Foto: DELFI
Ceturtdien, 6. septembrī, "Delfi TV ar Jāni Domburu" raidījumu ciklā "Par ko balsot?" diskusiju un debašu tēmas būs lauksaimniecība, mežsaimniecība un zivsaimniecība. Pulksten 11 tiešraidē būs vērojama lietpratēju un tautā respektētu personību diskusija, bet pulksten 15 studijā pulcēsies deputāta amata kandidāti. Pēc tiešraidēm abi raidījumi būs skatāmi ierakstā portālā "Delfi".

No rīta studijā viesosies aktieris un augļkopis Gatis Gāga, Latvijas Lauksaimniecības universitātes vadošais pētnieks Aleksejs Nipers, Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības "Latraps" valdes priekšsēdētājs Edgars Ruža un biedrības "Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija" valdes priekšsēdētājs Gustavs Norkārklis.

Savukārt pēcpusdienā par jomas aktuālajiem jautājumiem spriedīs Jānis Tutins (S), Jānis Dūklavs (ZZS), Didzis Šmits (KPV LV), Jānis Grasbergs (NA), Ansis Saliņš (JV), Ilmārs Dūrītis (A/P), Gatis Eglītis (JKP), Viesturs Reinfelds (LRA).

Par lauksaimniecību, mežsaimniecību un zivsaimniecību atbildīgo Zemkopības ministriju (ZM) kopš 2014. gada janvāra vada Jānis Dūklavs (ZZS), kurš šajā amatā strādājis arī laikā no 2009. gada marta līdz 2011. gada 25. oktobrim, kad kļuva par 11. Saeimas deputātu, bet zemkopības ministra amatā stājās Laimdota Straujuma.

Kopš 2014. gada saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem palielinājusies gan lauksaimniecības preču un pakalpojumu izlaides, gan pievienotā vērtība, tiesa, ar izņēmumu 2016. gadā, kad, salīdzinot ar 2015. gadu, novērots neliels sarukums.

Lai gan lauksaimniecībā laikapstākļu izraisītas likstas nav nekas neparasts, pēdējie 12 mēneši iezīmējušies īpaši spilgti – pērnruden pēc pamatīgām lietavām Krīzes vadības padome ārkārtējo situāciju izsludināja 29 Latvijas novados. Zem ūdens lāmām noslīka tūkstošiem hektāru ražas, tādēļ valdība lēma kompensēt zemniekiem radušos zaudējumus un lūdza Eiropas Komisiju finansiāli palīdzēt lietavās cietušajiem Latvijas zemniekiem. Tāpat ZM steidza meklēt līdzekļus novārtā atstātās meliorācijas sistēmas sakārtošanai.

Laikapstākļi lauksaimniekus nelutināja arī pavasarī un vasarā, kad ilgstošā sausuma dēļ daudzviet sējumi iznīka. Jau pēc rudens lietavām izkristalizējās būtiska Latvijas lauksaimniecības problēma – saimnieku zemā interese par sējumu apdrošināšanu un gatavību nelabvēlīgai sezonai. Tolaik ne viens vien politiķis medijos norādīja – ir laiks izskaust praksi lauksaimniekiem dabas kataklizmu gadījumā paļauties uz valsts budžeta līdzekļiem. Aktīva problēmas risināšana gan nesekoja – tā atstāta citiem Saeimas un Ministru kabineta sasaukumiem.

Lauksaimniecībai Latvijā būtisks atspaids ir Eiropas Savienības (ES) tiešmaksājumi, par kuru apmēru lauksaimnieki sūdzas jau teju kopš iestāšanās ES, jo Latvija, salīdzinot ar vidējo rādītāju ES, šobrīd saņem vienus no zemākajiem tiešmaksājumiem. Solījums panākt vienlīdzīgus tiešmaksājumus nereti bijis atsevišķu partiju pirmsvēlēšanu laika jājamzirgs, taču pagaidām ar panākumiem tas nav vainagojies.

Saimnieki gan lēmējvaras virzienā raida vēl kādu pārmetumu – ilgtermiņa plāna trūkumu. Proti, Latvijai nav skaidras vīzijas par to, kurp virzās vietējā lauksaimniecība un kādi ir valsts mērķi ar lauksaimniecību saistītajās nozarēs.

Saskaņā ar jaunākajām CSP aplēsēm mežu platība Latvijā turpina pieaugt, tāpat turpina pieaugt arī ieaudzēto mežu platība, taču pagājušā gada rudens lietavas un šī gada sausā vasara mežsaimniekiem tomēr lika pēdējos 12 mēnešus nodēvēt par smagākajiem vairāku desmitgažu laikā. Tāpat laikapstākļi šovasar sekmēja arī mežu ugunsgrēku izplatību.

Savukārt Latvijas zivsaimniecības nozari smagi skāra 2015. gada 4. jūnijā ieviestās Krievijas sankcijas. Kā liecina CSP dati, zivju nozveja 2014. gada līmenī tā arī nav atgriezusies. Nākamajiem deputātiem nāksies strādāt pie nozares attīstības plāna arvien sarūkošā darbaspēka apstākļos un aizstāvēt vietējo zvejnieku intereses ES.

Jānis Domburs aicina arī "Delfi" lasītājus uzdot savus jautājumus studijas viesiem – gan publiski (šī raksta komentāros un "Delfi" "Facebook" lapā), gan sūtot e-pastu (janis.domburs@delfi.lv).

Kā ziņots, portāls "Delfi" pirms šoruden gaidāmajām vēlēšanām īsteno apjomīgu pirmsvēlēšanu debašu, diskusiju un interviju ciklu "Par ko balsot?", kuru vada žurnālists Jānis Domburs. Cikls visu septembri un oktobra pirmajā nedēļā būs skatāms portālā "Delfi" gan tiešraidēs, gan videoierakstu veidā.

Sekojiet līdzi kalendāram, kas pieejams "Delfi" sadaļā "Domā, spried un sver!" un "Delfi TV ar Jāni Domburu" labās puses slejā, lai savlaicīgi uzzinātu, kad un cikos gaidāmi raidījumi un kādi dalībnieki tajos piedalīsies!

Gan raidījumu ciklu "Par ko balsot?", gan tradicionālo "Delfi" pirmsvēlēšanu rakstu un politiskās analīzes sadaļu "Domā, spried un sver!" līdzfinansē Sabiedrības integrācijas fonds, kas portālam "Delfi" piešķīris naudu programmas "Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanā" ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!