Foto: LETA

Jaunā konservatīvā partija (JKP) aicina nekavējoties izbeigt vairākus gadus ilgstošo e-veselības sāgu, kuras laikā miljoniem eiro ieguldīti e-veselības "frankenšteina" uzturēšanā, bet ieguvumi sabiedrībai joprojām nav redzami.

Kā norāda JKP veselības un labklājības ministra amata kandidāts Juris Jurašs: "Šī sistēma bija morāli un funkcionāli novecojusi jau pirms tās darbības sākšanas, bet tās lietošanu uzspieda ārstiem un pacientiem tikai tāpēc, lai atbildīgajiem par tās ieviešanu nebūtu jāatmaksā "izstrādes" laikā iztērētie līdzekļi."

"Sadarbībā ar informācijas tehnoloģiju (IT) speciālistiem esmu iepazinies ar šīs sistēmas funkcionalitāti un iespējamajiem situācijas risinājumiem. Man ir 100% skaidrs, ka sistēmas ieviešanā tika pieļauta noziedzīga nolaidība un par e-veselības izstrādi, kurā pazuduši nu jau desmitiem miljoni eiro, nekavējoties nepieciešams ierosināt kriminālprocesu. Tāpat nepieciešams vērst naudas piedziņu uz atbildīgo ierēdņu mantu, lai izšķērdētā nauda nebūtu jāatmaksā nodokļu maksātājiem, bet gan atbildīgajiem. Tā kā veselības nozare jau vairākus gadus ir Zaļo zemnieku savienības pārziņā, tas ļauj secināt, ka šim neveiksmīgākajam IT projektam Latvijas vēsturē ir arī politiskais piesegs un ZZS ministre Anda Čakša darīs visu, lai šo "frankenšteinu" uzturētu pie dzīvības!"

Iepazīstoties ar ārstu un IT speciālistu viedokļiem, nākas secināt, ka sistēmas arhitektūra ir veidota tā, ka turpinot to attīstīt, tā paliks arvien mazāk funkcionāla un, pieaugot datu daudzumam, kļūdas un problēmas radīsies arvien biežāk. Lai šīs kļūdas labotu, tiks prasīti atkal jauni miljoni nodokļu maksātāju naudas un tas kategoriski nav pieļaujams.

Pēc 6. oktobra Saeimas vēlēšanām JKP nekavējoties apturēs līdzekļu ieguldīšanu nefunkcionējošās sistēmas uzturēšanā un sāks darbu pie Igaunijā veiksmīgi funkcionējošās sistēmas pārņemšanas. Eksperti ir norādījuši, ka jau nepilna gada laikā mums būtu iespēja tikt pie modernas, funkcionējošas e-veselības sistēmas, kas dažādu funkciju ziņā ir daudz plašāka.

Jurašs: "E-veselības sistēma mums ir nepieciešama, jo ar mūsdienīgas un ērtas e-veselības sistēmas palīdzību mēs spēsim radīt veselības sistēmā caurspīdīgumu un ikviens varēs redzēs to, cik racionāli tiek tērēti nodokļu maksātāju līdzekļi. Tomēr mēs jauno sistēmu veidosim tā, lai tā būtu ārstiem atbalsts un palīgs, nevis milzīgs apgrūtinājums, kas kavē veikt ikdienas darbu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!