Latvijai ir jāstrādā pie sava tēla izveides un stiprināšanas pasaulē, jo pašlaik tas nav skaidrs, tā "Delfi TV ar Jāni Domburu" raidījumu ciklā "Par ko balsot?" diskusijā par ārpolitiku sprieda viesi.

Kā raidījuma teica Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) direktora vietnieks Kārlis Bukovskis, trūkstošais Latvijas valsts tēls ir fundamentāli svarīgs jautājums, kas jārisina, jo tas ir arī "valsts drošības jautājums". Savukārt Latvijas Universitātes Politikas zinātnes nodaļas profesore Žaneta Ozoliņa uzsvēra, ka, strādājot pie valsts tēla, nepieciešams to veidot sakabē ar nacionālajām interesē, jo tikai tā var sagaidīt veiksmīgu rezultātu.

"Ja mēs paši visu laikam runājam par postpadomju telpu, tad kāpēc lai par mums runātu citādi," teica Ozoliņa.

Raidījuma viesi arī sprieda, vai būtu nepieciešams sasiet Latvijas tēlu ar Baltiju. "Lielais darbs, kas varbūt nav izdarīts ir ar Baltijas integrāciju," sprieda Mežaparka estrādes un "Šaoliņas lidojošo mūku teātra" projektu autors Austris Mailītis. "Ticu, ka šobrīd esam drošībā, bet situācija pasaulē var mainīties vienā momentā, tad ko mēs? Šobrīd šaha laukums ir sakārtojies tā, ka mēs esam drošība, bet nav teikts, ka tas tā pastāvēs pēc 10 gadiem, tad – kas ir mūsu alternatīvas? Tāpēc mums ir pēc iespējas vairāk jāskatās uz Baltijas valstīm," viņš pauda.

Savukārt Ozoliņa uzsvēra, ka Baltija ir viens no elementiem, ko Latvijas valsts iedzīvotāji min, kad vaicā, ar ko viņi identificējas, līdz ar to "Baltijas tēma ir ļoti pievilcīga arī tēla sakarā".

Raugoties uz partiju piedāvājumiem ārpolitikā, studijas viesi bija vienisprātis, ka partiju programmās šai jomai vienmēr atvēlēts visai maz uzmanības. "Programmas no ārpolitikas viedokļa ir nožēlojamas,'' pauda portāla "Delfi" Nacionālo un biznesa ziņu nodaļas redaktors Filips Lastovskis, ''partijām neinteresē ārpolitika programmas."

Savukārt Bukovskis norādīja – viņš esot priecīgs, ka ārpolitikas jautājumos partiju programmas ir garlaicīgas, jo tajās esot saglabājusies proeiropeiska noskaņa. Tiesa, vienas partijas programmā viņam neesot izdevies atrast itin neko par ārpolitiku.

Arī Mailītis teica, ka partiju programmās ir spējis "nolasīt kādus uzsvarus, uz kuriem partijas iet'', tiesa, tie esot diezgan vispārīgi un tādi, ''no kuriem varētu arī atkāpties".

Studijas viesi kā būtisku ārpolitikas aspektu minēja arī diasporas jautājumu. Ozoliņa gan norādīja, ka partiju programmās šis aspekts pilnībā pazudis.

"Tā ir milzīga nelietība par tiem cilvēkiem runāt kā par precēm, kuras var atgriezt,'' runājot par remigrāciju teica Lastovskis, ''mums vajag par to domāt kā par piekto novadu". Arī Mailītis norādīja, ka jāatzīst fakts "daudzi neatgriezīsies" un valstij jādomā, kā to izmantot savā labā.

Tāpat studijas viesi sprieda arī par Krievijas un Latvijas savstarpējām attiecībām. Bukovskis norādīja, ka vēlētos no partijām dzirdēt vīziju par to, kā tuvāko četru līdz astoņu gadu laikā būtu jāattīstās Latvijas un Krievijas attiecībām. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka "mēs aizraujamies domājot, ka mēs Krievijai esam tik svarīgi" un ''Krievijai ir daudz lielākas zivis, ko cept pasaules politikā''.
Turpretim Ozoliņa norādīja, ka vēlētos dzirdēt, vai tās partijas, kuras ir proeiropeiski noskaņotas, redz arī Latvijas lomu attiecību ar Krieviju attīstībā.

Savukārt Mailītis, runājot par attiecībām ar Krieviju, izcēla divas "paralēlas lietas, kas iet roku rokā'' – sadarbība kā kaimiņam ar kaimiņu un principialitāte vēsturiskajos jautājumos: ''Saimnieciskā darbība ir tas, ko mēs varam veikt kopā, nepārkāpjot principus.''

Kā ziņots, portāls "Delfi" pirms šoruden gaidāmajām vēlēšanām īsteno apjomīgu pirmsvēlēšanu debašu un interviju ciklu "Par ko balsot?", kuru vada žurnālists Jānis Domburs. Cikls visu septembri un oktobra pirmajā nedēļā būs skatāms portālā "Delfi" gan tiešraidēs, gan videoierakstu veidā.

Sekojiet līdzi kalendāram, kas pieejams "Delfi" sadaļā "Domā, spried un sver!" un "Delfi TV ar Jāni Domburu" labās puses slejā, lai savlaicīgi uzzinātu, kad un cikos gaidāmi raidījumi un kādi dalībnieki tajos piedalīsies!

Gan raidījumu ciklu "Par ko balsot?", gan tradicionālo "Delfi" pirmsvēlēšanu rakstu un politiskās analīzes sadaļu "Domā, spried un sver!" līdzfinansē Sabiedrības integrācijas fonds, kas portālam "Delfi" piešķīris naudu programmas "Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanā" ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!