, Dānija, Čehija," laikrakstam atgādinājis mērs.

Latvijas valdība, pieņemot ekonomikas stabilizācijas programmu un vienojoties ar starptautiskajiem aizdevējiem, noteica mērķi – ieviest eiro 2014.gadā. Līdz šim pie varas esošiem politiskie spēki nav rosinājuši rīkot referendumu par eiro ieviešanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!