Foto: DELFI
Latvijas ekonomiskā situācija pēdējo četru gadu laikā saglabājusies nemainīga, toties dzīves dārdzība ir krietni pieaugusi. Arī noziedzības līmenis saglabājies nemainīgs, bet valsts ārējā drošība un apkārtējās vides kvalitāte ir būtiski uzlabojusies, par to liecina portāla "Delfi" sadarbībā ar kompāniju "Kantar TNS" septembrī veiktā iedzīvotāju aptauja.

Latvijas iedzīvotājiem tika lūgts novērtēt, kā ir mainījusies situācija Latvijā 15 jomās pēdējo četru gadu laikā. Vērtējumam izmantojot skalu no -3 līdz +3, kur -3 nozīmē "situācija ir būtiski pasliktinājusies", bet +3 nozīmē "situācija ir būtiski uzlabojusies". 0 – "situācija saglabājusies nemainīga".

Aptauja rāda, ka iedzīvotāji pārsvarā būtiskas izmaiņas valstī nav sajutuši un uzskata, ka situācija ir saglabājusies nemainīga, piemēram, tādās jomās, kā noziedzība, ekonomiskā situācija, bezdarbs, pensijas. Savukārt situācija pasliktinājusies ir nodokļu iekasēšanā, emigrācijā un korupcijas mazināšanā, tikmēr lielākie uzlabojumi novēroti Latvijas ārējās drošības jomā, kā arī apkārtējās vides kvalitātes jomā.

Par pētījumu

Pētījums veikts sadarbībā ar pētījumu un konsultāciju kompāniju "Kantar TNS". No 2018. gada 28. augusta līdz 12. septembrim pētījumā ar datorizēto telefoninterviju metodi (CATI) visā Latvijā aptaujāti 1200 Latvijas Republikas pilsoņi vecumā no 18 gadiem.

Rakstu sērijā ""Delfi" sver" līdz vēlēšanām sīkāk atspoguļosim vēlētāju noskaņojumu, vērtības un vēlmes. Pirmajā aptaujas vilnī 1200 respondentu telefonaptaujā atbildēja gan uz jau aprakstītajiem jautājumiem par ko balsos un ko novērtē savu politisko simpātiju platformās, kā arī uz to, kādām nozarēm un jautājumiem jāpievērš uzmanība valsts tālākajā attīstībā. "Delfi" sniegs plašu ieskatu tajā, ko rāda aptauja: kā kuras partijas simpatizētāji redz demokrātiju, dalību NATO, attiecības ar Krieviju un citus valstij būtiskus jautājumus. Tāpat parādīsim, kā vēlētāju politiskās simpātijas sadalās vecuma grupās, pēc tautības, pilsētās vai laukos, pēc ienākumu līmeņa, izglītības un dažādos vēlēšanu apgabalos.

Vēlēšanu priekšvakarā mums būs zināmi otrā aptaujas viļņa rezultāti, no kuriem zināsim, par ko gatavi balsot vēlētāji oktobra sākumā, kā arī to, kura politiskā spēka vēlētāji lieto kādus informācijas avotus, lai izlemtu, par ko balsot. Tāpat uzzināsim, cik daudz vēlētāju mainīja domas pēdējā mēneša laikā. Savukārt pēc vēlēšanām trešajā aptaujas vilnī noskaidrosim, cik apmierināta ir sabiedrība ar vēlēšanu rezultātiem un ko izvirza kā galvenos uzdevumus 13. Saeimas četriem darbības gadiem.

TNS pētījumu rezultāti tiks izmantoti arī pirmsvēlēšanu nedēļā, kad Jānis Domburs ciklā "Par ko balsot" video tiešraižu dubultintervijās iztaujās populārāko partiju līderus un premjera amata kandidātus.

Gan "Delfi" pasūtīto "Kantar TNS" veikto socioloģisko pētījumu, gan tradicionālo "Delfi" pirmsvēlēšanu rakstu un politiskās analīzes sadaļu "Domā, spried un sver!" līdzfinansē Sabiedrības integrācijas fonds, kas portālam "Delfi" piešķīris naudu programmas "Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanā" ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!