Foto: LETA
Trešdien, 19.septembrī, Saeimas budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas un Sociālo un darba lietu komisijas kopsēdē tika lemts par Veselības ministrijas rosināto apropriāciju pārdali budžeta deficīta atkāpes ietvaros, pārdalot nepareizi saplānoto naudu – 8,277 miljonus eiro, kas bija paredzēta hronisko pacientu par labu citām programmām – sirds asinsvadu slimību profilaksei, papildus kataraktu operācijām un onkoloģijas iekārtu iegādei. Par pēdējo no finansējuma mērķiem izcēlās visasākās diskusijas.

Pēc Saeimas deputāta Renāra Putniņa pieprasījuma Veselības ministrijas pārstāvji nespēja sniegt pamatotu skaidrojumu par finansējuma sadali atbilstoši iepriekš sagatavotam prioritāšu sarakstam.

Renārs Putniņš neatbalstīja piedāvāto lēmumu par līdzekļu pārdalīšanu, tādēļ komisijas deputātu balsojumā nepiedalījās.

Saeimas deputāts Renārs Putniņš: "Veselības ministrijai nav skaidra prioritāšu saraksta. Tas tikai vēlreiz apliecina Veselības ministrijas ļoti slikti veikto plānošanu, kuras rezultāts ir steigā organizēta daudzu miljonu pārdale, nespējot atbildēt par ieguvumiem pacientiem. Es gribētu redzēt, ka pacientiem nepieciešamais ir sarakstīts prioritārā secībā, gan attiecībā uz jaunu iekārtu iegādi, gan attiecībā uz jaunu ārstēšanas metožu un medikamentu ieviešanu. Laba plānošana nozīmētu medicīniski skaidra prioritāšu secību dažādām pacientu grupām. Tieši šo jautājumu es uzdevu sēdes laikā un nesaņēmu nekādu jēgpilnu un skaidru atbildi. Ir jāsecina, ka Veselības ministrijai šobrīd nav nekādu medicīniski pamatojamu prioritāšu, saskaņā ar kurām pārdalīt līdzekļus, lai uzlabotu noteiktu pacientu grupu ārstēšanu. Mēs skaidri zinām, ka resursu deficīts ir ļoti daudzās diagnožu grupās, tāpēc vēl jo vairāk ir svarīgi saprast, kur pārdalītais finansējums nonāk."

"Par Veselības ministrijas budžeta līdzekļu izlietojuma plānošanas katastrofālo kvalitāti liecina tāds kliedzošs fakts, ka 2017. gada beigās Veselības ministrija pieprasīja un saņēma 10 miljonus eiro hronisko pacientu ārstēšanai, bet vēlāk bija spiesta atzīt, ka nepilna gada laikā no 10 miljoniem spējusi apgūt vien 1,5 miljonus eiro. Tas ir pierādījums katastrofālai plānošanai. Tieši pret šādu plānošanu es protestēju, komisiju kopīgajā sēdē nepiekrītot piedāvātajai naudas pārdales metodei. Es vēlos redzēt skaidru nepieciešamo iepirkumu sarakstu, kas sarindots medicīniski pamatotās prioritātēs.

Šāda plānveida darbība lielāko ieguvumu sniegtu pacientiem, jo visātrāk papildu līdzekļus ārstēšanas uzlabošanai saņemtu tieši tās pacientu grupas, kurām tas nepieciešams jau šodien. Tā arī būtu visefektīvākā valsts budžeta naudas izlietošana. Ir skaidrs, ka veselības sistēmai nauda ir nepieciešama, taču jāvērtē prioritātes un iespējas, kā sniegt vislielāko atbalstu pacientiem diagnostika un ārstēšanā. Ir pamatotas šaubas, ka šobrīd zem onkoloģijas vārda ietvertās iekārtas domātas šauram pacientu lokam, iespējams, eksperimentālām metodēm, un tikai vienai slimnīcai, kaut pilnīgi noteikti zinu, ka iekārtas vajadzīgas ir arī Bērnu slimnīcai un Stradiņa slimnīcai, kas ilgstoši ir bijušas līdzīgos naudas deficīta apstākļos, kā arī reģionālajām slimnīcām. Cenšoties apturēt veselības aprūpes naudas izsaimniekošanu un, iestājoties par visu onkoloģisko un pārējo pacientu interesēm, es nevarēju piedalīties tik bezatbildīgā balsojumā," uzsvēra Putniņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!