Foto: LETA
Septembra vidū ceturtā daļa aptaujāto vēl nezināja par ko balsot, bet 12% respondentu teikuši, ka vēlēšanās nepiedalīsies. Vislielāko atbalstu aptaujātie pauduši "Saskaņai", Zaļo un Zemnieku savienībai un Nacionālajai apvienībai, svētdien ziņoja LTV raidījums "de facto".

Ja Saeimas vēlēšanas notiktu rīt, parlamentā visticamāk iekļūtu septiņas partijas. Lielākais atbalsts aizvien būtu partijai "Saskaņa" – 17,2%, taču tā piedzīvojusi arī lielākās izmaiņas starp partijām ar mīnus 4,3 procentpunktiem, ziņo "lsm.lv".

Nedaudz atbalsts sarucis Zaļo un zemnieku savienībai, ko izvēlējušies 9,4% (-2,1 procentpunkts). Gandrīz nemainīgs atbalsts ir Nacionālajai apvienībai ar 6,9% (+0,8 procentpunkti), bet mazliet sarucis partijai "KPV LV" – tagad par to balsotu 6,2% (-1,3 procentpunkti). Tām ar pozitīvu tendenci pret augusta aptauju seko Jaunā konservatīvā partija ar 5,2% (+2,3 procentpunkti) un "Attīstībai/Par!" ar 5% (+1,9 procentpunkti). Bet "Jauno Vienotību" atbalstītu 3,8% respondentu (-1,3 procentpunkti).

Septembra vidū atbalsts Latvijas Reģionu apvienībai bija 2,2% (-0,7 procentpunkti), Latvijas Krievu savienībai - 1,7% (+0,5 procentpunkti), "No sirds Latvijai" - 1,5% (-0,3 procentpunkti) un "Progresīvajiem" - 1,2% (+0,3 procentpunkti).

Pārējo vēlēšanām pieteikto partiju saraksti nav sasnieguši pat pusprocenta atbalstu. "Par Alternatīvu" atbalsta 0,4%, LSDSP/KDS/GKL 0,4%, Latviešu nacionālisti - 0,3%, Rīcības partiju - 0,3%, Latvijas Centriskā partija - 0,2% vēlētāju atbalsts.

Nedaudz pieaudzis ir arī to aptaujas dalībnieku skaits, kas vēl nezina, par kuru sarakstu balsot. Tādu ir ceturtā daļa aptaujāto (25,5%, plus 2,5 procentpunkti), bet 12,7 procenti aptaujāto pateica, ka nepiedalīsies vēlēšanās (+0,7 procentpunkti).

No tiem vēlētājiem, kas apmeklēja iepriekšējās Saeimas vēlēšanas, aptuveni trešdaļa savu izvēli izdarīja tikai vēlēšanu iecirknī, svētdien ziņo "de facto".

Saskaņā ar SKDS datiem, no atnākušajiem 3,6% izvēli izdarīja vēlēšanu iecirknī, 7,5% izdomāja par ko balsot vēlēšanu dienā, 13,6% – pāris dienu pirms vēlēšanām, 9% – pēdējās nedēļas laikā pirms vēlēšanām. Kopā tie ir 33,7%.

Aptauju veica pētījumu centrs SKDS pēc LTV pasūtījuma. Aptauja no 8. līdz 18. septembrim veikta visā Latvijas teritorijā, klātienē aptaujājot teju tūkstoš pilsoņu, kas sasnieguši 18 gadu vecumu. Šoreiz atšķirībā no augustā veiktās aptaujas izlasē iekļauti arī par 75 gadiem vecāki respondenti.

Jaunākais pētījums liecina, ka visvairāk pārliecināti par savu jau izdarīto izvēli gaidāmajās Saeimas vēlēšanās ir partijas "Saskaņa" elektorāts. Partiju reitingu pētījumā, ko veicis SKDS pēc Latvijas Televīzijas pasūtījuma, uz jautājumu: "Vai līdz faktiskajām 13.Saeimas vēlēšanām 6. oktobrī Jūsu izvēle varētu mainīties?", 81% no "Saskaņas" atbalstītājiem atbildējuši, ka tā visticamāk nemainīsies.

Pārliecināti par savu izvēli ir arī tie, kuri kā savu izvēli nosaukuši "KPV LV": 74% no viņiem ir pārliecināti par savu izvēli, bet 20% pieļauj, ka tā varētu mainīties.

Arī 68% no Latvijas Krievu savienības potenciālajiem vēlētājiem uzskata, ka viņi nebalsos par citu partiju. Arī 61% no Nacionālās apvienības atbalstītājiem ir pārliecināti par jau izdarīto izvēli, bet 33% vēl šaubās.

Bet aptuveni puse no tiem, kuri septembra pirmajā pusē plānoja balsot par Zaļo un zemnieku savienību, Jauno konservatīvo partiju, "Attīstībai Par!" vai "Jauno Vienotību", tomēr pieļāva, ka viņu izvēle līdz vēlēšanām vēl varētu mainīties.

Vērojot aptauju rezultātu, kā nezināmais aizvien paliek tas, kā sadalīsies neizlēmušo vēlētāju balsis.

Lai arī aptaujās tās sadala proporcionāli izlēmušajiem, dzīvē tā bieži var būt nespēja izvēlēties jau starp divām, trim konkrētām partijām. SKDS pētījums liecina, ka septembra vidū ceturtā daļa aptaujāto nezināja par ko balsot, bet tikai 12% respondentu pateica, ka vēlēšanās nepiedalīsies, ziņo raidījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!