Tajā brīdī, kad kopienā slēdz skolas, pašvaldībai tek izlauztas rokas. Viņi domā, ka viņiem ir nodarīta vardarbība, otrdien, 4. septembrī, "Delfi TV ar Jāni Domburu" debatēs par izglītības, zinātnes un sporta jomas problēmām, izaicinājumiem, padarīto un vēl nepaveikto sacīja 13. Saeimas deputāta kandidāts Atis Zakatistovs (KPV LV).

Debatēs piedalījās 13. Saeimas deputāta kandidāti – Evija Papule (S), Arvīds Barševskis (ZZS), Zakatistovs (KPV LV), Ritvars Jansons (NA), Kārlis Šadurskis (JV), Juris Pūce (A/P), Dagmāra Beitnere le Galla (JKP) un Varis Krūmiņš (LRA). Diskusija pēc tiešraides redzama ierakstā.

Diskusijā tika atktualizēti vairāki izglītībā, zinātnē un sportā aktuāli jautājumi – kāds būs iesākto reformu liktenis nākamajā Saeimā, kāds ir partiju viedoklis un vīzija jautājumā par to, kā būtu jāattīstās šai jomai un citiem.

Papule sacīja, ka ir jāatbalsta tie skolotāji, kuri, saturu ieviešot, spēs panākt savstarpējo sasaiti. "Tas nonāk pie skolu kvalitātes. Līdz ar to var vērtēt skolu kvalitāti," sacīja Papule.

Diskusijā starp Papuli un Šadurski par akty;aliem jautājumiem raisījās asa vārdu apmaiņa, kurā Šadurskis pauda prieku par to, ka Papule vairs nestrādā Izglītības un zinātnes ministrijā, jo tagad "Izglītības departamentā [ko iepriekš vadīja Papule] vairs nevalda haoss".

Debatēs tika skarts jautājums par sporta nodarbību skaitu skolu programmā, aktualizējot trešās sporta stundas nepieciešamību, skolotāju sadarbības jautājumus, jautājumu par skolu direktoru autonomiju, kā arī problēmas augstskolu finansējumā un sadarbībā ar citu valstu augstskolām.

Pūce diskusijā atzīmēja, ka vidusskolas jāpārņem valsts pārziņā un tādējādi vidusskolu līmenī skolu tīkls saruks trīs reizes. Le Galla piekrita Pūces teiktajam, piebilstot, ka ir jāmaina pāris nianses šajā plānā.

Zakatistovs diskusijā sacīja, ka ir nepieciešams attīstīt alternatīvu skolu tīklam. Tas nozīmē, ka IZM ar noteiktu skolu slēdz līgumu. Šobrīd tās sauc par privātskolām, bet tās ir konceptuāli līgumskolas vai privātskolas.

"Tajā brīdī, kad kopienā slēdz skolas, pašvaldībai tek izlauztas rokas. Viņi domā, ka viņiem ir nodarīta vardarbība," reģionālo skolu sajūtas raksturoja Zakatistovs.

Algas

Šadurskis debatēs sacīja, ka tad, kad valdība pieņems grozījumus, tad pedagogam būs 1040 eiro alga pirms nodokļu nomaksas. Pūce viņam piekrita, sakot, ka ir skaidrs, ka skolotāju alga ir nozīmīgs jautājums. Viņa skatījumā, šobrīd skolotāju algai būtu jābūt 1200 eiro un tam ir jābūt prioritātei.

Le Galla gan piebilda, ka skolotāja darbs ir aicinājums, taču atzina, ka valsts pienākums ir "netraucēt viņiem strādāt un uzticēties viņiem".

Papule atzīmēja, ka skolotāju algai jābūt vismaz vidējās algas apjomā., bet Zakatistovs norādīja, ka problēma ir, ka tieši pašvaldības ne vienmēr ir godprātīgi starpnieki.

Kā ziņots, portāls "Delfi" pirms šoruden gaidāmajām vēlēšanām īsteno apjomīgu pirmsvēlēšanu debašu un interviju cikls "Par ko balsot?", kuru vadīs žurnālists Jānis Domburs. Cikls visu septembri un oktobra pirmo nedēļu būs skatāms portālā "Delfi" gan tiešraidēs, gan videoierakstu veidā.

Sekojiet līdzi kalendāram, kas pieejams "Delfi" sadaļā "Domā, spried un sver!" un "Delfi TV ar Jāni Domburu" labās puses slejā, lai savlaicīgi uzzinātu, kad un cikos gaidāmi raidījumi un kādi dalībnieki tajos piedalīsies!

Gan raidījumu ciklu "Par ko balsot?", gan tradicionālo "Delfi" pirmsvēlēšanu rakstu un politiskās analīzes sadaļu "Domā, spried un sver!" līdzfinansē Sabiedrības integrācijas fonds, kas portālam "Delfi" piešķīris naudu programmas "Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanā" ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!