Foto: LETA
Sociāldemokrātiskā Partija "Saskaņa", kā arī divi tās deputātu kandidāti – Sandris Bergmanis un Raimonds Rublovskis vērsušies tiesā pret Aizsardzības ministriju (AM) un Latvijas Televīziju par nepatiesu ziņu izplatīšanu un goda un cieņas aizskaršanu.

Lietas pamatā ir fakts, ka likumā nav aizlieguma izgatavot un izmantot fotogrāfijas, kurās karavīri (tajā skaitā atvaļināti karavīri) ir tērpušies formas tērpos. Vēl jo vairāk fotogrāfijas, kurās S. Bergmanis un R. Rublovskis ir redzami formas tērpos, ir korektas, atbilstošas ētikas normām un tās nekādi nepauž necienīgu izturēšanos pret karavīru formas tērpu, turklāt tās nav uzņemtas kādā no priekšvēlēšanu kampaņas pasākumiem. Arī fakts, ka šādas fotogrāfijas ir iekļautas partijas "Saskaņa" reklāmas bukletos nepārkāpj ne Militārā dienesta, ne Priekšvēlēšanu aģitācijas likumus.

Tāpat nav skaidrs, kā AM ieskatā, iekļaujot partijas "Saskaņa" reklāmas bukletos fotogrāfijas, kurās Bergmanis un Rublovskis redzami karavīru formas tērpos, tiek pausta necieņa pret šiem tērpiem.

No AM paustās nostājas izriet, ka deputātu kandidātu fotogrāfiju iekļaušana kādas partijas reklāmas bukletos pati par sevi tiek uzskatīta par tādu, kas aizskar deputāta kandidāta iepriekšējo piederību militārajam dienestam. Tas liek domāt, ka deputāta kandidāta statuss pats par sevi ir tāds, kas pārkāpj normatīvos aktus un aizskar cieņu. Nav noslēpums, ka šāda nostāja no valsts iestāžu puses veido arī sabiedrības viedokli par deputātu kandidātiem.

Tāpat "Saskaņas" ieskatā iespējams, ka šāda AM nostāja ir saistīta nevis ar deputāta kandidāta statusu kopumā, bet ar piederību tieši partijai "Saskaņa". Šāds priekšstats tiek radīts, jo kā būtisks fakts gan LTV sižetā, gan masu medijos ir atspoguļots tas, ka Bergmanis un Rublovskis ir tieši partijas "Saskaņa" deputātu kandidāti. Turklāt vairākos ziņu portālos, atspoguļojot ministrijas nostāju, tiek uzsvērts, ka partijas "Saskaņa" priekšvēlēšanu kampaņā tiek nelikumīgi izmantotas karavīru formas. Minētais liek domāt par AM apzinātu vēršanos tieši pret partijas "Saskaņa" deputātu kandidātiem, tādējādi ne tikai iesaistoties negodīgā priekšvēlēšanu cīņā, bet arī pārkāpjot diskriminācijas aizliegumu.

Šī gada 19.septembrī "Latvijas Televīzija" ziņu raidījumā "Panorāma" demonstrēja sižetu, kurā tika norādīts, ka pirmsvēlēšanu gaisotnē iesaistīties nācies arī Aizsardzības ministrijai, kas diviem partijas "Saskaņa" kandidātiem uz Saeimas deputāta krēslu – atvaļinātajiem karavīriem Raimondam Rublovskim un Sandrim Bergmanim aizrādījusi par karavīru formas tērpa izmantošanu priekšvēlēšanu kampaņā. Papildus tiek norādīts, ka viņi abi kategoriski noliedz acīmredzamus faktus. Tālāk sižetā tiek rādītas abu atvaļināto karavīru fotogrāfijas, norādot, ka tās rotā gan partijas bukletu, gan vides reklāmas, un nepārprotami redzams, ka abi ir Latvijas armijas karavīru formas tērpā. Aizsardzības ministrija uzskata, ka atvaļinātie karavīri neievēro likumu par karavīru formas tērpu valkāšanas tiesībām pēc atvaļināšanās no aktīvā dienesta, ko stingri definē likums.

Rublovskis un Bergmanis apgalvo, ka nekur un ne reizi neesot pārkāpuši Militārā dienesta likuma prasības, tostarp noteikumus par karavīra formas valkāšanu. Abi pauž patiesu pārsteigumu, ka būtu valkājuši formas tērpu, pārstāvot kādu politisko spēku.

Tā kā Bergmanis un Rublovksis nav pārkāpuši nevienu likuma pantu, tad šādu ziņas ir uzskatāmas par nepatiesām un apmelojošām.

"Saskaņa" norāda, ka pretēji AM paustajai nostājai un LTV sižetā norādītajam, Sandris Bergmanis un Raimonds Rublovskis ir lepni par savu kādreizējo piederību militārajam dienestam un joprojām ar vislielāko cieņu un pieklājību izturas pret visu, kas saistīts ar militāro dienestu, tajā skaitā pret karavīra formas tērpu.

Prasība iesniegta Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!