Foto: LETA
"Neskatoties uz daudzkārtējiem protestiem pret bankas "Citadele" pārdošanu, šķiet, ka apturēt šo darījumu kļūst neiespējami. Tādēļ, lai valstij nerastos vēl lielāki zaudējumi, darījuma līgumā jānosaka nosacījumi, kādos gadījumos Latvija var atkāpties no līguma," norāda Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš ("Saskaņa").

Šobrīd Ministru prezidente Laimdota Straujuma steidzas banku pārdot vēl savu pilnvaru laikā, tāpēc darījums notiek lielā steigā.

Šādā situācijā darījumā par valstij piederošo "Citadeles" akciju pārdošanu ir jāiestrādā valsts tiesības atkāpties no līguma ar pirkuma maksas atgriešanu (pretī saņemot akcijas) gadījumā, ja:
1. Gada laikā tiek konstatēts, ka cena ir bijusi mazāka par "Citadeles" tirgus cenu vairāk nekā par 10%;
2. Pircējs neizpilda jebkuru no pārdošanas līguma punktiem;
3. Netiek atklāti vai neatbilst jebkādiem valsts noteiktiem parametriem pārdoto akciju patiesie labuma guvēji (vai arī jebkādā veidā ir apšaubāma to reputācija).

"Šādi kritēriji dos tiesības nākamajai valdībai pārvērtēt darījuma lietderību un pārliecināties par tā atbilstību valsts interesēm," uzskata A. Elksniņš.

Jau ziņots, ka "Saskaņa" šobrīd vāc iedzīvotāju parakstus portālā manabalss.lv, lai apturētu "Citadele" bankas pārdošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!