Liela daļa partiju, kuru atbalsts sabiedrībā saskaņā ar publiski pieejamiem socioloģisko aptauju datiem pēdējā laikā ir visaugstākais, izvirzītie premjera amata kandidāti atzīst, ka valsts budžeta proporcionālo sadalījumu radikāli mainīt būs grūti, taču ir jāmeklē veidi, kā ar to efektīvāk rīkoties.

Ar debatēm 3. septembrī, kurās piedalījās astoņu populārāko politisko spēku premjera amata kandidāti, aizsākas apjomīgs pirmsvēlēšanu debašu un interviju cikls "Par ko balsot?". "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā viesojās astoņi premjera amata kandidāti: Vjačeslavs Dombrovskis (S), Māris Kučinskis (ZZS), Aldis Gobzems (KPV LV), Roberts Zīle (NA), Krišjānis Kariņš (JV), Artis Pabriks (A/P), Jānis Bordāns (JKP) un Edvards Smiltēns (LRA). Pilno ierakstu var redzēt šeit.

Runājot par valsts budžetu, Kučinskis atzina, ka tā struktūru lēnām var mainīt. Vienlaikus viņš atgādināja, ka "ne budžets, ne valsts nav laiviņa, ko viens atnāks un radikāli mainīs". Valdībai pakāpeniski jāturpina skatīt, kā veselības un izglītībai jomai iegūt papildu finansējumu, iezīmēja premjers.

Savukārt "KPV LV" līderis Gobzems skaidroja, ka ilgtermiņā politiskais spēks piedāvā radikāli mainīt ministriju sistēmu. Viņš kritizēja eksistējošos budžeta veidošanas principus, uzsverot, ka tie ir "ļoti nesaimnieciski". Gobzems atzina, ka budžeta proporcijas būs jāmaina, bet pēc tam, "kad cilvēki, kas nav bijuši pie valsts stūres un saņems valsti diezgan bēdīgā stāvoklī, varēs objektīvi iepazīties ar patieso valsts finanšu stāvokli".

Zīle aicināja veikt politiskus soļus, piemēram, samazināt valsts pārvaldē strādājošo skaitu. Viņš atzīmēja, ka esošās budžeta proporcijas izjaukt būtu ārkārtīgi grūti. "Cita lieta – efektivitāte veselībā un izglītībā, saglabājot šo pašu naudu šo sektoru rīcībā, to daudz efektīvāk varētu izmantot," atzīmēja NA līderis.

"Jaunās Vienotības" līderis Kariņš pauda: "Te nevar kalpot revolūcija, te var tikai būt evolūcija." Viņa ieskatā valdībai nākotnē jāliek uzsvars uz piecām lietām: taisnīgumu, izglītību, veselību, drošību un uzņēmējdarbību. Arī Kariņš pauda, ka budžeta proporcijas radikāli mainīt nevar, "jo mums lielākais izdevums ir un paliks sociālā aprūpē, zinot mūsu vecuma struktūru, tas spiediens būs vēl lielāks".

"Attīstībai/ Par!" asi kritizē esošās valdības, kura neizceļoties ar veiksmīgām reformām, darbu. Pabriks norādīja, ka valdība neveiksmīgi īstenojusi reformu veselībā un izglītībā. Tāpat investīciju piesaiste un ekonomiskā izaugsme nav bijusi veiksmīga. "Skaidrs, kā arī daži iepriekš minētie kolēģi teica, ka mēs nevaram uzreiz mainīt proporciju, bet ir arī pilnīgi skaidrs, ka mums noteikti vajadzēs ieguldīt papildu līdzekļus veselībā, noteikti vajadzēs papildu līdzekļus izglītībā un lielā mērā droši vien tas mums jāskatās no ekonomiskās darbības puses," atzina politiķis.

Jaunās konservatīvās partijas (JKP) līderis Bordāns pauda apņēmību būtiski mainīt valsts budžeta proporciju par labu izglītībai un veselībai. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka tas nenotiks "lielā ātrumā". Bordāns arī nepiekrita Kučinska izteiktajam viedoklim, ka reformu uzsākšanai vajag miljardus.

"Šobrīd valstī ir stratēģija – konsolidācija. Proti, ja agrāk – [Valda] Dombrovska laikā – bija konsolidācija finansēs, šobrīd tas notiek pakalpojumos: slimnīcas, skolas un tā tālāk," savos novērojumos dalījās Smiltēns. Viņš aicināja domāt par to, kā budžetu veidot ilgtspējīgu un nepārmaksāt par lietām. Papildu līdzekļi būtu nepieciešami veselībai, izglītībai un zinātnei, atzina Latvijas Reģionu apvienības līderis.

Savukārt "Saskaņas" līderis Dombrovskis aicināja mainīt budžeta struktūru par labu pensijām, veselības aprūpei un izglītībai.

Kā ziņots, portāls "Delfi" pirms šoruden gaidāmajām vēlēšanām īsteno apjomīgu pirmsvēlēšanu debašu un interviju cikls "Par ko balsot?", kuru vadīs žurnālists Jānis Domburs. Cikls visu septembri un oktobra pirmo nedēļu būs skatāms portālā "Delfi" gan tiešraidēs, gan videoierakstu veidā.

Sekojiet līdzi kalendāram, kas pieejams "Delfi" sadaļā "Domā, spried un sver!" un "Delfi TV ar Jāni Domburu" labās puses slejā, lai savlaicīgi uzzinātu, kad un cikos gaidāmi raidījumi un kādi dalībnieki tajos piedalīsies!

Gan raidījumu ciklu "Par ko balsot?", gan tradicionālo "Delfi" pirmsvēlēšanu rakstu un politiskās analīzes sadaļu "Domā, spried un sver!" līdzfinansē Sabiedrības integrācijas fonds, kas portālam "Delfi" piešķīris naudu programmas "Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanā" ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!