Foto: F64
Pastāv pamatotas aizdomas, ka Latvijas demisionējušais premjerministrs Valdis Dombrovskis, kļūstot par ES komisāru, varētu nodarīt lielāku ļaunumu nekā labumu, orientējoties uz personīgā labuma gūšanu, nevis godprātīgu ES dalībvalstu pilsoņu interešu aizstāvību, vakar nosūtītajā vēstulē katram no 751 Eiropas Parlamenta deputāta uzsver videobloga Suņu būda vadītājs un Latvijas Reģionu apvienības deputāta kandidāts Artuss Kaimiņš.

Šādus secinājumus ļauj izdarīt līdz šim pieejamā publiskā informācija par Dombrovska slepenajām aktivitātēm, izmantojot premjerministra ietekmi, lai glābtu no iespējamās maksātnespējas finanšu grūtībās nonākušo ģimenes biznesu.

Kaimiņš Eiropas Parlamenta deputātus vēstulē informē, ka Dombrovska sievai Ārijai kopā ar bijušās padomnieces Sandras Bukanes vīru Induli Bukanu pieder jau vairākus gadus neveiksmīgi strādājoša nekustamo īpašumu kompānija SIA Land Development. Uzņēmums strādā ar zaudējumiem, un tā īpašniekiem ir grūtības ar biznesa nodrošināšanai ņemto kredītu atmaksu. Neskatoties uz to, Ārijas Dombrovska SIA Land Development 2012. gadā aizdeva 98,6 tūkstošus eiro, bet 2013. gadā vēl 100 tūkstošus eiro. Pats V. Dombrovskis uzņēmumam ir aizdevis 111,6 tūkstošus eiro. Jāuzsver, ka kompānijai sākotnējo aizdevumu ir izsniegusi valstij piederošā Latvijas Hipotēku un zemes banka, kas uzņēmumam izņēmuma kārtā vairākkārt ļāva atlikt pamatsummas un kredītu apmaksu. SIA Land Development parāds bankai ir 1,15 miljoni eiro, un, ja neizdotos to atmaksāt, Dombrovsku ģimenei būtu jāsaskaras ar nozīmīgām finanšu problēmām.

Valdība jau 2009. gadā bija lēmusi, ka līdz 2013. gada beigām no Latvijas Hipotēku un zemes bankas ir jānodala komercbankas darījumu daļa, tajā skaitā arī bankas izsniegtie kredīti. Šobrīd ir kļuvis zināms, ka, sadalot valstij piederošo Latvijas Hipotēku un zemes banku, īpašā "izredzēto" 3.a portfelī ir tikuši izdalīti atsevišķiem bankas klientiem, tajā skaitā arī Dombrovska ģimenes locekļiem, izsniegtie aizdevumi, kas vēlāk tika pārdoti Latvijas komercbankai Rietumu banka. Līdz pat šim brīdim nevienam publiski nav izdevies noskaidrot šāda 3.a portfeļa izdalīšanas nepieciešamību un mērķi, kas notika 2013. gada 21. maija valdības sēdes laikā.  Jāuzsver, ka portfeļa izveides lēmumu pieņemšanas procesā līdzdarbojās premjera  Dombrovska ārštata padomnieks Gints Freimanis, kurš nav oficiāla valsts amatpersona.  2014. gada 4.jūnijā Valsts kancelejas vadītājai žurnālisti nosūtīja atklātu vēstuli, izrādot bažas par zaudējumiem, kas valsts budžetam varētu rasties, īstenojot šo lēmumu. Uz to vēl joprojām nav saņemta nekāda atbilde. Aizbildinoties ar komercnoslēpumu vai ierobežotas pieejamības informācijas statusu, atteikumu uzzināt papildu informāciju par slepeni izveidoto 3.a portfeli līdz šim ir saņēmuši arī Saeimas deputāti.

Tomēr ir zināms, ka laika periodā, kad valdība lēma par Latvijas Hipotēku un zemes bankas sadalīšanu, kura tobrīd bija uz bankrota sliekšņa, lēmumu pieņemšanā piedalījās arī Dombrovskis. Tas ir uzskatāms par klaju interešu konflikta novēršanas nosacījumu pārkāpumu, jo Dombrovskis, būdams Latvijas Hipotēku un zemes bankas aizdevuma saņēmējs, piedalījās lēmumu pieņemšanā, kas bija saistīti ar bankas izsniegto kredītu paketes tālāko pārdošanu. Pastāv arī nopietnas aizdomas par to, ka V. Dombrovska demisija 2013. gada novembrī saistībā ar Maxima lielveikala sabrukšanu ir saistīta tieši ar šiem aizdevumiem un 3.a portfeļa noslēpumiem.

Ņemot vērā iepriekš minēto, uzskatu, ka šis cilvēks ir negodprātīgi izmantojis savu amatu un negodīgi turpinās to darīt, būdams eirokomisārs. Tāpēc daru šo faktu zināmu gan Latvijas, gan arī citu Eiropas Savienības valstu iedzīvotājiem.

Aicinu šo jautājumu izdiskutēt Eiroparlamentā, jo Eiropas Komisijas viceprezidentam ir jābūt atklātam, godīgam un godprātīgam cilvēkam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!